Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

“Demir-Çelik Endüstrisinde Nesnelerin İnterneti” Çalıştay’ı İSTE’de yapıldı

Türkiye’de ve İskenderun’da demirçelik ve bilişim sektöründe çalışanlar, uzmanlar ve akademisyenler,

“Demir-Çelik Endüstrisinde Nesnelerin İnterneti” Çalıştay’ı İSTE’de yapıldı

Eğitim   A+a-

‘Demir-çelik Endüstrisi’nde Nesnelerin İnterneti’ konusunu İSTE’de masaya yatırdı.
Türkiye’de konusuna odaklı ve etkileşimli olarak ilk kez düzenlenen programa, özellikle İskenderun’da demir-çelik sektöründe faaliyet gösteren firmalarda çalışan CEO, işletme şefi ve mühendisler yoğun ilgi gösterdi. Konuya ilgi duyan ve konu hakkında araştırma çalışmaları yapan akademisyenler ve öğrenciler de programda yer aldılar. İki gün süren Çalıştay süresince; genelde makinelerin birbirleri haberleşmesi olarak tanımlanan ve yeni üretim teknolojileri ile endüstride hızla yer bulan IoT (Internet of Things), Türkçe açılımıyla "Nesnelerin İnterneti" konusunda demir-çelik endüstrisinde yapılan ve yapılması planlanan çalışmalar değerlendirildi.
Çalıştay’a İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, İSTE Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tolga Depci, ‘Yapay Arı Kolonisi’ isimli dünyaca ünlü çalışmasıyla tanınan Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Derviş Karaboğa; Mersin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Ali Akdağlı gibi isimler ile birlikte çok sayıda akademisyen katıldı. Bunun yanında, iş dünyasından; Türk Telekom CEO Danışmanı Yücel Bağrıaçık, Türk Telekom Adana Bölge Müdürü Yılmaz Tohumoğlu ve Türk Telekom yöneticileri, ABB Elektrik Türkiye Satış Başkanı Nejat Ege ile birlikte İSDEMİR, Tosyalı TOYO, Yazıcı Demir Çelik, MMK Metalurji, Atakaş, Ekinciler, Mega Metalurji gibi çok sayıda özel sektör yetkilileri de Çalıştay’a katılarak konu ile ilgili görüşlerini paylaştılar.
İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, Çalıştay’ın açılışında yaptığı konuşmada; dünyada hızla gelişen yapay zekâ teknolojilerinin ülkemizde de aynı hızla gelişmesi ve özellikle üretim sektöründe kalite, verimlilik ve rekabetçiliğin artırılabilmesi için yaygın olarak kullanılması ve bu Çalıştay’daki tartışmalardan demir-çelik sektörü özelinde bir yol haritası çıkarılması gerektiğinin altını çizerek, Teknoloji Geliştirme Bölgesi (Teknopark) kurulabilmesi için yapılan çalışmaların son aşamaya geldiğini ve kısa bir süre sonra açılabileceğinin müjdesini verdi.
Çalıştay’da; tüm bilim dallarıyla ilişkili ‘yapay zekâ’ konusunda çok önemli çalışmaları olan Prof. Dr. Derviş Karaboğa, ‘Yapay Zekâ ve Milli Bir Yapay Zekâ Tekniği: ABC’ konulu bir sunum gerçekleştirdi. Kendi çalışması olan ‘Yapay Arı Kolonisi’ hakkında konuşan Prof. Dr. Karaboğa, Endüstri 4.0’ın temel elemanlarından olan “nesnelerin interneti” konusunda yapılan çalışmalarla ilgili bilgiler de verdi. Endüstri 4.0 hatta Endüstri 5.0 bağlamında yapılan, en etkin yapay zekâ çalışmalarının ülkeleri öne çıkaracağını da sözlerine ekledi. İhracat rakamlarının yukarı çekilmesinin yolu ‘bilişim ve teknoloji ürünlerinin üretimidir’ diyen Türk Telekom CEO Danışmanı Yücel Bağrıaçık; ülkemizin sensör üretimi konusunda yaptığı umut verici çalışmalardan söz etti. Dünyayı yakalamak için henüz trenin kaçmadığının altını çizen Bağrıaçık; çok iyi bir fırsat olarak karşımızda duran “nesnelerin interneti” konusunda yapılan çalışmaların ülkemizi çok iyi yerlere taşıyacağını söyledi. Bu bağlamda üniversite ile iş dünyasının entegre çalışmalarının önemine değinerek, değişimin ve gelişimin kaçınılmaz olduğunu bunun için de uzun vadeli planların, disiplinin ve liyakatin şart olduğunu da sözlerine ekledi. ABB Elektrik Türkiye Satış Başkanı Nejat Ege, İSTE’nin çalışmalarını takip ettiğini ve bu çalışmaların ülkemizi çok iyi yerlere taşıyacağına inancının tam olduğunu söyledi.
Çalıştay’da, demir-çelik endüstrisinde “nesnelerin interneti” teknolojilerinin uygulama alanları üzerine birçok sunum yapıldı. Çalıştay’a katılan firmaların farklı alanlarda uzmanlaşmış temsilcileri, yaptıkları sunumlarda, üretim sahasında kendi geliştirdikleri çözümleri sunmakla beraber, gelişmeye açık birçok konuyu da dile getirdi. Bunlar arasında; ağır sanayi olan demir-çelik üretiminde “nesnelerin interneti” ile iş sağlığı ve güvenliğinin artırılması, üretim ve stok kontrol süreçlerinde “nesnelerin interneti” teknolojilerinin daha fazla kullanılması, haberleşmenin sağlıklı ve sürdürülebilir olmasını sağlayacak altyapı için stratejiler, siber güvenlik, enerji tüketiminin takibi ve analiz yöntemleri ile bu endüstrinin doğası gereği var olan birçok farklı konu bulunuyor. Çalıştay’da paylaşılan ve oluşturulan bilgi birikimiyle, ülkemizde bu konuda milli çözümlerin daha fazla üretilmesinin önemi de ortaya çıkarıldı. Bununla birlikte, “nesnelerin interneti” teknolojileri üzerine üniversite-sanayi işbirliği çerçevesinde yapılacak Ar-Ge faaliyetlerinin, ülkemizin demir-çelik endüstrisini dünyada daha ileriye taşıyacağı sonucuna varıldı. Çalıştay’ın sonuç bildirgesi ve/veya sonuç raporunun çok yakında hazırlanması ve kamuoyu ile paylaşılması bekleniyor.
 
 
 
 
 
 
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar