Skip Navigation Links

“Hatay Halkının Sağlığı Ve Geleceği İçin Çalışıyoruz”

Başkan Savaş, “Ovadaki Ürünler Artık Atık Sularla Değil, Arıtılmış Su İle Sulanıyor”

“Hatay Halkının Sağlığı Ve Geleceği İçin Çalışıyoruz”

Yerel   A+a-

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, HRT Akdeniz TV’de yayınlanan “Gündeme Dair” adlı programın canlı yayın konuğu olarak Asi Nehri’nin yanı sıra kent genelinde yapılan içme suyu, kanalizasyon ve atıksu arıtma tesisi yatırımlarına değindi.
Hatay genelinde yıllarca yapılmayan altyapı yatırımlarını yaptıklarına vurgu yapan Başkan Savaş, 4.5 yıllık süreç içerisinde atıksuları ve yağmur sularını tahliye etmek adına 952 km yağmursuyu ile kanalizasyon hattı, temiz su iletmek ve paslı, kireçli boruları bertaraf etmek için de 1962 km içme suyu hattı döşediklerini vurguladı.
Türkiye’de kırsal nüfusun en fazla olduğu illerden birinin Hatay olduğuna dikkat çeken Başkan Savaş, kırsal kesim demek hizmetin gitmesinde geç kalındığı yerler demek olduğunu ifade ederek, kırsal kesimde ciddi oranda altyapı yatırımı yaptıklarını ve halen ihtiyacı olduğunu belirtti.
Amik Ovası meskenlerindeki bütün kanalizasyon suları açık bir şekilde derelere ve kanallara bırakıldığını, yazın bırakılan kanal sularının tarımda sulama suyu olarak kullanıldığını belirten Başkan Savaş, “Sulama suyu olarak kullanılan kanalizasyon sularındaki insan atıkları da gübre olarak kullanılıyordu. Ovaya ekilip tükettiğimiz gıdalar bizim kendi atıklarımızla sulanıyordu.” dedi.
Artık Ovaya Kanalizasyon Suları Akmıyor
Başkan Savaş, bu ovaya akan kanalizasyon sularını arıtmak ve tarım için kullanılabilecek düzeye getirmek için Kırıkhan, Reyhanlı ve Antakya’da (Küçükdalyan-Narlıca ve Serinyol Atıksu Arıtma Tesisi) olmak üzere toplamda 4 adet arıtma tesisi yaptıklarına dikkat çekti.
Her Şey Temiz Bir Gelecek ve Çevre İçin
Medeniyet dediğimiz hadise çok iyi konuşmak, edebiyat yapmak ve resim yapmaktan öte alt yapıyı da kapsadığının altını çizen Başkan Savaş, Erzin, Dörtyol, İskenderun ve Samandağ ilçelerine de arıtma tesisi kazandırdıklarını ve 9’uncu tesisin temelini atmak için hazırlıkların yapıldığını ifade etti.
Asi Nehri Huzura Kavuştu
Asi Nehri’ne akan bütün atık suları rehabilite ettiklerini ve Küçükdalyan-Narlıca mevkiinde yapılan ‘Dünyanın 5. Avrupa’nın 2. ve Türkiye’nin en büyük kapasiteye sahip olan Küçükdalyan-Narlıca MBR (Membran Biyoreaktör) Teknolojili Atıksu Arıtma Tesisi’ni inşa ettiklerini hatırlatan Başkan Savaş, Dev tesisten Asi Nehri’ne saniyede 115 litre arıtılmış su verdiklerini ve Asi’nin son 50-60 yıldır beklediği huzura kavuştuğunu ifade etti.
Defne’ye Membranlı Atıksu Arıtma Tesisi
Defne ilçesi sınırları içerisinde de hedeflerinin Asi Nehri’ni ve mahalleleri kötü koku ve gürültüden kurtarmak olduğunun altını çizen Başkan Savaş, “Bundan sonraki amacımız Turunçlu’daki tesisi aşağıya taşımak ve Asi Nehri’ni temiz tutmak. Oraya bir bent yapıp temiz su tutmayı planlıyoruz. Şu anda tesisin projesini bitirdik. Küçükdalyan’da yaptığımız tesis gibi membranlı bir tesis yapacağız. O tesisten Asi Nehri’ni besleyeceğiz” ifadelerine yer verdi.
 
 
 
 
 
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
ramazan bayrami 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet