Skip Navigation Links

Megalomanlar başarılı olamaz

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydın Ankay, İskenderun'da 'sınav kaygısı ve sınav' konulu sunumda bulundu.

Dünya   A+a-

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydın Ankay, Milli Eğitime bağlı yönetici ve rehber öğretmenlere yönelik Kız Meslek Lisesi’nde verdiği konferansın ardından Belediye Kültür Merkezi’nde öğrencilere yönelik sözleriyle dikkat çekti.

Üniversite sınav kaygısına dikkat çeken Prof.Dr.Ankay:
Megalomanlar başarılı olamaz

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydın Ankay, İskenderun’da 'sınav kaygısı ve sınav' konulu sunumda bulundu.
Üniversite öğrenci adaylarının katıldığı sunumda, doğru beslenme, uyku düzenine dikkat edilmesi ve stresli ortamdan uzak durulması tavsiyesinde bulunan Prof. Dr. Ankay, hırsın strese yol açtığını söyledi. Ankay, "Stres nedir? Hırs dediğimiz şeydir. Hırs işe yarar ama çok şey kaybettirir. Vücut kimyanız stresle bozuluyor. Birçok sağlık sorunu ortaya çıkıyor. Aniden ölümler var. Tansiyon yüksekliği gibi sorunlar yaşanabiliyor. İçten gelen strese dikkat etmelisiniz. Çok hırslı olanların ekonomik düzeyi yüksektir. Uyuşturucu bağımlılığı, boşanma çok görülüyor" dedi. İnsanda belli bir güven duygusu olması gerektiğini belirten Ankay, "Megalomanlar başarılı olamazlar. Aşırı güven başarısızlığa itiyor. Kendine güvenmemekte olmaz. Belli bir güven duygusu olmalı" ifadesinde bulundu.

'Arabesk müzik dinlemeyin'
Belediye Kültür Sarayı'nda düzenlenen sunumda, moralin önemine değinerek, gençlere arabesk müzik dinlememesi tavsiyesinde de bulunan Prof. Dr. Ankay, şunları söyledi: "Aile çocuğuna karşı anlayışlı olmalı. Stres konusunda aile sorunları önemli. Morelle kanseri yenebiliyor insan. Arabesk müzik dinlemeyin. Klasik müzik dinleyin. Arabeskle depresyona giriyorsunuz. Bununla ilgili İzmir'de bir hoca araştırma yapmıştı. Depresyon intihara sürüklüyor. Zaten 'Ben doğarken ölmüşüm' diyor arabeskte."

'İş bulabileceğiniz alanı seçin'
Üniversiteye girmemenin her şeyin sonu olmadığını, günümüzde ise üniversiteyi bitirenlerin ancak yüzde 30'unun iş bulabildiğini belirten Prof. Dr. Ankay, "O da kendi alanıyla ilgili değil. İlgili olduğunuz ve yetenekli olduğunuz alana yönelmeye çalışın. Bazı alanda iş olanakları fazla. Mesela okul öncesinde iş olanağı yüzde 100'e yakın. Bakanlık hızla geliştirmek istiyor. İş bulabileceğiniz bölümleri seçerseniz daha iyi. Kıbrıs'ta da okul öncesi öğretmenlik bölümü var.
Mühendislik eskiden daha önemliydi. Önceleri öğretmene kız vermiyorlardı şimdi durum değişti. Türkiye'de ekonomik nedenle bir bunalım var. İşsizlik çok artmıştır" dedi.

'Gençler ağırlaştırılmış müebbet çekiyor'
Günümüzde yaşamın her alanında yaygınlaşan internet ve dizilerin gençlerin derse motive olmasını zorlaştırdığını vurgulayan Prof. Dr. Aydın Ankay, "Şimdiki gençlik şanssız. Ağırlaştırılmış müebbet çekiyor. Odaya kapanıyor internet, bilgisayardan kendini alamıyor. Televizyonda FB-GS maçı var, takımı yenilirse moral iyice bozuluyor. Sistematik şekilde çalışmak yararlı. Sınav öncesi kas gevşetici yöntemler var. Gevşemeye çalışın. Gezin, tiyatroya gidin. Sınav araçtır ve onunla ölüm kalım savaşı yapmayın. Aşırılıktan sakının" diye konuştu.

'Telkin yapın ve bağışlayıcı olun'
Öğrencilerin sorularını da yanıtladığı sunumda, öğretmenin çok otoriter olmasının öğrenciyi olumsuz etkilediğini anlatan Prof. Dr. Ankay, gençlerden kendi kendine telkin yapması tavsiyesinde bulunarak, şöyle konuştu: "Polyanna, Yunus Emre, Mevlana'yı okuyun, bağışlayıcı olun. Bilgisayar, internet, dizi düşüncelerden sıyrılıp konsantre olmanız hayli zor. Bu nedenle iradenizi kullanıp bu saatler dışında çalışın. Genel kural sınavdan bir gün öncesine kadar çalışındır. Kişiye göre değişen bir şeydir bu."
Sunumun ardından Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi'ni tanıtan Genel Sekreter yardımcısı Yrd. Doç. Dr.Ahmet Adalıer de "Neden Kıbrıs'ta okunması önemlidir' konusu üzerine burs ve kolaylıkları konusunda bilgi verdi.
 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
ramazan bayrami 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet