Skip Navigation Links

Atatürk'ten beri ilk sivil anayasa

Hatay Milletvekili A. Adayı Mehmet Rasim Kuseyri, Türk halkının sivil bir anayasa için iradesini ortaya koyduğunu belirterek, 'seçimler sonrasında mil

Politika   A+a-

Atatürk’ten beri ilk sivil anayasa
Hatay Milletvekili A. Adayı Mehmet Rasim Kuseyri, Türk halkının sivil bir anayasa için iradesini ortaya koyduğunu belirterek, “seçimler sonrasında milletimiz bize görev verirse önceliğimiz “sivil bir anayasa” yapmak olacaktır” dedi.
12 Haziran seçimleri hızla yaklaşırken Türkiye, Atatürk’ten bu yana ilk kez sivil bir anayasa yapmaya hazırlanıyor. 12 Eylül askeri darbesiyle gelen 12 Eylül Anayasası’na yönelik en kapsamlı değişikliğe Türk Milletinin referandumda verdiği evet destek, AK Partili kurmayları yeni bir anayasa konusunda cesaretlendirdi.
AK Parti Genel Merkezi’nde Teşkilat Başkanlığı ve Seçim İşleri Başkanlığı’nda Hukuk Danışmanı olarak görev yapan Av. Mehmet Rasim Kuseyri Hatay’da halkın sivil bir anayasa için vereceği desteğin önemine işaret etti.
“Anayasa için uzlaşma arayacağız”
AK Parti Genel Merkezi’nde Teşkilat Başkanlığı ve Seçim İşleri Başkanlığı’nda Hukuk Danışmanlığı görevlerini yürüten Av. Kuseyri, Hatay’da halkın sivil bir anayasa için vereceği desteğin öneminin altını çizdi. Kuseyri, Başbakan Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde Bloomberg TV’ye verdiği mülakatta, parlamento aritmetiğinin sivil bir anayasa için süreci hızlandıracağı vurgusuna dikkat çekerek, “Sayın Başbakanımız parlamentoda uzlaşma olması ve her kesimin katılımıyla sivil bir anayasa yapmanın önemine her zaman olduğu gibi yine dikkat çekti” dedi.
Mehmet Rasim Kuseyri, “sivil bir anayasa tüm milletimizin ortak özlemi. AK Parti haricinde Parlamentoda grubu bulunan tüm partiler “hayır” propagandası yapmasına rağmen milletimiz yeni ve sivil bir anayasa için iradesini ortaya koymuştur” dedi.
“En kapsamlı anayasa değişikliği bize nasip oldu”
2010 referandumunda oylanan 26 maddelik paketin bugüne kadar sivil bir anayasa arayışı için yapılan çalışmaların en kapsamlısı olduğunu belirten Kuseyri, “anayasanın sivilleşmesi için bu kapsamlı çalışmayı yapmak AK Parti olarak bizlere nasip oldu. Milletimiz eğer yeterli desteği verir ve bizi parlamentoda yeterli çoğunluğa ulaştırırsa Atatürk’ten bu yana ilk kez sivil bir anayasayı yapmak da bizim partimize nasip olacak” dedi.
Kuseyri’nin anayasa paketinde emeği var
Genel Merkez’deki görevleri dolayısıyla 26 maddelik anayasa değişikliğinin hazırlanmasında emeği geçen hukuk ekibi ile düzenli istişare ve ortak mesaide bulunan Av Kuseyri, AK Parti Genel Merkezi hukuk danışmanlığının yanı sıra çok sayıda milletvekili, bakan, grup başkan vekili ve genel başkan yardımcılarının avukatlığını yürütüyor.
Sivil anayasa Başbakan’ın da gündeminde
Geçtiğimiz günlerde Bloomberg TV’ye mülakat veren Başbakan Erdoğan da, seçimler sonrasında ilk gündem maddelerinden birinin yeni bir anayasa olduğunu belirtmiş ve "Gerçekten sivil, özgürlükçü, tam manasıyla demokratik, katılımcı bir anayasayı hazırlamayı hedefliyoruz. Bunu başarmak istiyoruz. Bir de halkın kendi dilinde bir anayasa, açıp okuyabildiği bir anayasa. Daha özet bir anayasa ile halkımızın karşısına çıkalım" demişti.
Başbakan ayrıca uzlaşmaya vurgu yaparak, “parlamento aritmetiği çok önemli. Parlamentoda eğer yeni bir anayasanın yapımında yeni bir anayasa uzlaşma komisyonunu güçlü bir şekilde oluşturabilirsek bu süreci hızlandıracaktır” ifadesini kullanmıştı.
Avukat Mehmet Rasim Kuseyri Kimdir?
Mehmet Rasim Kuseyri, evli ve üç kız çocuğu var. Banka müdürlüğü yapan bir baba ile ev hanımı bir annenin ilk evladı olarak 30 Eylül 1968 tarihinde Antakya’da dünyaya geldi. Tarihi kayıtlara göre ailesi Orta Asya’dan geldiği 1464 yılından beri Antakya’da mukîm. Anne ve babası halen İskenderun’da, tek erkek kardeşi ise İstanbul’da ikamet ediyor. Kardeşi Cem Kuseyri de Adalet ve Kalkınma Partisi İstanbul İl Yönetim Kurulu üyesi.
Mehmet Rasim Kuseyri, ilköğrenimini İskenderun’da, orta öğrenimini Osmaniye’de başarıyla tamamladıktan sonra 1985 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne girdi. 1989 yılında, mezuniyetten sonra Ankara Barosu’na kayıtlı olarak mesleğini icra etmeye başladı. Askerlik görevini Şırnak’ta yedek subay olarak ifa etti. Yine fakülte sonrası Bankacılık ve Ticaret Hukuku Araştırma Enstitüsü’nde Ticaret Hukuku alanında yüksek lisans sertifika programını tamamladı.
1995 yılından bu yana Ankara’da serbest avukatlık yapmakta. Kurucusu olduğu Kuseyri hukuk bürosu, ulusal ve uluslararası dava tecrübelerine sahip Türkiye’nin en önemli hukuk bürolarından biri haline geldi. Kuseyri Hukuk kurulduğu günden bu yana çok sayıda gazeteci, işadamı ve akademisyenin hukuk danışmanlığını ve avukatlığını yaptı ve yapmakta.
Özellikle son 10 yılda, türlü davalarla yıpratılmaya çalışan Türkiye’nin AK kadrolarında yer alan onlarca bakan, genel başkan yardımcıları ve milletvekilleri zorlu hukuki süreçleri Kuseyri Hukuk’la aştılar. Bazı medya kuruluşlarında Sayın Adalet Bakanımız Sadullah Ergin’in de maruz kaldığı karalama kampanyalarının yoğun olduğu bir dönemde Sayın Ergin’in avukatlığını üstlenerek bu karalama kampanyalarına dur dedi. Ayrıca Avukat M. Rasim Kuseyri, 2007 genel seçimlerinden bu yana AK Parti Genel Merkezi’nde Teşkilat Başkanlığı ve Seçim İşleri Başkanlığı’nda danışman olarak aktif görev ifa etti.
Mehmet Rasim Kuseyri, avukatlık mesleğini icra ederken sivil toplum kuruluşlarında da üye, kurucu ve yönetici olarak görev yaptı. Türk Hukuk Enstitüsü yönetim kurulu üyeliği ve genel sekreterliği, Hukuk ve Demokrasi Kurumu kuruculuğu ve Genel Başkan Yardımcılığı, bünyesinde çok sayıda hukukçu ve siyasetçinin yer aldığı Hukuk ve Siyaset Stratejileri Enstitüsü kurucu Genel Başkanlığı, Fenerbahçeli Hukukçular Derneği üyeliği gibi çalışmalar bunlardan bazıları. Mesleki kuruluşların yanı sıra yurt içi ve yurt dışında ihtiyaç sahibi kimselere yardım elini uzatan, fakir ve öğrenim göremeyen çocukların yetişmesine katkı sağlayan gönüllü sivil toplum kuruluşlarında aktif görevler ifa etti.
Ülke meseleleri ile yakından ilgilenen Mehmet Rasim Kuseyri’nin çeşitli yayın organlarında çok sayıda makalesi yayımlandı. Yine Adalet ve Kalkınma Partisi kurulduğundan beri TBMM nezdinde yürütülen yasa çalışmalarına teorik ve pratik destek verdi.
Mensubu bulunduğu Kuseyri ailesi adını Şenköy’de (asıl adı Şeyh Köyü) medfun Şeyh Ahmet Kuseyri Hazretleri’nden almaktadır. Şeyh Ahmet Kuseyri Hazretleri’nin torunları arasında ilim, irfan ve fazilet temsilcisi çok sayıda insan yetişmiştir. Kuseyri ailesi, özellikle Demokrat Parti’nin kurulmasından sonra hep muhafazakar ve demokrat değerleri savunan bir çizgide yer almış ve bugün “Muhafazakar Demokrat” adıyla somutlaşan siyasal duruşun öncüleri olmuşlardır.

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet