Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

OYAK Matematik'in Hatay Birincisi Makzume..

İstiklal Anadolu Makzume Lisesi Hatay İl Birincisi Olarak İstanbul Finaline Gidiyor...

Dünya   A+a-

 
OYAK Matematik’in Hatay Birincisi Makzume..
 
İstiklal Anadolu Makzume Lisesi Hatay İl Birincisi Olarak İstanbul Finaline Gidiyor...
 
OYAK Grubu İştirakleri’nin bulunduğu illerde 10 yıldan bu yana düzenlenen Liselerarası Matematik Yarışması, 19 Kasım 2011 Cumartesi günü 15 ilde eş zamanlı düzenlendi.
Mustafa Kemal Üniversitesi Atatürk Amfisinde düzenlenen törende Hatay il birincisi İstiklal Anadolu Makzume Lisesi oldu.
 
Mustafa Kemal Üniversitesi Atatürk Amfisinde düzenlenen, OYAK Liselerarası Matematik Yarışması Hatay İl Birinciliği Ödül Töreni’ne İSDEMİR Yöneticilerinin yanı sıra; il ve ilçe protokolü mensupları, yarışmacı okulların öğrencileri, idarecileri ve aileleri katıldı.
 
Törende yapılan konuşmalarda OYAK Matematik Yarışması’nın akademik kalitesi, ödülleri ve her geçen yıl artan uygulama alanı ile önemli bir sosyal sorumluluk projesi olduğu vurgulandı. Teknolojinin anahtarı ve bütün bilimlerin yaslandığı alan olan matematiğin meslek seçimindeki önemi, teknoloji üretme yarışında dünya ile rekabet edebilmeyi sağlayan evrensel bir dil olduğu belirtildi.
 
Törende ilk konuşmayı yapan İsdemir Genel Müdürü İsmail Akçakmak, matematiğin önemine vurgu yaparak, “Hayat Matematiktir” sloganının çok iddialı bir slogan olmadığını gerçeği yansıttığını belirtti.
İsdemir Genel Müdürü İsmail Akçakmak konuşmasının devamında , “Bunu gururla söylemek isterim ki Hatay bu yıl en çok okul ve öğrenciyle katılan 2. il olmuştur. Hayat matematiktir, bu yarışmada ki amacımız şudur, matematiğe ilgi duyan gençleri teşvik etmek, matematik sevgisini aşılamak, başarı ve kazanma duygusunu tattırmak, kişisel disiplini arttırmak, matematiğin yaşam ile arasında ki bağını ortaya koymaktır. Acaba matematik yalnızca biçim sayı ve çoklukların yapılarını, aralarında ki yapılarını inceleyen, cebir ve geometrik gibi benzeri dallara ayrılan bir bilim dalımıdır? Yoksa bazılarımız için özellikle öğrencilik yıllarında algıladığımız şekliyle denklemler, uzun işlemler, karışık sayı işlemleri veya çok zor bir ders midir? Matematik birçok bilim dalının kullandığı bir araçtır. Matematik bir disiplindir, bilgi alanıdır, evrensel bir dildir.” Dedi.
 
İsdemir Genel Müdürünün konuşmasından sonra kürsüye gelen, Hatay İl Milli Eğitim Müdürü Cafer Tulmaç, matematik problem çözme sanatıdır diyerek matematiğin günlük hayatta da kullanılan bir bilim olduğunu söyledi. Cafer Tulmaç konuşmasında şunları söyledi; “Çoğumuzun matematik hayatı tahsil hayatımızda gördüğümüz derslerle sınırlı kalmıştır. Bir kısmımız mecbur kaldığımız için, bir kısmımızda ilgi duyduğumuz için veya kabiliyetli olduğumuz için matematiği sevmiştir. Fakat büyük çoğunluğu matematiğin hayatta kullanılmadığını bahane edip matematiğe çekingen bir tavırla yaklaşmıştır. Halbuki matematik düzeni ve kesim biçimiyle alışık olduğumuz günlük düşünce alanına dayanır. Matematik ele alınan bilgiye göre problemi çözmemizi sağlar. Kısacası matematik problem çözme sanatıdır. Olayları yorumlarken, düşüncelerimizi yenilerken, aslında hep matematiğin verileriyle hareket ederiz. Matematiği bilmeyen toplumlar güçlü ve zengin olamazlar.”
 
Törene katılan Vali Yardımcısı Kadim Doğan yaptığı konuşmada, “Toplumlarda ki gelişmelerin temelini düşünce kıvılcımları oluşturur. Her türlü bilimin alfabesi olan insanoğlunun en büyük yaratıcılığı matematiği halkın gündeminde tutmak ve toplumda analitik düşünce tarzını aşılamak hayatın içinde hemen her unsurda var olan, analitik düşünce sisteminin temelini oluşturan ve gençliğinde en korktuğu bir ders olarak matematik olgusunun yaratıcılığı ve verimliliğin temel taşı olduğu bilincini gençlere aşılamak adına bu ve benzeri yarışmaları fevkalade vilayet olarak önemsiyoruz.” Dedi.
 
 
Hatay.’da ilk üçe giren okullar;
 
Hatay İl Birincisi İstiklal Anadolu Makzume Lisesi
Hatay İl İkincisi Hatay Fen Lisesi
Hatay İl Üçüncüsü Naim ATAKAŞ Anadolu .Lisesi
 
 
Son 10 yılda 3.449 okulda 13.796 öğrencinin katıldığı yarışmanın bu yıl 19 Kasım 2011, Cumartesi günü düzenlenen I. aşama sınavında 15 ilden toplam 483 okul ve 1932 öğrenci yarıştı.
 
11 OYAK İştirakinin üstlendiği ve 15 ilde yapılan yarışma bu sene Adana, Balıkesir, Batman, Bolu, Düzce, Hatay, Kahramanmaraş, Kocaeli, Mardin, Ordu, Rize, Sakarya, Sivas, Tekirdağ ve Zonguldak illerinde düzenlendi. Bu illerde organizasyona Adana Çimento, Mardin Çimento, Bolu Çimento, Ünye Çimento, Aslan Çimento, OYAK Beton, Renault MAIS, Erdemir, İsdemir, Ermaden ve Tukaş ev sahipliği yaptı.
 
Yarışmaya katılan tüm öğrencilere duvar saati, “Oyunun Kurallarını Fizik Söyler” isimli kitap ve yarışmaya katılan tüm okullara 1000TL – 2000TL arasında yardım, İl birincisi olan okulun öğrenci, öğretmen ve okul müdürlerine 1’er Cumhuriyet Altını verildi. 2012 Nisan’da İstanbul’da misafir edilecek 15 il birincisi ekip ve aileleri hem İstanbul’un tarihi ve kültürel mekanlarını gezecek hem de seçkin üniversiteleri ziyaret edip mezunları ile bir araya gelecekler. Nisan ayında yapılacak final sınavını kazanacak okul ve ekip üyelerine yarışmanın anısına çeşitli hediyeler dağıtılacaktır.
 
İlk kez 2003 yılında 5 il ve 107 okulda “Hayat Matematiktir” sloganı ile başlayan Liselerarası Matematik Yarışması’nda temel amaç;
? Türk insanının gündemine analitik düşünme ve çözümleme pratiğini yerleştirmek
? Matematiğe ilgi duyan gençleri teşvik etmek
? Matematik sevgisini aşılamak
? Matematiğin yaşam ile bağını ortaya koymak
? Başarı ve Kazanma duygularını tattırmak
? Kişisel iç disiplini artırmak
? Farklı dünyalara kapılar açmak olarak belirlenmişti.
Böylelikle matematiğin;
? Evrensel dil olduğunu,
? İnsanlığın ortak düşünme aracı olduğunu,
? Hem bilim, hem de sanat olduğunu
? Bireylerin analiz, sentez, kavrama gibi akıl yürütmelerine olanak sağladığını,
? Bireylerin kararlı, düzenli ve sistemli olmalarına yardım ettiğini,
? Zihin ve yetenek gelişmesine yardımcı olduğunun anlatılmaya çalışıldığı belirtildi.
 
 
 
 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş