Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Başkan Savaş TGRT Haber’e Hatay’ın Dev Projelerini Anlattı

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Meltem Günay’ın sunduğu TGRT Haber’in canlı yayın konuğu oldu.

Başkan Savaş TGRT Haber’e Hatay’ın Dev Projelerini Anlattı

Gündem   A+a-

“EXPO 2021’de Hatay’ı Tüm Dünyaya Tanıtacağız”
EXPO 2021 hakkında bilgi veren Başkan Savaş,” Hatay tarih kültür ve medeniyet birikimi olan bir şehir. Bizim de bu birikimini ekonomik kazanca dönüştürmemiz lazımdı. Amanoslarda ve etrafında tıbbi ve aromatik bitkilerimiz ve çiçek çeşitliliğimiz konusunda Asya ve Avrupa’daki bütün coğrafyalar içinde bir numarayız.
3 bine yakın çiçeğimiz ve 850 civarında da tıbbi aromatik bitkilerimiz var. Coğrafyamızın güzelliğinden, tarihi geçmişimiz ve medeniyet birikimimizden de faydalanmak için 2 yıl önce bu büyük organizasyon için başvuru yaptık. Geçen sene 21 Ocak’ta Düsseldorf’ta Çin ve Avustralya ile yarışarak EXPO 2021’i aldık. Bu dev organizasyon için hazırlık çalışmalarımız devam ediyor. EXPO 2021’de Hatay’ı tüm dünyaya tanıtacağız. Hatay’a ve coğrafyamıza katkı sağlayacak EXPO yapacağız” dedi.
“Hem EXPO’yu Alan Hem de Gastromi Şehri İlan Edilen Yegâne Şehiriz”
Başkan Savaş,” Hatay Roma döneminde 3 tane büyük şehirden bir tanesi. Ve bunların içerisinde ticaret anlamında da dünyaya entegre bir şehir. Orta Doğu ile Anadolu’yu birleştiren ve ticaret dolayısıyla da birçok kavimin alışveriş yaptığı bir merkez haline gelmiş bir şehir.
600’ün üzerinde bizim yemek çeşidimizin yanı sıra birbirinden lezzetli tatlılarımız var. Bu çeşitliğimizi dünya ile paylaşmak istiyoruz. 2010’dan beri Hatay’ı gastronomi şehri ilan etmek için çalışmaktayız. EXPO’dan sonra gastronomi şehri ilan edilmemiz ile ikinci sevincimizi yaşadık. UNESCO 26 gastronomi şehirden bir tanesi olarak bizi de seçti. Hem EXPO’yu alan hem de gastronomi şehri ilan edilen yegâne şehiriz” ifadelerini kullandı.
“Hatay’ı Orta Doğu’da ve Akdeniz Havzasında Ticaret ve Turizm Merkezi Yapmak İstiyoruz”
Biz 7 yıldır savaşın gölgesinde yaşayan ve ekonomik anlamda sıkıntılar yaşayan bir şehiriz. Savaş ortamından kaynaklı olarak ekonomimiz sığlaştı. İhracatımız ve lojistik sektörümüz de oldukça düştü. Hatay Deniz Otobüsleri ile Hatay’ın kendi değerlerini dünya ile paylaşmak istiyoruz. Hatay’ı Orta Doğu ve Akdeniz havzasında ticaret ve turizm merkezi yapmak istiyoruz.
Bizim denize bağlı 7 tane ilçemiz var. Ama biz deniz ulaşımından hiç faydalanmıyorduk. HADO ile ilk etapta Mersin, Kıbrıs ve Beyrut’a seferler yapacağız. Bir tane deniz otobüsünü kiraladık. Hatay’ı ticaret konusunda geliştirmek istiyoruz. Hatay’ın 7 yıldır çekmiş olduğu sıkıntılardan kurtulmasını ve ekonomik olarak da geleceğe hazır olmasını istiyoruz. Biz belediyeciliği sadece altyapı ve üstyapı yapmak olarak algılamıyoruz. O şehrin potansiyel ekonomik gelişmişliğini de katkı sağlayan bir olgu olarak görüyoruz” dedi.
“Devletimizin Ellerini Omuzlarımızda Hissetmek İstiyoruz”
“Hatay Halkı Hakkını İstiyor” imza kampanyası hakkında bilgi veren Başkan Savaş,” 2012’de hükümet 6 ayrı alan ilan etti. Biz 4’üncü bölgedeyiz. Bizim de şu anki hakkımız 5’inci bölge olmak. Çünkü Hatay’ın nüfusu 1 milyon 555 bin. Ama 500 bin civarında da Suriyeli misafirlerimiz var. Küçük esnafımızın ve çiftçimizin birçok alanda işçi kısmını Suriye’den gelenler karşılıyor.
2012 yılında 6 buçuk milyar dolar olan ticaret hacmimiz 2016 yılı sonunda 4,3 milyar dolara düşmüş durumda. 4 yılda ciddi bir kaybımız var. Biz ekonomimizin canlanması için teşvik bölgesinin yeniden yapılandırılmasını istiyoruz. Gelen yatırımların çoğu Osmaniye ve Kahramanmaraş’a kayıyor. Bizim geçen sene 7 tane müessesemiz Osmaniye’ye taşındı.
Hatay’ın da yatırımdan mahrum kalmaması için, ekonomik anlamda gerilemememiz için hak ettiğimiz teşvik bölgesinde olmamız lazım. Bunun için de 6 ay sürecek bir kampanya hazırladık. Ve bu imza kampanyasında 500 bin kişiyi hedefledik. Ama 21 günde 517 bin 259 imzaya ulaştık. Şu anda da 585 bin imzamız var. İlgili bakanlıklarımıza da bu konuyu ulaştırdık. Devletimizin ellerini omuzlarımızda hissetmek istiyoruz” ifadelerine yer verdi.
“Mutluluğumuzu Süper Lig’de Pekiştirmek İstiyoruz”
Hatayspor’un 51 yıllık hasretini bitirerek tarih yazdığını belirten Başkan Savaş,” Bizim için şampiyonluk çok önemliydi. Bu aşamaya gelene kadar çok çaba sarf ettik. Yıllarca play offlarda finallerden döndük. Ama bu sene Hatay olarak inandık. Hataylı sporseverlerimizi de inandırdık ve mutlu sona ulaştık. Bu mutluluğumuzu süper ligde pekiştirmek istiyoruz. İnşallah bu sene çok daha iyi bir kadro ile bıraktığımız yerden başlayıp Hatay’ın hak ettiği yerde spor alanında başarılı olmasını istiyoruz” dedi.
 
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş