Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Enerjide Dışa Bağımlılık Giderek Artıyor

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur

Enerjide Dışa Bağımlılık Giderek Artıyor

Gündem   A+a-

Meclis’te, 2019 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi üzerine yaptığı konuşmada Türkiye’nin enerjide giderek artan dışa bağımlılığı ile elektrik ve doğalgaza enflasyonun üzerinde yapılan zamların yanlışlığına dikkat çekti.
Konuşmasına Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığına ilişkin çarpıcı rakamlar vererek başlayan Güzelmansur şunları söyledi: “2000 yılında %67 olan enerjide dışa bağımlılık 2016’da %74’e çıktı. Türkiye’nin enerji ithalatının toplamı 40 milyar dolara yaklaştı. Doğalgazda dışa bağımlılık %99, petrolde ise %92 dolaylarındadır. Enerjide bu denli yüksek dışa bağımlılık, hem cari açığın hem de enflasyonun baş sebeplerindendir.”
Alım Gücüne Göre Dünyanın En Pahalı Benzini Türkiye’de
İktidarın petrol fiyatlarının düşürüleceğine yönelik sözlerini tutmadığını hatırlatarak konuşmasını sürdüren Güzelmansur: “Sayın Bakan, ‘petrol tüketicisi değil, petrol üreticisi olacağız’ dediniz, ‘petrol fiyatlarını düşüreceğiz’ diye sözler verdiniz. Ne oldu bu sözlere? Bugün vatandaşlarımız alım gücüne göre dünyanın en pahalı benzinini kullanıyor. 2008’de ham petrolün fiyatı 140 dolardı, bugün ham petrol 50 dolara düştü. Bu fırsatı neden değerlendirmediniz, bunu vatandaşa neden yansıtmadınız” diye sordu.
Akaryakıtta Ötv İndirilmeli
Akaryakıtta alınan vergilerin yüksekliğine de değinen Güzelmansur konuşmasına şöyle devam etti: “5-6 ay eşel mobil sistemiyle gelen zamları ÖTV’den karşıladınız. 8,5 milyar liralık ÖTV feragatımız var diye yapmadığınız reklam kalmadı. Bu ülkenin vatandaşlarının yıllardır benzine, motorine ödediği %66’lık vergiden, vatandaşın yıllardır cebinden yaptığı feragattan neden bahsetmiyorsunuz? Akaryakıtta ÖTV’yi neden indirmiyorsunuz?”
Enerji İthalatı Türkiye’nin Tek Seçeneği Değil
Yenilenebilir enerji bakımından Türkiye’nin yüksek potansiyele sahip olduğuna dikkat çeken Güzelmansur “Enerji ithalatı Türkiye’nin ne kaderi ne de tek seçeneğidir. Ülkemizin rüzgâr, güneş, biyokütle gibi yenilenebilir enerji potansiyeli yüksektir. Bu potansiyel kullanıldığında sadece enerjide dışa bağımlılık azaltılmış olmuyor. Aynı zamanda çevre kirliliğinin de önüne geçilmiş oluyor. Yıllık 1600 saat güneşlenme süresi olan Almanya, günlük elektrik ihtiyacının %78’ini güneş enerjisiyle karşılıyor. Yıllık 2737 saat güneşlenme süresi olan Türkiye bunu niye yapamıyor? Bu potansiyeli neden kullanmıyorsunuz? Çareyi neden hâlâ yabancı güdümündeki nükleer santrallerde arıyorsunuz? Yerlilik, millîlik söylemleriniz neden lafta kalıyor” dedi.
Elektrik Ve Doğalgaza Enflasyonun Üstünde Zam Yapıldı
Elektrik ve doğalgaza enflasyonun üzerinde zam yapıldığını hatırlatarak devam eden Güzelmansur: “2018 yılı içerisinde konutlarda kullanılan elektriğe yüzde 31, sanayide kullanılan elektriğe ise yüzde 41 zam yaptınız. 2018’in başından bugüne kadar konutlarda kullanılan doğal gaza yüzde 18, sanayide kullanılan doğal gaza yüzde 37,7 ve elektrik santrallerinde kullanılan doğal gaza yüzde 50,2 zam yaptınız. Bu zamlarla, dört kişilik bir ailenin, asgari tüketimle elektrik ve doğalgaz faturasının bedeli 273 TL’ye yükseldi” dedi.
Vatandaşın Kışını Kara Kışa Çevirmeyin, Zamları Geri Alın
Yapılan zamlarla asgari ücretlinin ve asgari ücretten düşük maaş alan emeklinin gelirinin önemli bir kısmının elektrik, doğalgaz faturalarına gittiğini vurgulayan Güzelmansur şunları söyledi: “Buradan Bakan’a soruyorum: döviz yükseldi diye yapılan bu zamları, döviz düştükten sonra geri almanız gerekmiyor mu? Krizde zam yapanları, döviz düşünce fiyat indirmeyenleri fırsatçılıkla suçluyorsunuz da elektrik ve doğalgaz zamlarını geri almamak fırsatçılık olmuyor mu? Sayın Bakan bu zamları geri alın, vatandaşın kışını kara kışa çevirmeyin. Yanan kaloriferler olsun, petekler olsun; yanan vatandaşın cebi olmasın”
 
 
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar