Skip Navigation Links

4 Şubat Dünya Kanser Günü

Kanser hem dünyada hem de ülkemizde önemli bir halk sağlığı sorunudur.

4 Şubat Dünya Kanser Günü

Sağlık   A+a-

Dünyada ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer alan kanserin, 2030 yılına kadar hızla artarak birinci sıraya yerleşeceği öngörülmektedir. Kanserlerin %5-10 arası genetik nedenlerle meydana gelirken, %90-95’i çevresel etkenlerle (sigara, alkol, obezite, hava kirliliği vs) oluşmaktadır. Bu nedenle, hastalığın tam ve etkin kontrolü dinamik, çok yönlü, bilimsel, multidisipliner ve maliyet etkin bir program ile mümkün olabilecektir. Kanser taraması yapılabilen ve toplumda en sık görülen kanserler arasında kadınlarda meme ve rahim ağzı kanseri, hem erkek hem de kadınlarda ise bağırsak kanseri gelmektedir. Sağlıklı kişilerde belirli aralıklarla Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) ve Aile Sağlığı Merkezlerinde ücretsiz yaptırılacak kanser taramalarıyla (muayene ve tetkiklerle) meme, rahim ağzı ve bağırsak kanserleri erken dönemde teşhis edilmektedir.
Rahim ağzı kanseri taraması rahim ağzından alınan HPV/smear testi ile yapılır. 30-65 yaş kadınlar tarama kapsamına girmekte olup, 30-65 yaş arası her kadının 5 yılda bir rahim ağzı kanseri taraması yaptırması gerekmektedir.
Bağırsak Kanseri taraması gaitada gizli kan testi ile yapılmaktadır. 50-70 yaş arası kadın ve erkek nüfus tarama kapsamına girmekte olup, 2 yılda bir gaitada gizli kan testi ile bağırsak kanseri taramasını yaptırması gerekmektedir.
Meme kanseri taraması mamografi çekilerek yapılır. 40-69 yaş arası bayanları kapsamakta olup, 40-69 yaş arası bayanların 2 yılda bir mamografi filmi çektirerek meme kanseri taramasını yaptırması gerekmektedir.
Ülkemizde de giderek artan önemli bir halk sağlık sorunu olan kanser konusunda halkın bilgi ve bilinç düzeyini arttırarak konuyu gündemde tutmak amacıyla 4 Şubat Dünya Kanser Günü olarak kabul edilmiştir. Bu kapsamda; Antakya ve İskenderun ilçe sağlık müdürlüklerince alışveriş merkezlerinde stant kurulmuş olup el broşürü dağıtılarak halka bilgilendirmeler yapılmış, ayrıca, Antakya, İskenderun ve Kırıkhan KETEM’lerde hastalar ve personelle birlikte pasta kesimi yapılarak hediye dağıtılmıştır.
Kanser Birim Sorumlusu Uzm. Dr. Kevser Arı Hatay Radyo Televizyon ajansında kanserin oluşumu, nedenleri ve erken teşhis ile korunma önlemleri hakkında bilgi vermiştir.
 
 
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
ramazan bayrami 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet