Skip Navigation Links

Yeşil altın kazandırıyor!

Üretimde planlama çok önemli Heyeti makamında kabul eden Vali Lekesiz, ülkemizde her şeyi yapıldığı gibi zeytinin ve zeytinciliğin de stratejik planın

Ekonomi   A+a-

Türkiye’nin 2009-2010 yılı zeytin ve zeytinyağı rekolte tahmin çalışmasını yapan heyetin güneydoğu ayağını oluşturan 4 kişilik heyet Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz'i ziyaret etti. İzmir Ticaret Borsası (İTB) koordinatörlüğünde, Ege Zeytin ve Zeytinyağı Birlikleri, Zeytincilik Araştırma Enstitüsü ile Zeytin Dostu derneklerinin üyelerinden oluşan heyet Vali Lekesiz ile zeytin ve zeytinyağı ile ilgili fikir alışverişinde bulundular.


Hatay’da 14 milyon zeytin ağacı var
Üretimde planlama çok önemli Heyeti makamında kabul eden Vali Lekesiz, ülkemizde her şeyi yapıldığı gibi zeytinin ve zeytinciliğin de stratejik planının yapılması gerektiğini söyledi. Bir alanın gelişmesi için yol haritasının çok önemli olduğunu belirten Lekesiz, “Mesela Türkiye'de zeytinciliğin 20-30 yıl sonra ne olacağını bilen var mı? Biz-ler Hatay'ın yol haritasını çıkartırken, narence yeninde, zeytinciliğinde diğer tarım ürünlerinin de yol haritasını belirlemiş olacağız. Eğer zeytinciliğin ve narenciyenin gelişmesini istiyorsak bunu yapmamız şart zaten” dedi. Hatay'ın önemli bir yeri var Türkiye'deki zeytin üretiminde Hatay'ın çok önemli bir yeri olduğunu belirten İzmir Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Metin Ölken'de, Hatay'ın 14 milyon zeytin ağacı ile zeytin ve zeytin üretiminde Türkiye'nin 4. ili olduğunu söyledi. Hatay'daki zeytin ağaçlarının çok genç olduğunu belirten Ökten, “İleride Hatay için ürününü pazarlayamama sıkıntısı doğabilir. Bu yüzden ürünü pazarlayabilmek için tanıtma çalışmalarına başlanmalı” dedi. Sulama çok önemli Zeytincilikte sulamanın çok önemli bir yerinin olduğunu belirten Ölken, “Zeytinde var olan bir yıl az ürün bir yıl çok ürün geleneğini düzenli sulama ve modern tarım tekniklerini kullanarak bozabiliriz. Bu yüzden sulama konusu çok önemli. Bence bu konuda Hatay'da gerçekten ele alınması gereken konulardan bir tanesi” dedi. 2012'de 600 bin ton Türkiye'de zeytin ağacı sayısının her geçen yıl arttığını belirten Ölken, “Bundan birkaç yıl önce 90 bin ağaçtan bahsediyordum. Şimdi 170 bin ağaç diyoruz. Tarım bakanlığının arama konferansına göre 2012 yılında 600 bin ton yağ üreteceğiz. Şimdi ortalamada 120-130 bin ton yağ üretiyoruz. Yeni sadece zeytinyağı üretimi 2 yılda 4-5 katı büyüyecekmiş gibi görünüyor. Buna bağlı olarak sofralık zeytin üretimi de artacak” dedi. Üretim artışı önemli ama.. 80 yıllarda zeytin para etmediği için, zeytin ağaçlarının kesilerek tütün ekildiğini hatırlatan Ölken, “Ama şimdi tam tersi oldu. Üretim artışı çok önemli bir olay ama aynı zamanda bu işi çok tehlikeli de görmek lazım. Çünkü bu üretim ortaya çıktığında ürettiğimizi pazarlayamazsak o zaman çıkacak tablo bizleri bundan daha fazla üzebilir. Ülke ekonomisine milli servetlere yazık olmaması lazım. Bu yüzden tanıtımla ilgili ciddi çalışmaların yapılması lazım” dedi. Zeytunyağı tüketimi arttı Türkiye'de kişi başına zeytinyağı tüketiminin yılda 1 litreden 1.5 litreye çıktığını da belirten Ölken, “Dünya genelinde yılda 2 milyon 800 bin ton zeytinyağı üretiliyor. 16 milyon tonda zeytin üretiliyor. Türkiye'de üretilen zeytin ve zeytinyağı üretimi ise dünyada üretilen zeytin ve zeytinyağı üretiminin yüzde 5'işidir. Hatay'da da Türkiye'deki zeytin üretiminin yüzde 10'u üretiliyor. Ağaçların durumuna baktığımızda bu rakam önümüzdeki yıllarda artacaktır” dedi.
 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet