Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Narenciye İçin Hatay’a Soğuk Hava Deposu Ve Entegre Tesis Yapılmalı

Chp’li Şahin: Narenciye İçin Hatay’a Soğuk Hava Deposu Ve Entegre Tesis Yapılmalı

Narenciye İçin Hatay’a Soğuk Hava Deposu Ve Entegre Tesis Yapılmalı

Gündem   A+a-

 CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, Hatay’ın ülke turunçgil üretimi noktasındaki önemini belirterek bölgede hala bir soğuk hava deposu ve entegre tesisin olmadığını söyleyerek konuyu meclis gündemine taşıdı. Meyve üreticisine yönelik soğuk hava deposu ve meyve şoklama- paketlemesi de yapabilecek entegre bir tesisin hayata geçirilebilmesinin üretici ve bölge halkının öncelikli taleplerinden olduğunu belirten Şahin, Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması üzere yazılı soru önergesi verdi.
 
 
Hatay’ın tarım sektöründeki GSYİH’daki payının %16, istihdamdaki payının ise %29 olduğunu belirten CHP’li Şahin, Türkiye tarım alanlarının %1.03’ünün Hatay’da olup, ÇKS’ye kayıtlı çiftçi sayısının ise 21463 olduğunu, Türkiye’deki pazı, maydanoz, dereotu ve mandarin üretiminde ilk sırada yer aldığını, bununla birlikte 2018 verilerine göre 703.729 ton üretimle ülke turunçgil üretiminin %21’i Hatay ilinden sağlandığını ancak soğuk hava deposu ve entegre tesis olmamasının ülke ekonomisi açısından büyük bir eksiklik olduğunu ifade etti.
 
Suzan Şahin, Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması üzere yazılı soru önergeside ‘’Hatay tarım alanları içerisinde %8’lik alana sahip ürün gurubu narenciye grubudur. İlde İskenderun, Dörtyol ve Erzin ilçeleri narenciye yetiştiriciliği ile özdeşleşmiştir. İlde üretilen narenciye, başta Rusya Federasyonu olmak üzere çeşitli ülkelere ihraç edilmektedir. 2016 yılı verilerine göre Türkiye üretiminde 906.392 ton üretim ile 3. sırada yer almakta olan ilde 23453 hektar alanda üretim yapılmaktadır. 2012-2016 dönemine ait veriler dikkate alındığında Hatay İlinin Türkiye narenciye üretimindeki payı ortalama %19,52 olarak gerçekleşmiştir.
 
İlde tarım sektöründe genel olarak örgütlenme, kalite ve pazarlama konularında önemli sorunlar bulunmaktadır. Üretici örgütlerinin daha aktif olmaları, ürünlerin pazarlanmasına yönelik konseyler kurulması tarımsal üretimden elde edilecek geliri önemli miktarda artıracaktır.
 
Hatay’ın ülke turunçgil üretimi noktasındaki özel durumu düşünüldüğünde bölgede hala bir soğuk hava deposu ve entegre tesis yoktur. Meyve üreticisine yönelik soğuk hava deposu ve meyve şoklama- paketlemesi de yapabilecek entegre bir tesisin hayata geçirilebilmesi üretici ve bölge halkının öncelikli talebidir. Bölgedeki meyve yetiştiricisinin ürününün korunması, uzun süre muhafaza edilmesi ve daha değerli olarak piyasaya satılması konusunda önemli bir avantaj sunacak olan entegre tesisin özellikle en çok ürütim yapılan İskenderun-Dörtyol hattına- yapımı meyve üreticisi gibi ülke ekonomisinin de ihtiyacıdır. Kabuğundan çekirdeğine, meyvesinden yaprağına kadar kullanılan narenciyenin doğru değerlendirilmesi ekonomik anlamda zor günler geçiren Türkiye’nin ekonomisi için çok önemlidir.’’ ifadelerini kullandı.
 
CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin’in, Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması üzere TBMM’ye sunduğu yazılı soru önergeside yer alan sorular ise şöyle;
 
1) Ülke narenciye üretiminin 1/5’ini tek başına gerçekleştiren Hatay ilinde neden soğuk hava deposu ve meyve entegre tesisi yoktur?
2) Ülkemizde narenciye ürünleri işleme sanayi toplam üretimin %10’unu kullanmakta iken bu oranın artırılması için entegre tesis gibi çalışmalar neden yapılmamaktadır?
3) Meyve üreticisi ve ülke ekonomisine olumlu faydaları nedeniyle, Hatay ilinde soğuk hava deposu ile meyve şoklama-paketlemesi de yapabilecek bir entegre tesisin hayata geçirilebilmesi planlanmakta mıdır? Planlanmakta ise projeleriniz nelerdir, bütçeleri ne kadardır, hedef kitlesi kimlerdir, ne zaman faaliyete geçmesi planlanmaktadır?
4) Narenciye üreticisinin ürününü değerlendirmekte yaşadığı güçlükleri giderme adına; narenciyenin standardizasyonu, paketleme, konserveleme, meyve suyu ve konsantresi gibi işleme oranının artırılması noktasında bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?
5) Narenciye üreticisinin sorunlarından biri olan talebin az olması konusunda iç piyasada ve dış pazalarda talebi artırmaya dönük, kamu kaynakları kullanılarak tanıtım ve reklam çalışmaları yapmayı düşünüyor musunuz?
6) Narenciye üretiminin geliştirilmesi ve narenciye üreticilerinin ihtiyaç ve taleplerini karşılamak konusunda bakanlığınızca geliştirilen ileriye yönetlik projeler bulunmakta mıdır? Bulunmakta ise bu projeler nelerdir, bütçeleri ne kadardır ve hedef kitlesi kimlerdir?
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Toplam (1) adet yorum var.
Erkan Eroğlu 19 Eylül 2018 Çarşamba
Yapın yapın .. tkdk ne güne duruyor
son gelişmeler
öne çıkanlar