Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Yüksek Risk Taşıyan Hastanın Ameliyatı Başarıyla Sonuçlandı

Hatay MKÜ Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı tarafından ileri evre obez morbit olan kadın hastaya başarılı bir şekilde kalp ameliyatı

Yüksek Risk Taşıyan Hastanın Ameliyatı Başarıyla Sonuçlandı

Sağlık   A+a-

Ameliyat, Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İyad Fansa başkanlığındaki ekip tarafından gerçekleştirildi. Başarılı ameliyatta 156 cm boyunda ve 122 kg ağırlığındaki 45 yaşındaki kadın hastanın kalbinin çıkış deliğinde bulunan kapaktaki (aort) ileri derecedeki darlık ve kireçlenme “Nick Yöntemi” ile kesilerek genişletilip sentetik yama yapıldı ve özel bir kapak yerleştirildi.
Ameliyatı gerçekleştiren ekibin başında bulunan Prof. Dr. İyad Fansa: “Hasta oturur vaziyette dahi nefes darlığı, göğüs ağrısı, çabuk yorulma, bayılma gibi şikayetlerle geldi. Yapılan muayenede hipertansiyon ve aşırı kilonun (ileri evre obez morbit) yanı sıra kalbinin çıkış deliğinde bulunan aort kapakta ileri derecede darlık ve kireçlenme tespit edildi. Aort kapağında eskiden beri var olan bozukluk giderek arttığından hastanın günlük ihtiyacı için gerekli olan kanın geçişine izin vermediği; efor kısıtlaması yanında hastanın hayatını ciddi bir şekilde tehdit ettiği belirlendi. Bu tespitler neticesinde ameliyat kararı aldık. Ancak aort kapak bozukluğunun tedavi seçeneklerinde peruktan (periferk damarlardan girilerek yapılan) işlemler ve/veya açık kalp cerrahisi ameliyatları vardır. Kapaktaki kireçlenmenin çok ciddi ve komşu dokulara yayılmış olması, hastanın genç olması nedeniyle perkütan takılan kapakların durabilitesi (dayanıklılık), bunlara bağlı komplikasyonlar ve uzun dönem kullanımlarındaki belirsizlik açık kalp cerrahisi ameliyatını zorunlu kılmıştır.” dedi.
Aort kapağın ileti sistemi, kalbi besleyen koroner arterler, mitral kapak komşuluğu yanı sıra kalsifikasyonun yaygınlığı ve hastanın aşırı kilosu nedeniyle gerçekleştirilen ameliyatın çok zor olduğunu ve tecrübe gerektirdiğini ifade eden Fansa: “Hastanın kalbi, kalp-akciğer pompasına bağlanarak önce kalpten çıkan ana damar açıldı. Kalbin çıkış deliğinde bulunan aort kapaktaki kireçler özel bir aletle komşu dokulara zarar vermeden kırılıp kesilerek çıkartıldı. Hastanın aşırı kilosu olduğundan ihtiyacı olan kanın karşılanması için kalbin çıkış deliğinde yeterli açıklığı sağlamak için kalpten çıkan ana damar yapılan kesi mitral kapak anulusuna doğru aşağı uzatılarak yeterli genişlik sağlandı. Sentetik yama yerleştirildikten sonra efektif orfis alanı daha geniş olan özel dizayn edilmiş mekanik aort kapak monte edildi.” ifadelerini kullandı.
Ameliyat sonrası taburcu edilen hasta, Prof. Dr. İyad Fansa ile ekibinde yer alan Araştırma Görevlisi Dr. Cem Lale, Araştırma Görevlisi Dr. Bedriye Burcu Sadıkoğlu, İntern Dr. Meltem Cansu Demir, İntern Dr. Çağla Atakan ve Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Yönetimine teşekkür etti.
 
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar