Skip Navigation Links

Buğdayınıza sahip çıkın!

Hatay Kırsal Kalkınma Grubu Başkanı Adnan Şanverdi: Buğdayınıza sahip çıkın!

Yaşam   A+a-

Amik Ovası çiftçisinin 2008–2009 üretim döneminde neredeyse ovanın tamamını buğday üretimine ayırdığını hatırlatan Hatay Kırsal Kalkınma Grubu Başkanı Adnan Şanverdi, ‘Daha önce yaptığımız uyarılarda çiftçilerimiz yanlış yönlendirilerek tek ürün üretir duruma gelmeleri ülkemiz ve üreticilerimiz için kayıp olacağını belirtmiştik. Ne yazık ki yaptığımız uyarılar dikkate alınmadı. Şimdi yaptığımız uyarı mevcut durumun en az zararla atlatılmasıdır.
Uluslararası Hububat Konseyi’nin (IGC) hazırladığı rapora göre 2008–09 üretim döneminde buğday üretimi 2007–2008 dönemine göre rekor düzeyde artacak. 2007–08 döneminde 609 milyon ton olan buğday üretimi 79 milyon ton artarak 688 milyon tona ulaşacaktır.
Aynı rapora göre 2008–09 döneminde dünya buğday tüketimi 615 milyon tondan 645 milyon tona ulaşacaktır. Dünyada buğday üretiminin artmasıyla dünya buğday stokları son altı yılın rekor düzeyine ulaşacaktır. Rakamsal olarak 2008–09 dünya buğday stok miktarı 157 milyon tondur.
Amik Ovası çiftçisi dünya buğday üretim artışından nasıl etkilenecektir? Türkiye, dünyanın sayılı un dışsatımcısı ülkelerindendir. Un sanayicilerimiz dışsatım için üretecekleri unun buğdayını dünya fiyatlarından satın almaya çalışacaktır. Bu durum, buğday iç piyasa fiyatlarını düşürecektir. Buğdaylarımızı zararına satmak zorunda kalacağız daha kötüsü satamayıp buğday depolarımızda kalacaktır.
Ne yapmalıyız? Sorun büyük ve ortadadır. Bölge ülkelerine dışsatım yapmak için uğraşımızı arttırmalıyız. Ülke içi un sanayicilerini Amik Ovası buğdayının kalitesini yeniden anlatabiliriz.
Tehlike yakındır. Başta tarımla ilgili örgütler, tarım önderleri, üniversitenin ilgili birimleri oturup ortak akıl üretelim. İleriki günlerde işimiz daha zor.’ Dedi.

 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet