Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Ben Zeytin Yetiştiriciliğini Çok Önemsiyorum..

Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha,“Zeytin Yetiştiriciliği Paneli” ne katıldı.

Ben Zeytin Yetiştiriciliğini Çok Önemsiyorum..Web
TV

Arsuz   A+a-

 ARSUZ’DA “ZEYTİN YETİRŞTİRİCİLİĞİ PANELİ” GERÇEKLEŞTİ
Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, İl Tarım Müdürlüğü ve İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından Arsuz Nikah Salonu’'nda ortak düzenlenen “Zeytin Yetiştiriciliği Paneli” ne katıldı.
Arsuz ilçesinin, Zeytin yetiştiriciliği konusunda Türkiye genelinde önemli bir konumda olduğunu vurgulayan Başkan Culha, “Ben hem bu topraklarda doğdum hem de büyüdüm. Benim yaşadığım, büyüdüğüm mahalle ve evde, ben liseye gidinceye kadar zeytinyağı dışında başka bir yağ görmedim. Dolayısıyla Arsuz ilçesi için zeytincilik çok önemli bir konu. Hepiniz biliyorsunuz tarım şehriyiz. Bu üretim dışında, ağaç ekimi anlamında da zeytincilik çok gelişmiş bir sektör. Ben bunu çok iyi biliyorum. Bizim de zeytin tarlamız vardı. Orada çok çalıştık. Tabi buradaki üretim çok üst düzeyde ve zeytin çeşitliliği çok olmasına rağmen zeytinciliğin çok bilimsel anlamda yapıldığı söylenemez. Özellikle uzman arkadaşlarımız bu konuda gereken açıklamaları yapacaklar. Bu açıklamalar, bu tür toplantılar bilimsel anlamda zeytin yetiştiriciliğinin yapılması ve bu bilimsel yetiştiriciliğin sonucunda verimin çok yüksek olması anlamında önem arz etmektedir. Biz genellikle sayın kaymakamımızla bu anlamdaki sıkıntıları paylaşıyoruz.
“Ben Zeytincilik Anlamında İki Konuyu Çok Önemsiyorum”
Bizim çiftçilik ve tarımcılıkla ilgili çok ciddi sıkıntılarımız var. Özellikle şu anda zeytin yetiştiriciliğinin yapıldığı dağ köylerinde imar problemi vardı, yol problemi vardı, vatandaşlarımızın kendi arazilerine geçiş yapma problemleri vardı. Hatta dönem dönem kendi hemşerilerimiz, akrabalar arasında yargıya kadar giden sürtüşmeler yaşamıştır. Bunun için arazilerin toplulaştırılması, bununla ilgili bir çalışmanın yapılması gerekmektedir. Tabi bu bir devlet projesidir. Yerel yönetimin, belediyenin çözeceği bir konu değil. Ama buradaki yerel yöneticilerin, öncülük yaparak, bakanlığımız nezdinde bu çalışmayı yapabilirler. Biz, tarım bakanlığımızda genel müdürlük düzeyinde çok ciddi çalışmalar yaptık. Baya bir mesafe aldık. Tabi sayın bakanımızın onayı ve çalışması gerekiyor. Ben zeytincilik anlamında iki konuyu çok önemsiyorum. Bundan sonra gelecek olan yerel yöneticilerden, mevcut kaymakamımız ve müdürlüğümüzden özellikle talep ediyorum. Birincisi bu zeytinciliğin bilimsel olarak yapılması yönünde katkı sunulması, ikincisi zeytincilik yapılan arazilere ve bir bütün farklı çeşitlerin yapıldığı tarım arazilerimizde yol ve geçiş sıkıntılarının çözülmesine yönelik toplulaştırmalarının yapılması. Ben bu seminerin bu çalışmanın başta çiftçi hemşerilerime ve ilçemize hayırlı olmasını diliyor, hepinize saygılar sunuyorum,” ifadelerini kullandı.
İlçe ve bölge olarak zeytincilik anlamında Türkiye’de söz sahibi olduklarını belirten Arsuz Kaymakamı Musa Sarı, “ Kayıtlı yaklaşık 5 bin dekara yakın zeytin bahçemiz olduğu bilinmekte. Belki de sofralık zeytinimiz Türkiye’nin, belki dünyanın en kaliteli sofralık zeytini. Özellikle kırma zeytini hepimiz biliyoruz. Zeytinyağları son yıllarda artık sofralarımızın vazgeçilmezi oldu. Burada arkadaşlarımızın düzenlemiş olduğu panel çok yerinde ve çiftçilerimize çok katkısının olacağına inandığımız bir panel. Öncelikle tarım müdürümüz ve ekibine teşekkür ediyorum,” dedi. Konuşmaların ardından uzmanlar tarafından zeytin yetiştiriciliği konusunda katılımcılar bilgilendirildi.
 
 
 
Ben Zeytin Yetiştiriciliğini Çok Önemsiyorum.. videosunu izlemek için tıklayın.
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar