Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

DSİ Genel Müdürü Murat Acu Hatay'da!..

DSİ Genel Müdürü Murat Acu, 4 Temmuz Çarşamba günü Hatay ilinde ki şantiyelerde incelemelerde bulundu.

DSİ Genel Müdürü Murat Acu Hatay'da!..

Gündem   A+a-

 Genel Müdür Acu’ya Genel Müdür Yardımcısı Mevlüt Aydın, Proje ve İnşaat Dairesi Başkanı, Mehmet Alp, İçmesuyu Dairesi Başkanı Şadiye Yalçın, Barajlar ve Hidroelektrik Santralleri Dairesi Başkan Yardımcısı Semih Vural ile DSİ Adana 6. Bölge Müdürü Abdul Kasım Sarımehmet eşlik ettiler.
Hatay Programı kapsamında ilk olarak DSİ Adana Bölge Müdürlüğünü ziyaret eden Genel Müdür Acu burada düzenlediği ‘Koordinasyon Toplantısında’’ 2018 yılı bütçe durumu, devam eden etüt, planlama, proje, küçük su işleri ile büyük su işleri kapsamındaki yapım işlerinin gerçekleşme durumları, 2018 yılında bitirilecek işler, ek program teklifleri, ilave ödenek talepleri ve 2019 yılı yatırım programına teklif edilmesi planlanan büyük su işleri masaya yatırıldı.
Toplantının ardından Hatay’a geçen Genel Müdür Acu Karasu Regülatörü ve Derivasyon Kanalı güzergâhında yaptığı incelemenin ardından Hatay Reyhanlı Barajı şantiyesini ziyaret ederek bura da düzenlediği toplantıda ‘Reyhanlı Barajı, Davutlar Derivasyonu, Karasu Derivasyonu, (Afrin ve Asi Güvenlik Seddeleri) hakkında brifing aldı.
Reyhanlı Barajı Afrin Çayı Davutlar Regülatörü ve Derivasyon Kanalı ve Asi Güvenlik Seddesi yapım işi kapsamında devam eden çalışmaları yerinde inceledi.
İnceleme ve ziyaretlerin ardından açıklamada bulunan DSİ Genel Müdürü Murat ACU;
‘’Bugün ekibimiz ile birlikte bir dizi toplantılar düzenleyerek projelerimizin durumunu masaya yatırdık. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü olarak Hatay iline yaptığımız yatırımlarla mümbit toprakları su ile buluşturmaya, vatandaşlarımıza içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ediyoruz. Hatay ilimizde son dönemde yapılan su yapılarının artması bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde de önemli rol oynamaktadır.
Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Sayın Veysel Eroğlu’nun talimatıyla başlatılan ve büyük sulama projeleri alanları dışında kalan kırsal kesimlerde kısa sürede sulu tarıma geçilmesi ve civardaki içme kullanma suyu ihtiyaçlarının karşılanması hedeflenen “GÖLSU” projelerinden Hatay ilimizde nasibini aldı.
Hatay’a Menba Kalitesinde İçmesuyu Vereceğiz…
Hatay şehir merkezi, Samandağ ilçe merkezi ve 16 mahalleye geçen yıl hizmete aldığımız Büyük Karaçay Barajı ile 35,32 milyon m³ menba kalitesinde içmesuyu sağlayacağız.
Büyük Karaçay Barajı’ndan alacağımız suyu inşa etmekte olduğumuz 94 km’lik isale hattı ve içmesuyu arıtma tesisi ile şehre ileterek Hatay’ın 2050 yılına kadar içmesuyu ihtiyacını karşılayacağız.
 
Hatay’a 5 Baraj ve 3 Gölet İnşa Ettik, 4 Baraj ve 2 Gölet Daha İnşa Ediyoruz…
Hatay’ın hasretle beklediği baraj ve göletleri bir bir hizmete aldık. 2003 yılından bugüne kadar tamamladığımız 5 baraj ve 3 gölet ile vatandaşlarımızın yüzünü güldürdük. Özellikle Hatay’ın içmesuyu ihtiyacını karşılayacak olan Büyük Karaçay Barajı hizmete aldığımız barajların en önemlilerinden biridir. Baraj 105 metre yüksekliği ile ülkemizin sayılı barajlarından biridir.
İnşaatı Devam Eden 4 Baraj ve 2 Gölet…
Su kaynaklarımızı en iyi şekilde değerlendirmeye devam ediyoruz. Hatay’da kalkınmayı hızlandıracak, il’de sulamayı ve ziraatı geliştirecek 4 baraj ve 2 gölet daha inşa ediyoruz.
Bu barajlardan bir tanesi takriben yarım milyar m3 su biriktirme hacmine sahip olan ve 584.640 dekar gibi çok önemli bir genişlikte münbit araziyi sulayacak olan Reyhanlı Barajıdır. Baraj sağlayacağı sulama ile bölgede gıda üretiminin artmasını ve Hatay’ın gelişmesine büyük katkı sağlayacaktır. Reyhanlı Barajının inşaat çalışmaları devam etmektedir.
Hatay’da Bütün Münbit Arazileri Sulayacağız…
Son 15 yılda inşa ettiğimiz sulama projeleri ile 81.530 dekar zirai araziyi sulamaya açtık. Böylece Hatay’da ziraatı bir adım daha ileri taşıdık ve çiftçilerimize yıllık 61 milyon TL ilave zirai gelir artışı sağladık.
Sulamaya açtığımız bu alan çok önemli ama sulayacağımız daha fazla alan var. Şu anda inşaat çalışmaları devam eden sulama tesisleri ile 137.110 dekar münbit araziyi daha sulamaya açacağız.
Taşkın Koruma Tesisleriyle Halkımızı ve Toprağımızı Koruduk…
Son 15 yılda Hatay ve ilçelerinde inşa ettiğimiz 76 adet taşkın koruma tesisi ile; Hatay şehir merkezi, 71 meskûn mahal ve 2.204 dekar araziyi taşkın zararlarından koruduk. Hatay’ın dört bir yanında inşaatı devam eden 11 adet daha taşkın koruma tesisi bulunmaktadır.
Bu kapsamda Hatay ilimizde de çalışmaları devam eden önemli projelerimiz var.
 
Hatay İçmesuyu İsale Hattında Çalışmalar Devam Ediyor
Hatay şehir merkezi, 1 ilçe ve 18 beldenin (Antakya Merkez, Samandağ ilçesi, Çekmece, Aknehir, Gümüşgöze, Koyunoğlu, Kuşalanı, Mızraklı, Subaşı, Sutaşı, Tavlaköy, Tomruksuyu, Toygarlı, Turunçlu, Uzunbağ, Yaylıca, Değirmenbaşı, Harbiye beldeleri) içmesuyu temini için isale hattımızda çalışmalar devam ediyor.
 
Hatay İçmesuyu Arıtma Tesisi
125.000 m3/Gün Arıtma Kapasitesine sahip olan işimizde Yıllık 35,32 hm3 su arıtılarak Hatay ili ve ilçelerine verecek olan tesisimizde; binalar tamamlandı ve Filtre binası nozulların montajı ve havuzların basınç testleri tamamlandı. Çalışmalarda sona gelindi diyebiliriz. Mekanik aksam montajı devam etmektedir. Çevre düzenlemesi imalatları devam etmektedir.
 
Amik - Afrin Reyhanlı Barajı İnşaatı
Reyhanlı Barajı inşaatımızda çalışmalar devam etmektedir. Taşkın koruma ve sulama maksadıyla projelendirilen Hatay Reyhanlı Barajı 28 metre yüksekliğinde ve 9.271 m kret uzunluğu ile Türkiye’nin en uzun kretine sahip olup tamamlandığında Amik Ovası’nda yer alan 604.000 da zirai arazinin sulanmasını sağlayacak ve 200.000 da alanın taşkın riskini azaltacaktır. Toplam yaklaşık; 20.730.000 m3 dolgu miktarı sahip olan Barajımızda bu gün itibariyle Kalan dolgu miktarı 2.785.150 m3 tür.
 
Karasu Regülatörü ve Derivasyon Kanalı Yapımı
 
Reyhanlı Barajının ana su kaynağı olan bu iş ile yıllık 239 hm3 su Karasu nehrinden alınarak Reyhanlı Barajına iletilmiş olacaktır. Böylece hem mümbit toprakların sulama suyu temin edilmiş olacak hem de Amik ovasındaki taşkın riski azaltılmış olacaktır. İş kapsamında kazı dolgu imalatlarına devam edilmektedir.
 
Reyhanlı Barajı Afrin Çayı Davutlar Regülatörü ve Derivasyon Kanalı
 
Afrin Kanalının regülatör ve iletim hattı vasıtasıyla Reyhanlı Barajı göl rezervuarına çevrilmesi İşi kapsamında; derivasyon kazıları ve iletim kanalı taş tahkimatı tamamlanmış olup iletim kanalı kazıları devam etmektedir. Derivasyon kanal kazısı %85 mertebesinde tamamlanmış olan işimizde Derivasyon kanalı beton kaplama imalatı da devam etmektedir.
 
Çalışma ile Afrin nehrinden yıllık 21 hm3 su alınarak Reyhanlı Barajına derive edilecek ve aynı zamanda Reyhanlı Barajının dolusavağı olarak ta görev yapacaktır.
 
Bu işimizin kapsamında yasadışı geçişlerin, terör unsurları ve kaçakçılık faaliyetleri için geçişlerin engellenmesi, ülke güvenliğinin teminine katkı sağlanması açısından Afrin Nehri kenarına 6 km boyunca 3 m yüksekliğinde ve 8 m platform genişliğinde sedde imalatı yapılarak Genel Kurmay Başkanlığına teslim edilmiştir.
 
Asi Güvenlik Seddesi
Asi Nehri kenarına Dostluk Barajı mansabından Suriye sınırımızı oluşturan kısımda; yasadışı geçişlerin, terör unsurları ve kaçakçılık faaliyetleri için geçişlerin engellenmesi, ülke güvenliğinin teminine katkı sağlanması açısından Asi Nehri kenarına 12 km boyunca 3 m yüksekliğinde ve 8 m platform genişliğinde sedde imalatı yapılmaktadır.
 
Bu sedde tamamıyla DSİ’nin makine ekip ve ekipmanı imkânları ile yapılmaktadır. Güncel olarak 38 adet çeşit tip ve kapasitelerde makine çalışmaktadır. 5.100 m’lik kısmı tamamlandı.
 
DSİ Genel Müdürü Murat ACU Son olarak bu projelerin yapılmasında en büyük destekçimiz Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu’na şükranlarımı sunuyor emeği geçenlere teşekkür ediyorum. ’dedi.
 
 
 
 
 
 
 
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş