Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Hatay’da İki Kafalı Bebek Dünyaya Geldi

İkiz kafa teşhisiyle doğan Suriyeli 3 günlük bebeğin, başarılı ameliyatı sonrası kafatasının arkasındaki bölüm alındı

Hatay’da İki Kafalı Bebek Dünyaya GeldiWeb
TV

Sağlık   A+a-

 Dünyada sıklığı, her 5 bin canlı doğumda bir görülen ve ‘cranium bifidum’ ikiz kafa teşhisiyle doğan Abdullatif Şekrak, henüz daha üç günlükken, İskenderun Gelişim Hastanesi Beyin Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Koparan’ın gerçekleştirdiği başarılı ameliyatla sağlığına kavuştu.
Suriye’nin Halep şehrinde yaşayan ve yedinci çocuğu Abdullatif Şekrak’a hamile olan Sana Hilel, sancısının artması ve riskli doğum olduğundan ötürü Mustafa Kemal Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde sezaryen ile doğum yaptı. Doğum sonrası anne- babaya, bebeğin ölüm riski olduğu için hemen ameliyat edilmesi gerektiği söylendi.
Bunun üzerine Suriyeli çiftin bebekleri, İskenderun Gelişim Hastanesi’ne sevk edildi. Gerekli tetkik ve muayenelerin ardından Beyin Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Koparan, yeni doğan bebeği müşahede altına alarak, üç gün sonra ameliyatını gerçekleştirdi.
Op. Dr. Koparan, gerçekleştirdiği başarılı ameliyatın arından yoğun bakım ünitesinde tedavisi devam eden Abdullatif Şekrak adlı bebeğin sağlık durumunun iyi olduğunu ifade etti.
“Özellikli ve riskli bir vakanın ameliyatını başarıyla gerçekleştirdik”
Dünyada 5 binde bir görülen ‘çift başlı’ teşhisiyle ameliyat ettiklerini ve bu tür vakaların çok nadir görüldüğünü ifade eden Beyin Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Koparan, “Bebek, anne karnında iken bu rahatsızlık biliniyor ve bilindiği içinde doğumu sezaryenle gerçekleştiriliyor.
Sezaryen doğumun sonrasında bebek, başındaki kitlenin büyük olması ve içinde beyin dokularının olması dolayısıyla, merkezimize yönlendiriliyor. Bebek getirildiğinde; yaklaşık 3 kiloya yakın kendi ağırlığı, 1 kiloya yakında başının arkasındaki kitlenin ağırlığı vardı.
Bu vaka, her 5 bin canlıda bir görülen ‘hastalıklar grubudur’. Bu kesenin bir kısmında beynin üretmiş olduğu su bulunuyor. Bir kısmında meninks dediğimiz beynin farklı bir kısmı olabiliyor. Bir kısmında beynin kendisiyle birlikte, diğer elemanlar görülebiliyor. Diğer bir kısmında ise beynin su üreten ve suyu depolayan ventrikül diye adlandırdığımız mevcut gruplar var. Genelde bu tür hastalar, (arka tarafta bulunan beyin sapı solunumu sağlayan bölge olması dolayısıyla) ameliyat yapılsa da, ameliyat sonrası sonulum yetmezliğinden kaybediliyor. Başarılı bir ameliyat sonrası bebeği yoğun bakıma aldık ve sekiz saatlik takibin ardından, bebeği makineden ayırıp, kendi solunumu altında takibimizi sağladık. Takiplerimiz ve tedavimiz şuan sorunsuz devam ediyor.
İlerleyen dönemlerde çocuk doktorumuzun önerilerinin ardından, bebeği ailesine teslim edeceğiz” dedi. Bebeğin amcası Suriyeli Hüsem Şekrak’ta, Op. Dr. Mehmet Koparan’a gerçekleştirdiği başarılı ameliyattan ötürü teşekkür etti.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hatay’da İki Kafalı Bebek Dünyaya Geldi videosunu izlemek için tıklayın.
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş