Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Başkan Savaş Ntv’nin Canlı Yayın Konuğu Oldu

Başkan Savaş Ntv’de Gündemi Değerlendirdi

Başkan Savaş Ntv’nin Canlı Yayın Konuğu Oldu

Gündem   A+a-

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, NTV’nin canlı yayın konuğu oldu.
“Mehmetçiklerimizi Sınırdan Mehteran ve Dualarla Yolladık”
Afrin Operasyonu’na tüm sınır illerinde olduğu gibi Hatay’ın da destek verdiğini açıklayan Başkan Savaş,” Biz Mehmetçiklerimizi sınırdan mehteran ve dualarla yolladık.7’den 70’e tüm halkımızın kalbi onlar için atıyordu. Kimi yemek yaptı kimisi de battaniyesini vererek askerlerimize için halkımız güçleri yettiği kadar destek olmaya çalıştılar. Mehmetçiğimiz bu zaferi elde edene kadar yalnız değildi. Hatay halkı, ordusunun devletinin yanında durmaya devam ediyor. Biz 6 buçuk yıldır savaşın gölgesinde kalmış bir şehiriz. Ufak tedirginliklerimiz oldu fakat bizim halkımız her zaman birlik ve beraberlik içerisinde yaşamaya devam etti ve huzurumuzu bozmadık. Hatay’da bir savaş ortamı varmış gibi yansıtılıyor ama savaş yok” dedi.
“Savaşın Gölgesinde Kalmak Yatırım, Tarım, Ticaret ve Taşımacılığımızı Olumsuz Etkiledi”
7 yıllık süre içerisinde Suriyelilerin Hatay’a göç etmesi ile neler değiştiği sorusuna yanıt veren Başkan Savaş, “ Hatay’da 500 bin kişi Suriyeli yaşıyor. Geçmişte bağlarımız olabilir ama yaşadığımız kültür ve aldığımız eğitim sonucunda bizi onlardan 35-40 sene ileriye götürmüş ve aramızda entelektüel ve kültürel bir fark oluşmuş. Bu yüzden de ilk zamanlarda biraz tedirginlik yaşadık. Fakat insanlarımız empati ile yaklaştığı için bir kaos ve kavga ortamı oluşmadı. Savaşın gölgesinde kalmak yatırım, tarım, ticaret ve taşımacılığımızı olumsuz etkiledi. Taşımacılıkta İstanbul’dan sonra ikinci sıradaydık. 11 bine yakın tırımız vardı ama şu anda bu sayı 2 binlere düştü. 13-14 devlete Hatay’dan ihracat yapardık ama bu savaştan dolayı karasal taşımacılık minimum seviyelere inmiş durumda. Bunun sonucunda da ticaret hacmimiz oldukça geriledi. 2012 yılında Hatay’ın ticaret hacmi 6,5 milyar Dolarken 2016’da bu rakam 4,3 milyar Dolara düştü. 4 yılda kaybımız 2,2 milyar Dolar” ifadelerine yer verdi.
“Sınır Kapılarımızın Açılması İçin Geçiş Noktalarında Güvenliğin Tamamen Sağlanmış Olması Lazım”
Hatay’daki sınır kapılarının son durumu hakkında bilgi veren Başkan Savaş,” Reyhanlı sınır kapısı zaman zaman açılıyor. Ama Yayladağı sınır kapısı çoktandır güvenlik sorunundan dolayı kapalı durumda. Sınır kapılarımızın açılması için geçiş noktalarında güvenliğin tamamen sağlanmış olması lazım. Suriye’ deki ve Orta Doğu’daki savaş ortamı inşallah en kısa sürede biter ve insanlarımız huzur içinde yaşama devam ederler” şeklinde konuştu.
Başkan Savaş Hatay’da Gerçekleştirilecek Projeleri Anlattı
Hatay’daki olumsuz algıları yıkmak amacıyla gerçekleştirilecek projeler hakkında bilgi veren Başkan Savaş,” Savaşın gölgesinde olsak da biz hiç şikayet etmedik. Sıkıntıları geleceğe güzel bir şekilde hazırlanarak bakıyoruz. Rekabet edeceğimiz konularda çalışmalar yapmaktayız. Tarım, turizm ve taşımacılık alanlarında projeler gerçekleştirdik. Orta Doğu ve Asya’nın en fazla çiçek çeşidi Hatay’dadır. 3 bin civarında çiçeğimiz ve 850 tane tıbbı ve aromatik bitkilerimiz var. Bu zenginliği tüm dünyaya tanıtarak markalaştırmak istiyoruz. Bu sebeple de EXPO 2021’i Hatay’da gerçekleştireceğiz. Çin ve Avustralya ile yarışarak Botanik EXPO’sunu aldık. Hatay Birleşmiş Milletler tarafından gastronomi şehri ilan edildi. Bu iki güzel proje büyükşehir belediyesinin katkısı ile yapılıyor. Ayrıca gençlerimiz ve kadınlarımız için eğitimler gerçekleştiriyoruz. Gençlerimize güncel mesleklerle ilgili eğitimler verirken ihtiyaç sahibi kadınlarımıza da sera yaptık. Bu seralarda Hatay’ın bütün çiçeklerini yetiştiriyoruz. Hatay’da ihtiyacı olan kadınlar burada çiçek üreterek kazanç sağlıyorlar. Tüm bunların yanında Hatay’ın özel ürünlerini tanıtmak ve üreticiden tüketiciye direkt geçiş için aracıyı kaldırarak kooperatif kurduk. Şu anda çalışmalarımız devam ediyor. Birçok marka değeri taşıyacak ürünü belirli standartlar içerisinde üretip üreticiden tüketiciye sunmak istiyoruz. Bütün bunları yaptığımız zaman Hatay halkı maddi ve manevi açıdan rahatlayacaktır. Ayrıca 7 tane ilçemiz denize bağlı. Turizm ve ticaret anlamında denizden faydalanmak istiyoruz. Bu fırsatı değerlendirerek deniz otobüslerini başlatacağız. Buradan Mersin’e Beyrut’a Lübnan’a ve Kıbrıs’a insan taşıyacağız. Böylece bavul ticaretini de canlandırmış olacağız” dedi.
“Hatay’ın Hakkı Verilirse Biz De Yatırım Yapılabilir İller Arasında Olacağız”
Hatay’ın hakkettiği yerlere gelebilmesi için devletin kente destek vermesi gerektiğini vurgulayan Başkan Savaş,” Hatay 5’inci teşvik bölgesi olmayı hak ediyor. Biz bütün hesaplarımızı yaptık. Ve devletimize başvurduk. Hatay’ın hakkı verilirse biz de yatırım yapılabilir iller arasında olacağız” ifadelerini kullandı.
 
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar