Skip Navigation Links

Sanayide Enerji Açığı Mutlaka Kapanmalı

Yazıcı Demir-Çelik A.Ş. tesislerini ziyaret eden Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, tesisler hakkında Genel Müdür Osman Gözükara'dan bilgi alırken, tüm

Ekonomi   A+a-

Sanayide Enerji Açığı Mutlaka Kapanmalı
Yazıcı Demir-Çelik A.Ş. tesislerini ziyaret eden Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, tesisler hakkında Genel Müdür Osman Gözükara’dan bilgi alırken, tüm izinleri ve ÇED raporları tamamlanan Termik Santral hakkında da Atlas Enerji Müdürü Sinan Ergeneman’dan tüm detayları öğrendi.
Türkiye’nin önemli bir enerji açığı bulunduğuna dikkat çeken Vali Lekesiz, bölgede yapılması planlanan devasa sanayi yatırımlarıyla birlikte enerji açığının daha da büyüyeceğini ve alternatif enerji yatırımlarının kaçınılmaz olduğunu söyledi.
Termik santral yatırımının kullanılan teknolojiyle, Avrupa’da dahi olmayan özelliklere sahip olduğuna dikkat çeken, Atlas Enerji Müdürü Sinan Ergeneman’ın sözleri üzerine konuşan Vali Celalettin Lekesiz, günümüzde termik santral yatırımlarının doğaya ve çevreye asgari oranda zarar verdiği için sıkıntı bulunmadığına dikkat çekti.


Vali Lekesiz’in Yazı Demir-Çelik tesisleri ziyaretinin sürpriz konuğu ise; ilk kez basının karşısına çıkan Diler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fatma Tuba Yazıcı, ziyaretin anısına Vali Lekesiz’e plaket verdi ve tesisleri gezerken eşlik etti.
Diler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fatma Tuba Yazıcı, mütevazı duruşuyla herkesi etkilerken, tesisleri gezerken işçilerle tokalaştı, onlarla sohbet etti.
Vali Lekesiz, İskenderun Organize Sanayi Bölgesi'ne kurulacak olan termik santralin de takipçisi olduklarını vurguladı.


Hatay Valisi M.Celalettin Lekesiz, İskenderun Kaymakamı Ali İhsan Su ve Sarıseki Belediye Başkanı Bülent Özer ile birlikte Yazıcılar Demir-Çelik Fabrikası'nı gezerek tesisler hakkında bilgi aldı. Enerjide tasarrufa gidilmesi amacıyla kurulacak olan ve üç yıl içerisinde tamamlanması planlanan termik santrali kuran Diler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fatma Tuba Yazıcı, Yazıcılar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Kuzucu, Yazıcı Demir-Çelik Fabrikaları Genel Müdürü Osman Gözükara ve yetkili birimlerle toplantı yapan Hatay Valisi M.Celalettin Lekesiz, Sarıseki'ye kurulacak olan termik santral ile ilgili detaylı bilgi aldı.

Vali Lekesiz, yaptığı açıklamada, “Mal ve hizmet üreterek ülke ekonomisine ve istihdama katkı sağlayan böylesi güzide tesislerimizin iş hacimlerini artırmaları için üretimde enerjide tasarrufuna gitmeleri doğal.” dedi.
Türkiye’nin dünya piyasasında bir kavşak noktası olduğuna vurgu yapan Vali Lekesiz, "Taşımacılıkta, demiryolu taşımacılığı deniz taşımacılığı gibi ele alınmalı, Karadeniz'den Akdeniz'e demiryolu açılması için çalışmalar yapılması gerektiğine inanıyoruz.” dedi.

Üretimde enerjinin çok önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Vali Lekesiz, “Üretim yapınca Dünya ile rekabet edebilmek için minimum maliyet gerekmektedir. Dolayısıyla Türkiye’de önemli derecede enerji ihtiyacı vardır. Bu alternatiften birisi de bölgeye kurulacak termik santral ve lojistik merkez ile üretimde enerjiye ihtiyaç olacaktır. Termik santralin kurulmamasının takipçisi olacağız. Almanya, böyle bir tesis kurulması durumunda hangi izin alınması gerekiyorsa buraya kurulacak olan termik santral içinde aynı izin alınması gerekir. Vatandaşı endişeye sevk etmemek lazım.” şeklinde konuştu.

Yazıcı Demir-Çelik Fabrikaları Genel Müdürü Osman Gözükara ise bölgeye kurulacak olan termik santral için gerekli tüm yasal izni aldıklarını ifade ederek, "3 yıl içerisinde tamamlanacak olan termik santralin çevreye zarar vermemesi için çok kapsamlı çalışıyoruz ve Avrupa’da kurulan termik santraller düzeyinde bir termik santrali kurulması için çalışmalarımıza başladık. Yıllık 950 milyon lira ihracatımız var. 988 çalışanımız var. Yıllık üretim kapasitemiz 1 milyon ton hurda, 1 milyon 200 bin ton çelik üretim yapıyoruz. 8 mm ve 500 milimetreye kadar inşaat demiri üretiyoruz. Bunun yanında kütük üretimi de yapıyoruz. 100 bin top kütük ihracatımız oldu.” diye konuştu.
Toplantıya katılan Diler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Kuzucu ise “İskenderun Organize Sanayi Bölgesi'ne kurulan termik santral ile fabrika ve bölgede enerji tasarrufuna gidilecek ve üretim kapasitemiz artacak.” diye konuştu.

Diler Holding tarafından İskenderun Organize Sanayi Bölgesi'ne yaptırılacak olan termik santralin kurulması ve yapım işini üstlenen Atlas Enerji Müdürü Sinan Ergeneman ise toplantıda yaptığı konuşmada şöyle dedi: “Holding olarak Türkiye’ye büyük bir yatırım yapıyoruz. 2X600 Megawayt, toplamda bir senede 8 milyar klowayt saatlik üretim olacak. Bunun dünya standartlarına göre yatırım bedeli yaklaşık 1.2 milyar dolarlık bir yatırım olacak. Bunu dünyada ki büyük ülkeler hükümetleri vasıtasıyla yapıyorlar. Biz özel sektör olarak bu kadar büyük bir yatırıma gönüllü olarak başlamış bulunuyoruz. Şuanda ÇED raporu çıktı, bu raporlarda İskenderun hassas bir bölge olduğu için, özellikle hava kirliliğine karşı özel önlemler alınması istendi. Bizde bunu Holding olarak gerçekleştirdik. Bunu için filtre sistemimizi değiştirdik, elektro filtre yerine bel filtre dediğimiz torbalı sisteme geçtik. Bu maliyet artışı getirmekle birlikte, şuanda Avrupa’da en az kül çıkartan santral olacak. Bunun dışında kükürt arıtma tesisimiz var. Her türlü zehirli gaz, her türlü külden arınmış olacaktır. Şunu iddia edebilirim, Avrupa’nın en düzgün en iyi santralı olacak. Projemiz bittikten sonra yaklaşık 300 ile 350 kişilik bir istihdam sağlayacak. Bu çerçeve içerisinde 3 yıl içinde bitireceğiz.

Şuanda biz Türkiye tüketiminin %4’ünü üreteceğiz, biz bu enerjiyi üretimimizi sadece holdingimizin kullanımına değil, bütün Türkiye’ye vereceğiz. Bunu Türkiye isterse diğer ülkelere de satma durumu olabilir. Türkiye’ye büyük bir girdi sağlayacaktır. Bizim bölgemizin en büyük sıkıntısı üretim, tüketim dengesidir. Tüketim üretimin çok çok üzerinde, bundan dolayı bölgemizin kısa devre gücü oldukça düşüktür.” 
 


 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet