Skip Navigation Links

FLAŞ! İşte İskenderun Limanı'nın yeni sahibi! LİMAK..

İskenderun Limanı'na en yüksek teklifi 372 milyon dolarla Fenarbahçe Asbaşkanlığı yapan Nihat Özdemir'in sahibi olduğu LİMAK İnşaat verdi...

Ekonomi   A+a-


İskenderun Limanı'na en yüksek teklifi 372 milyon dolarla Fenarbahçe Asbaşkanlığı yapan Nihat Özdemir'in sahibi olduğu LİMAK İnşaat verdi...

Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü'ne ait İskenderun Limanı'nın özelleştirilmesi ihalesinin nihai pazarlık görüşmesinde en yüksek teklifi 372 milyon dolarla Limak Yatırım Enerji Üretim İşletme Hizmetleri ve İnşaat A.Ş verdi.
İskenderun’un kahraman işadamları ALP-Ateş Gübre adına Uğur Ateş, Sabay Denizcilik adına Bülent Aymen, Butros adına Aksel ve Emil Butros ile YDA İnşaat, tekliflerini 351 milyon dolara kadar çıkardılar. Türkiye’nin dev holdingleriyle kıyasıya mücadele eden İskenderun Grubu, ihalede en güçlü üç grup arasında yer aldılar ve son teklifleri olan 351 milyon doların ardından ihaleden çekilme kararı aldılar.
İskenderun Limanı’nın yılan hikayesine dönen özelleştirme ihalesi Limak İnşaat’ta kalınca, İskenderun Körfezi bölgesinde yeni bir dönem başlamış oldu.

 

İHALEYE KATILAN FİRMALAR

İhaleye katılan firmalar, şöyle:

1.Assan Panel Sanayi ve Ticaret A.Ş.

2.Yıldırım Holding A.Ş.

3.IC İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.

4.PSA-Akfen Ortak Girişim Grubu

5.CEY Grubu Ortak Girişimi

6.Kumport Liman Hizmetleri ve Lojistik Sanayi ve Ticaret A.Ş.

7.YDA İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.-Alp Ateş Ltd. Şti.-Butros Deniz ve Nakliyat A.Ş.-Sabay Denizcilik Vapur Acenteliği Nakliye ve Ticaret Ltd. Şti. Ortak Girişim Grubu

8.Limak Yatırım Enerji Üretim İşletme Hizmetleri ve İnşaat A.Ş.

9.Global Liman İşletmeleri A.Ş.

10.Çelebi-Kolin Ortak Girişim Grubu

11.Gemport-Limar Ortak Girişim Grubu

12.Anadolu Girişim Grubu

İLK İHALE 2007'DE İPTAL EDİLMİŞTİ

İskenderun Limanı'nın 2005'teki ilk özelleştirme girişiminde Akfen ve Singapurlu PSA konsorsiyumu 80 milyon dolarla en yüksek teklifi vermişti. Ancak ihale yargı kararları doğrultusunda 2007'de iptal edilmişti.

Akdeniz'in kuzeydoğusunda konuşlanan İskenderun Limanı, Ortadoğu ülkelerine olan aktarma trafiğine olduğu kadar, Güney ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerine de hizmet veriyor. Bu bakımdan, aktarma limanı olarak önemli bir role sahip liman, 1400 metre uzunluğunda bir mendireğe sahip.

Demiryolu, karayolu şebekesi ile bağlantılı genel amaçlı bir liman olan İskenderun Limanı, dökme, Ro-Ro ve karışık eşyaya hizmet veriyor.

60.000 ton kapasiteli TMO'ya ait bir beton siloya sahip olan limanda rıhtımla bağlantılı bir konveyör sistemi mevcut ve ayrıca, yükleme hızı saatte 350 ton, boşaltma hızı saatte 250 ton olan bir cevher konveyörü de bulunuyor.


 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
ramazan bayrami 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet