Skip Navigation Links

'Dünya Öykü Günü' Kutlandı...

14 Şubat 'Dünya Öykü Günü' tüm dünyada edebiyatçılar tarafından kutlandığı gibi İskenderun'da da kutlandı.

'Dünya Öykü Günü' Kutlandı...Web
TV

Eğitim   A+a-

 Kasım 2003'te 69. Uluslararası P.E.N. Dünya Kongresinde onaylanan 14 Şubat "Dünya Öykü Günü" tüm dünyada edebiyatçılar tarafından kutlandığı gibi İskenderun'da da kutlandı.
İskenderun Halk Kütüphanesinde yapılan etkinlikle kutlanan "Dünya Öykü Günü"nde bir konuşma yapan Türkçe Öğretmeni Sevinç Çevik, günün anlam ve önemine değinerek şunları söyledi :
"Dünya barışı, evrensel adalet anlayışı, paylaşımcı dünya görüşü dinamizmini yaşanan öykülerin anlaşılır ve aktarılır olmasıyla kazanıyor.
Bu yüzden, "insan"ı dünyaya ve insanlara, geçmişe ve geleceğe açan öyküyü dünyanın dört bir yanında, 14 Şubat "Dünya Sevgi(liler) Günü"nde, "Dünya Öykü Günü" olarak kutlanmaktadır. Bu kutlama, öykünün ve insanın doğasına çok yakışmaktadır.
Türk yazar Sait Faik'in dediği gibi,"Bir insanı sevmekle başlar her şey." Ve, bütün insanlarla paylaştıkça anlam kazanır.
Böylece, öykü, dünyanın dört bir köşesinde, aynı günde, daha geniş kitlelere sesini duyurabilmekte, insanlararası iletişimi edebi boyutuyla ortaya koyabilmekte, İnsanlararası farklılıkların ayırıcı değil, bütünleştirici özelliğine dikkat çekebilmektedir.
İnsanların kendilerini ifade etme aracı olarak kullandığı dili yaratıcı bir etkinliğe dönüştürmesinin bin bir yolunu sergileyebildiği gibi canlı bir edebiyat ortamını yaratabilmektedir.
Kitap, ihtiyaç listelerinin ve kitap okuma oranlarının kitap satışlarıyla orantılanarak belirlendiği varsayarak ülkemiz için biraz acımasız bir araştırma  sonucu saptandığını söyleyebiliriz .
     Lakin TV izleme oranı ve kitap seçimlerinin rastgele olması konusun da pek iyimser olduğum söylenemez .
Çünkü,kitap okuma alışkanlığı kazanılmış,kitapların tadına varamamış bir nesil yetiştiriyoruz. Böyle bir nesil popüler kültürün dayatmalarıyla da birleştiğinde 'okuma zevki' diye bir unsurla karşılaşmamız kalmıyor ne yazık ki . 
Kitaplar konusunda fikri ve seçikliği olmayan bir kitle ise bu eksiklikten faydalanmak isteyenlerin açık pazarı haline gelmesinde kolaylaşıyor ve kitapçıların rafları niteliksiz kitaplarla dolup taşıyor.Sonuçta bir bir arz-talep meselesi. İnsanlar kaliteli eser talep ederse kalite olanlar sunulur. Tam tersi durumda günümüzde olduğu gibi görülmektedir. Ne yazık ki giderek daha da yaygınlaşmaktadır bu durum. 'Neden kitap okumalıyız ?' sorusunun cevabını toparlarsak diğer canlılardan bizi ayıran zihnimizi geliştirmesinin yanısıra bir de eğlence yönü var. Kitaplar yalnız kaldığımız da yanımıza bir dost almış gibi hissederiz . Bazen hiç bilmediğimiz dünyalara kitaplar sayesinde ulaşırız."
Kitap okuyan ile okumayan arasındaki farkların da altını çizen Çevik konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi :
"Kitap okuyanların söz dağarcığı geniştir.
Kitap okuyanlar; anadiline hakimiyet konusunda başarılıdır.
Kitap okuyanların hayal gücü daha geniş ve zihinleri daha berraktır.
Kitap okuyanların konuşmaları daha anlaşılır ve doludur.
Kitap okuyanların yaşama bakış açıları daha insancıl ve evrenseldir.
Kitap okuyanlar geniş bir bilgi hazinesine sahiptir.
Okuyan insan, evrende var oluşunun ve varlığının nedenini sorgulayarak kendisine ulaşabilir ve kendisini tanır. Kendisini keşfeden insan içinde geriye kalan her şey çocuk oyuncağıdır. Üstesinden gelemeyeceği hiç bir mesele kalmaz. İşin özü okuyan insan, kendisinin farkındadır, okumayan ise kendinden bihaberdir."
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet