Skip Navigation Links

Liman İçin Güç Birliği Sağlanmalı

İskenderun Limanı 36 yıl süreyle işletme hakkının verilmesi yöntemiyle özelleştirilecek.

Ekonomi   A+a-

İskenderun Limanı 36 yıl süreyle işletme hakkının verilmesi yöntemiyle özelleştirilecek. Son teklif tarihi 4 Ağustos 2010 olan özelleştirme sürecinde şu ana kadar 14 firma ihale için teminat mektubu verdi ancak bu firmaların içerisinde bir tane bile İskenderun’lu bulunmuyor.

Türkiye’nin Akdeniz kıyısındaki en Doğu noktasında bulunan İskenderun Limanı da sonunda 2. defa olarak özelleştirme kapsamına alındı. 17 Mayıs’ta ihaleye açılan proje, 4 Ağustos’a kadar olan 2.5 aylık süre içinde hazırlanacak, teklif haline getirilecek. 36 Yıllık bir süre için özelleştirilecek, sonra eski sahibine devir edilecek olan limanın kimin tarafından işletileceği merakla bekleniyor. Suriye, Irak, İran gibi Güneydoğu komşularımızla ticari ilişkilerimizin artması, GAP projesinin teşvik edilmesi, demiryolu taşımacılığının geliştirilmesi, Mersin Lojistik Köy ( merkez) projesinin Sanayi Bakanlığı tarafından beklemeye alınması, İskenderun Lojistik Merkezi projesinin henüz ortaya çıkmamış olması, Mersin limanının kısa zaman içinde yeterli doluluğa ulaşması, Mersin’de mendirek dışına yeni bir konteynır limanı inşa edilmesi düşünceleri bir araya gelince, ortaya çıkan karmaşanın çözümü, İskenderun limanı olarak görünmekte. Fakat bu gelişmeleri İskenderunlu iş adamları yada limanla ilgili odalardan daha çok İskenderun dışından şirketlerin ve odaların daha yakından takip ettikleri görülüyor. Şu ana kadar ihale için 14 firma teminat mektuplarını ilgili kurumlara teslim ettiler fakat bu firmaların içerisinde bir tek İskenderunlu iş adamının bulunmaması üzüntüyle karşılandı. İskenderun’da yıllardır iş adamından siyasetçisine, bürokratından sivil toplum örgütü temsilcilerine esnafına varana kadar herkes İskenderun limanın özelleştirilmesi ve işletmesinin İskenderunlu iş adamları tarafından yapılması noktasında fikir birliği yapıldı. Yapıldı yapılmasına fakat bu konuda İskenderunluların hiçbir girişimde bulunmamaları akıllarda soru işaretleri bıraktı.


Güç birliği oluşturulmalı

Akdeniz İhracatçılar Birlikleri Başkanlar Kurulu Başkanı Bülent Aymen, yeniden ihale sürecine çıkarılan İskenderun Limanı’na İskenderunlu işadamlarının sahip çıkması gerektiği kaydetti. Aymen, limanın ihale sürecinde tek bir İskenderun firmasının yer almamasının İskenderun aleyhine bir gelişme olduğuna dikkat çektiği açıklamasında, “İskenderun Limanı Doğu Akdeniz’in en önemli limanlarından biri. Sahip olduğu alan, gerek stratejik konumu itibariyle gerekse lojistik potansiyeli ile önemli bir liman. Limanın özelleştirilmesi son 5-6 senedir gündemde. Rekabet Kurulu en son ki ihaleyi iptal ederek doğru bir karar verdi. İskenderun kendine en yakın olan Mersin Limanı ile rekabet etme mecburiyetinde. Mersin Limanı’nı işleten bir firmanın İskenderun Limanı’nı alması rekabet kuralına aykırıdır. Liman için teklif veren firmalara baktığımızda İskenderun içinden bir tek firmanın bile olmamasını, bölgemiz açısından büyük bir dezavantaj olarak görüyorum” dedi. İskenderun’da çok başarılı iş adamları olduğunu ve liman için el birliği verilmesi gerektiğini belirten Aymen, “ işadamlarının konsorsiyum içinde olmaları gerekir. İskenderun’da bu işe önderlik edebilecek işadamları olmalı. İskenderun tarih boyunca liman şehri olarak anılmıştır. Çok önemli gelir kaynakları olabilir. Özellikle Suriye ile deniz yolu ticareti geliştirilebilir. Alışveriş ve ticaret artırılabilir. Tüm bunları yaparken, bu limana da mutlaka konteynır terminali kurulması gerekir. Bölge işadamları olarak üzülüyoruz. Yarın geç olmadan, liman elimizden niye gitti demeden limana sahip çıkılmalıdır. Kurulacak güç birliğine bende destek vermeye hazırım” dedi.
 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet