Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Başkan Savaş’tan Gündem Açıklamaları

HBB Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, 4 Ekim perşembe günü HRT Akdeniz TV'de Gündeme dair programının canlı yayın konuğu oldu.

Başkan Savaş’tan Gündem Açıklamaları

Gündem   A+a-

Hatay Büyükşehir Belediye(HBB) Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, 4 Ekim Perşembe günü HRT Akdeniz TV’de yayınlanan ve sunuculuğunu Can Çapar’ın üstlendiği Gündeme Dair programının canlı yayın konuğu oldu.
Kent ve ülke gündemine dair konuların konuşulduğu programda düşüncelerini açık yüreklilikle paylaşan Lütfü Savaş, sözlerine Batman’da şehit olan 7 askerimiz için baş sağlığı dileyerek başladı ve terörü bir kez daha lanetledi.
Programın ilk bölümünde kentin en önemli projelerinden biri olan Hatay Deniz Otobüsü(HADO)’nun son durumu masaya yatırıldı.
İskenderun Belediye Başkanı ve AKP Hatay İl Başkanı’nın HADO’yu engellemek istediğini ve vatandaşların bu projeyi benimsediği için geri adım atmak zorunda kaldıklarını ifade eden HBB Başkanı, “İskenderun’da yapmak istediğimiz limanın yeri bizim olmasına rağmen giden Vali Celalettin Lekesiz bu alanı İskenderun Belediyesine verdi. Bu konu üzerinden açtığımız dava devam ediyor. Tüm bunlara rağmen HADO’nun şehrimize sağlayacağı maddi ve manevi kazancı bilen, düşünen iş dünyası insanları, STK temsilcileri ve Hatay halkı bu projenin hayata geçmesini bekliyor. Biz de bunun için çalışma devam ediyoruz” dedi.
Konuyla ilgili geçen günlerde İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıyla ilgili de düşüncelerini de paylaşan Lütfü Savaş, “Toplantının başında yine bu projeyi engellemek isteyen arkadaşlar oldu. Ancak toplantıya katılım sağlayan herkes HADO’nun artık hayata geçmesini belirtince bu arkadaşlar geri adım attı. Toplantıya ev sahipliği yapan, katılım sağlayan herkese çok teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.
HADO’nun şehrin ekonomisine canlılık katacağının altını çizen Başkan Savaş, “7 yıldır sekteye uğrayan ekonomimizin bu sayede bir canlılık yaşayacağını düşünüyoruz. Şehre katkı sunmak için sebepler lazım. EXPO, gastronomi, ticaret ve turizmde hareketlilik bunlardan bazıları. Şehrimizin ve halkımızın ne istediğini biliyoruz. Belediye başkanlığı için vizyon gerek. Sayın Seyfettin Dingil’in referandum isteğini talihsiz bir açıklama olarak değerlendiriyorum. Olası bir referandumda çıkacak sonuç kendisini üzer. Kendisi yaptığımız battı çıktıya da karşı çıkmıştı ancak İskenderun halkının yüzde 95’i bu projemizi desteklemişti” diyerek kentin gelişimi için yaptıkları projeye hemşerilerinin karşı çıkmayacağını ifade etti.
Yerel seçimler öncesi kentin ekonomisinin nabzını değerlendiren Başkan Savaş, “Globalleşen dünyada atılacak doğru adımları iyi tespit etmemiz gerekir. Bu sabah bir araya geldiğim müteahhit ve inşaat sektörü temsilcilerini mutsuz ve umutsuz gördüm. Sektörlerin tamamının ham maddelerinde büyük artış var. Hem toptan hem perakende fiyatları üst seviyede. Dövizdeki artışı indirmek artık neredeyse imkansız. İhracatımız
beklenen seviyede değil. Tüm bunları düşününce nasıl seçimlere gideceğiz diye düşünmüyor değilim” diyerek iktidar partisinin bu ekonomik şartlarda seçim kararını erteleyebileceğini belirtti.
“Genel Merkez Bana Aday Ol Derse Olurum”
Seçimlerde aday olup olmayacağına dair sorulan sorulara cevap veren Başkan Savaş, “ Ben hayatımda hiç aday olmadım. Genel merkez bana aday ol derse olurum. Ben Antakya Belediye Başkanlığına da Büyükşehir Belediye Başkanlığına da aday adayı olmadan direkt davet üzerine geldim. Üniversiteye de aynı şekilde davet üzerine gittim. Genel başkanımız devam et derse devam edeceğim” dedi.
“Hatay Halkının Doğru Giden Atın Başına Vuracağını Düşünmüyorum”
Başkan Savaş , “Bizim bitirmemiz gereken birçok iş var. Gastronomi ile ilgili çok adım atmamız lazım. Hatay’a daha yapacağımız alt yapı hizmetlerimiz var. EXPO’yu 2021’i de hazır hale getireceğiz. Bütün bunlar ile birlikte Hatay’ın ekonomisinin öne çıkmasını istiyoruz. Geçmişte kalan projelerimiz ve yeni hazırladığımız projelerimiz var. Son yıllarda yaşanılan kuraklık ve Suriyeli gelen misafirlerden dolayı altyapı veya çöp toplama gibi hizmetlerin arttırılması gerekiyor. Çok şükür Hatay’da oldukça fazla hizmetler yaptık. Hatay halkının da doğru giden atın başına vuracağını düşünmüyorum “ ifadelerine yer verdi.
“Meclisi Durdurarak Ve Her Şeye Hayır Diyerek Büyükşehiri Kazanma Şansları Yok”
Ak Parti’nin Büyükşehir Belediyesi’ni alma isteğine dair Çapar’ın sorularını yanıtlayan Başkan Savaş, “Doğunun kraliçesinde yaşıyoruz. Kraliçeyi herkes almak isteyebilir ama şu anda o kraliçe Cumhuriyet Halk Partisi’nde. Hatay Büyükşehir Belediyesi’ni de o yönetiyor. Ak Parti’nin de çabalarını takdir ediyorum iktidar olarak 5 milletvekili, 11 tane ilçe ve 49 meclis üyelerinden daha fazlasını istiyorlar. Fakat çabalarını da gösterdikleri tavırları da takdir etmiyorum. Meclisi durdurarak ve her şeye hayır diyerek büyük şehir i kazanma şansları yok. Eğer büyük şehir i istiyorlarsa rakipleri benim. Beni cezalandırsınlar Hatay halkını neden cezalandırıyorlar? Altyapı ve asfalt çalışmaları gerçekleştireceğimiz zaman hayır diyorlar. HADO’ya da hayır dediler. Bu arkadaşlar Hatay’da yaşıyorlarsa Hatay halkının beklentilerini yerine getirebilecek davranışlar sergilemeleri gerekiyor” sözlerini vurguladı.
“Bizim Seçimle İlgili Kaygı Veya Korkumuz Yok”
Başkan Savaş, “ Doğu Anadolu veya Güneydoğu Anadolu’ya gittiğinizde bütün yollar beton asfalt. Bunlar Türkiye Cumhuriyeti’nin parası ve İller Bankası’ndan krediler ile yapılmış. Biz o İller Bankası’nın neden kredi kullanmayalım? Hatay halkı da vergi veriyor. Mevcut iktidar partisinin büyükşehir belediyeleri borçlu olarak ilk beşinci sıradalar. Ama bizim borçlu olduğumuzu söylüyorlar. Geçmişten kalan borçlarımızı ödedik. Ekstra verilen borçları da ödüyoruz. Ben borçlanmam gereken hakkın %20’sini kullanmışım. Hatay’ın her noktasında çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Zaman zaman hemşerilerimiz serzenişlerde bulunabilir ama altyapı yapmadan üstyapıyı yapamıyorsunuz. Hatay halkı kim hak ediyorsa hakkını ona teslim eder. Bizim insanlarımız aydın, modern ve uygar insanlar. Bugüne kadar belediye başkanları ne yapmışsa günceli de geçmişi de biliyor. Bizim seçimle ilgili kaygımız veya korkumuz yok “ dedi.
“Türkiye’de Neye İhtiyaç Varsa Hatay’da Aynı Şeylere İhtiyaç Var”
Başkan Savaş, “ Bizler Hatay’ı konuşuyoruz fakat Türkiye’nin durumu bizim için çok önemli. Ülkemiz iyi olsun Hatay’ımız da iyi olur. Refah seviyesi yüksek, ekonomik anlamda insanlarımız daha huzurlu, hukukun üstünlüğü ile ilgili sıkıntılar olmasın, eğitimimiz çağdaş medeniyetler seviyesine ulaşsın ve dış
politikada komşularımız da iyi olduktan sonra da Hatay da hak ettiği değeri görür. Türkiye’de neye ihtiyaç varsa Hatay’da da aynı şeylere ihtiyaç var” ifadelerine yer verdi.
“Ekonomik Durumdan Memnun Değiliz”
Muhalefet kanadı olarak Türkiye’nin ekonomik durumundan memnun olmadıklarının altını çizen Başkan Savaş,” Ekonomik sıkıntıların sadece iktidarla çözülemeyeceğini düşünüyoruz. Topyekûn muhalefete özellikle de bu ülkenin kurucu Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün partisine çok iş düşüyor. Çünkü bu ekonomik sıkıntıların milli mutabakat ile çözüleceğini düşünüyorum. Ben hükümet istemese de genel başkanımızın bu konuda şartsız ve koşulsuz ekonomik dar boğazdan çıkmak adına hükümete destek vermesini temenni ediyorum. Ülkede ekonomik tablo çökerse hepimiz çökeriz. Hiç birimiz bu ekonomik tablodan mutlu değiliz. Bu ülkenin kalkınmasını ve sıkıntılardan kurtulmasını istiyorsak insanlarımızın dayanışma içerisinde olarak sorunu çözmesi gerektiğine inanıyoruz. Ülkeyi dayanışma ile huzurlu ve refah düzeyi yüksek hale getirebiliriz” açıklamalarında bulundu.
“Genel Başkanımızın Hatay’da Sadece Üç Tane İlçede Değil Daha Fazla İlçenin Alınması Konusunda Talimatları Var”
Genel Başkanın Hatay’dan beklentilerinin neler olduğuna dair sorulan soruları yanıtlayan Başkan Savaş, “ Yerel yönetimler genel başkanı ve parti genel başkanımız yürüyen atın başına vurmama gibi bir düşünceleri var. Başarılı belediye başkanlarımızı devam ettireceğiz diyorlar. Bizler de kendimizi başarılı olarak görüyoruz. Genel başkanımızın Hatay’da sadece üç tane ilçede değil daha fazla ilçenin alınması konusunda da talimatları var. Genel başkanımız bunun için de gerekli çalışmaları yapılmasını istiyor. İl yönetimimiz ve diğer yönetimimiz olsun bu konuda çalışmalar gerçekleştiriyorlar” ifadelerine yer verdi.
Başkan Savaş Pac Meydan’ındaki Battı Çıktı Projesinin Son Durumu Hakkında Bilgi Verdi
İskenderun ilçesinde Pac Meydanı’nında gerçekleştirilen battı çıktı projesinin son durumu hakkında bilgiler veren Başkan Savaş, “ Çalışmalarımız beklediğimizden uzun sürdü. Zemin etüdlerini yapmıştık, kazıklarımızı çatıktan sonra yeniden etüd yapmak zorunda kaldık. Bölgede oluşabilecek risklerin önüne geçebilmek amacıyla iki tane şirkete ve üniversiteye bu projeyi revize ettik. Asfaltlama çalışmalarımızı da gerçekleştirdik. Muhtemelen Pazar günü Allah nasip ederse arabalar ilk geçişlerini yapacaklar. Peyzaj çalışmalarımız da devam edecek. Yıllardır yapılması gereken bir projeydi. Çalışmalarımız tamamlanınca İskenderun’un trafiği %30 oranında rahatlayacak. Uğur Mumcu Bulvarı’nda tarihi eserlerin bulunmasından dolayı biraz sıkıntı yaşadık ama şimdi orayı da bitirdik. Payas’ta yapmış olduğumuz ve şehir bir kardeşimizin ismini verdiğimiz bir battı çıktı vardı. Şimdi de Antakya’ya girişte 75. Yıl Bulvarı’na açılan bir yol var. Oraya bir battı çıktı ve kavşak düzenlemesi yaparsak, kara yolları ve şehir trafiği adına yapabileceğimiz büyük projeleri tamamlamış olacağız. Bu projeleri yapmak, ödemek ve sonuçlandırmak kolay değil ama Hataylı hemşerilerimize helal olsun. Diğer ilçelerimizde de güzel projelerimiz var. İskenderun PAC Meydanı’nda yapmış olduğumuz batı çıktının yollarını bu Pazar trafiğe açıyoruz, tüm hemşerilerimize hayırlı uğurlu olsun” dedi.
“Türkiye’de En Çok Alt Yapı Yapan Belediye Hatay Büyükşehir Belediyesi”
Nardüzü Karaağaç bölgesinde temel atma töreni gerçekleştirilecek olan kanalizasyon projesi hakkında önemli açıklamalarda bulunan Başkan Savaş, “ Şu anda 2,5 milyarlık hazır projemiz var. Belediye başkanlığı görevine geldiğimiz günden bu yana Hatayla ilgili projeler üretiyoruz. Paramız olsun, alt yapı ve üst yapı ile ilgili birçok projeyi hayata geçireceğiz. Kısmet olur da yeniden aday olursam, çok fazla hazır projemiz var. Mecliste her şeye hayır diyen bir parti var. Dörtyol’daki, Arsuz’daki ve Samandağ’daki içme suyu şebekesini yapmak için kredi istedik, hayır dediler. Zannediyorlar ki bu projelerden sadece CHP ve MHP’li vatandaşlar faydalanacak. O gün mecliste bu projelere de hayır dediler, fakat az kişi gelmişlerdi ve oylar eşit çıktı. İlk defa başkanlığımın faydasını gördüm ve benim oyumla krediyi alabildik. Şu anki
ekonomiye bakıldığında çok karlı bir şekilde kredi almış olduk. Biz parti ayırmaksızın her bölgemizde alt yapı yaptık. Önümüzdeki günlerde Samandağ içme suyu şebekesinin yapımına başlayacağız. Şu anda Arsuz’un birinci etap kanalizasyonunu yapıyoruz. Bu kanalizasyondan Cırtıman da Belen de faydalanacak. Arkadaşlar Lütfü Savaş alt yapı yapmasın diye mecliste hayır dediler. Bu nasıl mantık? Oraya hizmet için geldiniz. Neden hizmeti engelliyorsunuz? Sizin de hayrınız dokunsun bu şehre. Seçilmek için uğraşıyorsunuz ama Hatay halkının aleyhine de oy kullanıyorsunuz. Yapılan hizmetlerden 2 milyon Hataylı vatandaş faydalanacak. İnşallah Pazar günü önce İskenderun PAC Meydanı’nı trafiğe açacağız sonra da Karaağaç’ta yapımına başlanan alt yapının temelini atacağız. Karaağaç’taki proje tamamlanınca arıtma tesisi de yapacağız. Dünya uzaya giderken biz bir kanalizasyonu halledememişiz. Şu anda Türkiye’de en çok alt yapı yapan belediye Hatay Büyükşehir Belediyesi” açıklamasında bulundu.
“Halk Sağlığı İçin İl Genelinde Alt Yapı Çalışmalarımız Devam Edecek”
Konuşmasının devamında il genelinde devam eden alt yapı ve üst yapı çalışmaları hakkında bilgiler veren Başkan Savaş, “ Asi Nehri üzerindeki arıtma tesisini bitirdik. Kırıkhan, Serinyol, Erzin, Samandağ ve Reyhanlı’da altyapı çalışmaları gerçekleştirdik. Reyhanlı’nın ve Kırıkhan’ın da içme suyu şebekesi hazır. 2 yıla aşkındır Avrupa Birliği’nden hibe almayı bekliyoruz. Üst yapıda da, İskenderun’da yapacağımız spor kompleksi var, Kırıkhan’da içerisinde spor kompleksi, kültür merkezi yapabileceğimiz, aynı zamanda HATSU ve büyük şehir in de çalışma alanı olabilecek bir salonu barındıracak, hemen yanında da 74 dönümlük bir park projemiz hazır. Tır garajını hayat geçirdik, Hatay genelinde birçok köprü yaptık. Bunun dışında Altınözü’nde hem HATSU ve büyük şehir in binasının olacağı hem de içerisinde havuzun da bulunacağı bir kültür merkezi olacak. Defne’de de bir spor kompleksi projemiz var. Samandağ’a 3 katlı otopark yapıyoruz ama ilk önce alt yapıyı bitirmek lazım. Çok fazla alt yapı açığı var ama çalışmalarımız il genelinde devam edecek. Birçok bölgenin özellikle içme suyu şebekesine ihtiyacı var. İçme suyunda sadece mikropla değil asbestle, kurşunla, demirle ve bakırla uğraşıyoruz. Eski yapı bütün boru sistemlerinde bütün bunlar borulardan akıyor. Ve sizin vücudunuzda bu maddeler birikerek ağır metal zehirlenmelerine yol açıyor. Bu nedenle öncelikle halk sağlığı için Hatay genelindeki bütün eski boruları yeni sistem borularla yenileyip alt yapı çalışmalarını bitirmeliyiz” dedi.
“Hatay Halkı Artık Asi Nehri’nin Güzelliğinden Faydalanacak”
Yenilenen Asi Nehri ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan Başkan Savaş, “ Bir teknemizi Asi Nehri’ne indirdik. Önümüzdeki günlerde daha önce hiç deniz aracına binmemiş bir çiftin nikahını kıyacağım. Asi Nehri’nde 4 yıllık bir emek var. Şu anda Asi Nehri’ni bekleyen bir ışıklandırma çalışması var. Onu da Sonbahar bitmeden halledeceğiz. Herkes Porsuk Çayı’nı konuşuyor ama Asi Nehri Porsuk Çayı’nın 10 katı büyüklüğünde. Projenin fikri bana ait. Antakya ve Defne’nin bir kısmı bu sayede çok temiz bir suya kavuştu. Nehir kenarındaki kötü koku ve sinekten kurtulacaksınız ve eviniz en az 100 bin değer kazanacak demiştik. Asi Nehri’nin kenarında oturan insanlar artık nehrin kirliliğinden değil, güzelliğinden faydalanacaklar” açıklamalarında bulundu.
Hatay’ı Spor Kenti Yapma Konusunda Azimliyiz
HRT Akdeniz ekranlarında Gündeme Dair adlı programda kentin sportif faaliyetlerinden bahseden Başkan Savaş, takımların değerlendirmesini yaparak başarılarını anlattı.
Başkan Savaş, kenti sportif bir şehir yapmak istediklerini de sözlerine ekleyerek devam etti: “Kadın Basketbol takımımız 10 Ekim saat 19.00’da Adana’da Fenerbahçe ile Cumhurbaşkanlığı Kupası’na çıkacak. Takımımız bu yıl ikinci kez oynayacağı Cumhurbaşkanlığı Kupası’nı Hatay’ımıza getirebilecek güce sahip. Öte yandan kızlarımız bu sezon Euro Lig ‘de yer alarak kentimizi temsil edecekler. Euro ligin iddialı isimlerinden biri olan Hatay’ın Melekleri, şampiyonluk için ilk üç takım arasında gösteriliyor ve bizler de kızlarımıza inanıyoruz. Hatay spor takımımız, birinci lige çıkmanın kıvancını yaşıyor. Yeni sezonda
takımımızın ligdeki sıralamasının yükselmesini ve Play Off’ta yer almasını istiyoruz. Vatandaşlarımızın da Hatay spor’a sahip çıkarak, maçları tribünden desteklemesi gerekiyor. Voleybol takımımızın durumu çok iyi, üst ligleri zorlayacak bir takım kurduk. Bu hafta yeni sezonun ilk maçını 6 Ekim Cumartesi günü saat 14.00’da Antakya Kapalı Spor Salonu’nda Malatya Büyükşehir Belediyesi ile oynayacak. Su topu takımımızda liginde iddialı ve iyi sonuçlar elde ediyor. Satranç takımımız da önemli başarılara imza atıyor. Takımımız başarısıyla 3 yıldır kentimizi Avrupa’da temsil ediyor. Bunların yanı sıra birçok bireysel sporda da başarılıyız. Hatay’ı spor kenti yapma konusunda azimliyiz” dedi.
Siyasetten Seçiliyoruz Ama Hizmet İçin Varız
Başkan Savaş sözlerinin sonunda, “ Siyaseten seçiliyoruz ama hizmet için varız. Kentimiz çok kıymetli ve bu nedenle her güzelliğin en iyisini hak ediyor. Yerel yöneticiler olarak canı gönülden çalışmamıza rağmen, Ankara’daki yöneticilerimizin bize güzel bakmasını bekliyoruz. Kentimizin 5. teşvik bölgesine alınması konusunda, EXPO ve gastronomi konularında da devletimizin sıcak elini hissetmek istiyoruz. Tüm renkleriyle huzur içerisinde sürdürdüğümüz yaşamımızın devam etmesini adına var gücümüzle çalışıyoruz. Orta Doğu’nun karışıklığını fırsat bilip, huzurumuzu kaçırmak isteyen güçlere karşı bu duruşumuzu bozmadan daha fazla birbirimize sarılmamız gerektiğini bilelim” ifadelerinde bulundu.
 
 
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar