Skip Navigation Links

Tarihi Muratpaşa Köprüsü Restorasyon İle Can Buldu

Eski Kültür Ve Turizm Bakan Yardımcısı Hatay Milletvekili Doç. Dr. Hüseyin Yayman,

Tarihi Muratpaşa Köprüsü Restorasyon İle Can Buldu

Kültür Sanat   A+a-

Kırıkhan Belediye Başkanı Ayhan Yavuz, İlçe Başkanı Ömer Erdal Çelik ile yönetim Kurulu üyeleri ve Belediye Meclis üyeleri tarihi Kırıkhan Muratpaşa Köprülerinde incelemelerde bulundular.
24 Haziran Seçimleri sonrası hafta sonlarını seçim bölgesinde geçiren Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman; seçimler sonrasında Kırıkhan Belediye Başkanı Ayhan Yavuz, ilçe Başkanı Ömer Erdal Çelik ve ilçe teşkilatıyla birlikte mahallelere teşekkür ziyaretlerinde bulunarak vatandaşların sorunlarını dinleyip istişarelerde bulunarak mahallelerin ihtiyaçlarını yerinde belirlemeye devam ediyorlar.
Bu bağlam da Kırıkhan’a bağlı Muratpaşa mahallesine yapılan teşekkür ziyareti sonrasında daha önce bakımsızlık sebebiyle kemerlerindeki gözleri kapanan, virane görünümündeki ve sazlıklar içerisinde kalan ancak mahalle ziyaretleri sırasında restore edilmesi için girişimlerde bulunulan 7,12 metre genişliği ve 169,59 metre uzunluğundaki 16 adet kemeri bulunan tarihi Muratpaşa köprüsündeki restore çalışmalarını da beraberindeki heyetle birlikte yerinde incelediler.
Kırıkhan-Reyhanlı yolu üstünde Baldıran Höyüğü yakınlarında bulunan taş köprü, 200 metre aralıkla yapılmış 2 köprüden oluşmaktadır. Büyük olan köprü 16 gözlüdür. Yüksek olmayan ve 3 metre genişliğindeki köprülerin korkulukları hemen hemen ortadan kalkmıştır. Kesme taştan yapılan iki köprü de ovanın kurutulmasıyla birlikte çekilen sular yüzünden ve yeni yol yapımı sırasında asfaltın altında kalmıştır. 1607 yılında Canpolatoğlu isyanını bastırmak üzere, bölgeye gönderilen Kuyucu Murat Paşa tarafından yaptırılan köprü, yapımcısının adını taşımaktadır. Zaman zaman onarılan köprü halen yaya yolu olarak kullanılmakta ve Halk arasında Muratpaşa Köprüleri olarak anılmaktadır.
Karayolları Genel Müdürlüğüne bağlı 5.Bölge Müdürlüğü tarafından 2018 yılı içerisinde restore edilmeye başlanan tarihi Muratpaşa Köprülerini gezerek yapılan çalışmaları yerinde inceleyen Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman konuya ilişkin yaptığı açıklamada;
“24 Haziran Seçimlerinde bizlere, partimize ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a sahip çıktınız. Bizler sizlere hizmet etmek için buradayız. Sizlerin hizmetkârıyız. Belediye Başkanımızla, İlçe Başkanımızla ve Teşkilatımızla birlikte sık sık sizleri ziyaret edeceğiz. Bizlere verdiğiniz desteklerden dolayı Allah hepinizden razı olsun.
İlimize, bölgemize ve ilçemize kazandıracağımız ve vatandaşlarımızın ihtiyacı olan birçok hizmet var. Bu hizmetlerle birlikte ilçemizde bulunan tarihi yapılara da sahip çıkmamız gerekiyor. Kırıkhan’daki tarihi dokuya sahip çıkarak, onları koruyup bizden sonraki nesillere sağlam bir şekilde ulaşmasını sağlayıp, çocuklarımıza bu tarihi yapıları sağlam bir şekilde miras bırakmaya çalışıyoruz. Ecdadını ve tarihini bilmeyen bir nesil bırakmak istemiyoruz. Tarihi Darbı Sak Kalesi ve Bayezıd-i Bistami Hz.Türbesi, Beş Kardeşler Kaya Mezarları, Danaahmetli Taş Köprüsü, Sarıokul gibi ilçemizdeki tarihi yapılara el uzatmaya ve onları tıpkı burada ki Muratpaşa köprüleri gibi bir bir kurtarmaya ve bizden sonraki nesillere miras bırakmaya devam edeceğiz.” dedi.
Aynı zamanda vatandaşlarla sohbet ederek onlarla birlikte hatıra fotoğrafı çektiren Milletvekili Yayman ve Başkan Yavuz yaptıkları ziyaretlerde çocuklara da ayrı bir önem ve sevgi göstermesi gözlerden kaçmıyor.
 
 
 
 
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
ramazan bayrami 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet