Skip Navigation Links

İl Sağlık Müdürü Dr. Sebahattin Yılmaz'ın Dünya Aşı Haftası Mesajı

Hatay İl Sağlık Müdürü Dr. Sabahattin Yılmaz 24-30 Nisan Dünya Aşı Haftası nedeniyle mesaj yayımladı.

İl Sağlık Müdürü Dr. Sebahattin Yılmaz'ın Dünya Aşı Haftası Mesajı

Sağlık   A+a-

Toplumun aşılama ve aşı ile önlenebilir hastalıklar konusundaki farkındalığının arttırılması ve bilgilendirilmesi, öncelikle 5 yaş altındaki eksik aşılı çocukların aşılarının tamamlanması ve erişkinlerde aşılanma talebinin arttırılması amacıyla Dünya Sağlık Örgütü tarafından 24 -30 Nisan 2018 tarihleri arasındaki hafta Aşı Haftası olarak belirlenmiştir.
Amaç, çocukluktan başlayan ve hayatın her aşamasında yer alan aşılamanın önemini ortaya koyarak aşılama ile her yaştan insanın korunmasının sağlanmasıdır.
Bu amaçla; aile hekimlerimize başvurarak aşısız veya eksik aşılı çocuklarımızın aşılarını tamamlatmalı ve erişkinler olarak bizler de yaptırmamız gereken aşılarımızı yaptırmalıyız.
Ülkemizde aşısı yapılan hastalık sayısı (difteri, boğmaca, tetanoz, çocuk felci, hepatit B, hepatit A, suçiçeği, H. influenza tip b, verem, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, konjuge pnömokok) 13’e yükselmiştir.
Aşı yapılmaz ise bu hastalıkların sıklığı artar. Bütün çocuklar doğar doğmaz takvime uygun bir şekilde aşılanmaya başlanmalıdır.
Aşılar sadece çocuklar için değildir. Birçok erişkin aşıyla kolaylıkla önlenebilen hastalıklar nedeniyle sakat kalmakta ya da ölmektedir. Bu nedenle her genç, yetişkin ve yaşlı kimse bağışıklamadan yararlanmalıdır.
Ülkemizde yaşlı nüfusun giderek artmasıyla, kronik hastalıklar da da (kalp, akciğer, böbrek hastalıkları, şeker vb) buna bağlı bir artış meydana gelmekte olup bu durum erişkin bağışıklamasının giderek daha da ön plana çıkmasına neden olmaktadır. Bu nedenle erişkinler de kendileri için uygun aşılama şeması konusunda mutlaka bir hekime danışmalıdır.
Aşı uygulamaları, aile sağlığı merkezlerinde ve hastanelerde ücretsiz yapılmaktadır.
Aşı sonrası hafif yan etkiler genellikle hafif ateş, aşı uygulanan bölgede kızarıklık, şişlik, ağrı gibi bölgesel reaksiyonlardır. Çok nadir olarak ciddi yan etkilerde görülebilir.
Sizlerden Beklentilerimiz;
Aşılamanın bulaşıcı hastalıkları önlediğini asla unutmayalım.
* Çocuklarımızın aşılanmasını sağlayalım. Aşılanma şansını kaçıranlar var ise aşılanmaları için sağlık kuruluşlarına götürelim.
* Sağlıklı bir toplumun gereği için aşılama hizmetinin vazgeçilemez olduğunu bilelim.
* Aşılama ile sağlıklı bir geleceğe doğru çocuklarımızla birlikte sağlıklı adımlar atalım.
* Erişkinlerin ve risk gruplarının da aşılanması gerektiğini unutmayalım.
* Aile hekimlerimize başvurarak aşı hakkında bilgi alalım ve aşılarımızı zamanında yaptıralım.
 
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet