Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Kurban Bayramında Sağlıklı Beslenme

Bayramlar, tüm aile bireylerini bir araya getiren, sevgi ve mutluluğun göstergesi olarak simgelenen geniş sofraların kurulduğu günlerdir.

Kurban Bayramında Sağlıklı Beslenme

Sağlık   A+a-

Bugünlerde tüketilen et miktarı kadar etlerin saklanma, hazırlanma ve pişirme yöntemleri de aynı öneme sahiptir.
Kurban Bayramı’nda Sağlıklı Beslenebilmek İçin Neler yapılmalıdır?
≫ Et, çok yüksek protein içermesi sebebiyle mikroorganizmaların üremesi için uygun bir ortam oluşturur. Dolayısıyla kurban kesildikten sonra etler dış ortamda ve oda sıcaklığında uzun sure bekletilmemelidir.
≫ Kurban Bayramı’nda en sık yapılan hatanın bayram günü kesilen hayvanın etinin bekletilmeksizin birkaç saat içinde pişirilerek tüketilmesidir. Yeni kesilen hayvanın etindeki sertlik hem pişirmede hem de sindirimde sıkıntı yaşatır. Midede şişkinlik, hazımsızlık gibi sıkıntılara neden olur. Özellikle mide rahatsızlıkları çeken bireyler, eti 24 saat bekletmeden tüketmemelidir.
≫ Kurban edilen hayvan sağlıklı olsa dahi, kesimden çok kısa bir sure sonra kas ve iç organlarda mikroorganizmalar üremeye başlar. Bu nedenle etler ve sakatatlar kesinlikle çiğ veya az pişmiş bir şekilde tüketilmemelidir.
≫ Yaşa, yapıya ve sağlık durumuna göre değişmekle birlikte, bir insanın günde ortalama 50 ila 100 gram protein ihtiyacı bulunmaktadır. İhtiyaçtan fazla et tüketmek böbrekleri yorar, bu nedenle günlük alınan et miktarına dikkat edilmelidir.
≫ Buzlukta saklanan etler oda sıcaklığında değil, buzdolabında (yaklaşık +4˚C) çözdürülmelidir. Çözdürülen etler asla tekrar dondurulmamalıdır.
≫ Etin içindeki vitamin ve mineral kaybını önlemek amacıyla et pişirme tekniği olarak kızartma yerine haşlama veya fırınlama tercih edilmelidir.
≫ Et, demir yönünden oldukça zengin bir besindir. C vitamini ise demirin vücuttan emilimini artırmaktadır. Bu nedenle kurban etini taze domates, biber, maydanoz, limon gibi C vitamini bakımından zengin gıdalarla birlikte tüketmek gerekir.
Kurban Bayramında Yaralanmalara Dikkat!
Kurbanın kesimi, kurban etinin parçalanması ve doğranması esnasında meydana gelen yaralanmalar, hemen müdahale edilmediğinde sağlığınız açısından olumsuz sonuçlar doğurabilir. Ciddi kesik ve yaralanma durumlarında vakit kaybetmeden doktora başvurun.
 
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar