Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Alışveriş Bağımlılığı Ne Demektir?

Alışveriş (Koliklik) Bağımlılığı Nedenler ve Zararları

Alışveriş Bağımlılığı Ne Demektir?

Eğitim   A+a-

 İskenderun Teknik Üniversitesi Konservatuar bölümü Öğr. Gör. RECEP EKİNCİ’NİN yürttüğü Sosyal Sorumluluk proje kapsamında ders öğrencilerinden Ali DALYAN tarafından “Alışveriş (Koliklik) Bağımlılığı Nedenler ve Zararları” hazırlanıp sunulmuştur. 
Alışveriş (Koliklik) Bağımlılığı Nedenler ve Zararları

Alışveriş Bağımlılığı Ne Demektir?

Alışveriş bağımlısı olan insanlar genel olarak ihtiyaçlarından fazla bir biçimde para harcıyorlar ve kendilerini bu yolla rahatlatmaya çalışıyorlar. Alışveriş kolikler olarak adlandırılan bu kişiler zihinsel ve duygusal korkularını, duygusal boşluklarını doldurmak için alışverişe başvuruyorlar. 
Bu kişiler genel olarak bilinçli bir biçimde hareket etmiyorlar. Uzmanlar alışveriş bağımlılığının tıpkı alkol ve uyuşturucu gibi ciddi bir hastalık olduğu görüşündeler.
Cinsiyet, sosyal statü, yaş ya da ırk fark etmeksizin birçok bireyde olabilen bu hastalığın bireyde ve çevresinde birçok yıkıcı etki yapıyor.

Alışveriş Bağımlılığının Nedenleri

Günümüzde alışveriş bağımlılığı dolayısıyla birçok aile parçalanıyor. Kimi zaman anneler alışveriş yaparken çocuklarını unutuyor. Yaşam güvencesi olan aile ortak hesabını bitirip alışveriş yapan insanlarda olabiliyor.
Yapılan bir araştırmaya gören alışveriş bağımlılığı kadınlarda %6 oranında erkeklerde ise %5 oranında görülüyor. Erkekler; fotoğraf makinesi, cep telefonu, İPad, tablet ya da video kamera gibi elektronik aletleri satın alırken kadınlar giyim ve makyaj ürünleri ile aksesuar satın almayı seviyorlar.
Alışveriş bağımlılığının temel nedeni olarak uzmanlar kredi kartları, taksitler ve sosyal çevreyi gösteriyor. Diğerlerinden daha yoksul görünmeme isteği ve marka takıntısı da bağımlılık nedenleri arasında sayılıyor. Bağımlı kişiler genel olarak alışveriş yaptıktan sonra kendilerini suçlu ve utanmış hissediyorlar. Fakat kendilerine engel olamıyorlar.
Alışveriş Bağımlılığı Tedavisi
Terapistler ve uzmanlar öncelikle alışveriş koliklerin hastalıkları kabul etmesi gerektiğini söylüyor. Ayrıca hastalıklarının farkına vardıklarında bu sorunu aileleri ve eşleri ile paylaşmaları gerekiyor. Daha sonra da bir uzmandan profesyonel yardım almaları gerekiyor. 
Ayrıca bu insanların üzgün ve mutsuzken alışverişe çıkmamaları gerekiyor. Alışverişe çıktıklarında ise yanlarında birinin olması ve bir ihtiyaç listesi yaparak yalnızca orada yazanları almaları gerekiyor.
Alışveriş Kolikliğin Zararları

Durdurulamayanlar: Duygusal sıkıntı çektiğinde alışveriş yapanlar. En çok acınacak durumda olanlar bunlar. Devamlı depresif halleri vardır. Bundan kurtulmak için kendilerini dışarı atmaları ve bir şeyler almaları lazım. Eşiniz böyle bir tipse kredi kartı limitini devamlı kontrol edin. Limiti dolduysa evde terör estirebilir!

Ganimetçiler: Daima en iyi ürün için alışveriş yapanlar. Bu tipler çok iyi araştırmacıdır. En iyiye ulaşmak için fellik fellik dolaşır ve avını gördüğünde fiyatını zerre umursamaz! Hayatı kaliteli yaşar, keyif adamıdır!

Sempatik düşkünler: Arkadaşlarına, yakınlarına hediye verebilmek için sürekli hediyelik eşya alıp verenler. Arkadaşlarının doğum gününü, evlenme yıldönümlerini sıkı sıkıya takip ederek onlara hediye verenler. Bu tip davranışları ile arkadaşlarının sevgi ve takdirini kazanmaya çalışanlar. 

Görmemişler: Müsriflik imajını ve gösterişli ürünleri sevenler. Lüks segmentte ürün ve hizmetleri olanların en sevdiği kesim.

İndirimciler: İhtiyaçları olmasa da indirimde olan ürünleri alanlar. Onları yılın 365 günü indirim odaklı tüm mağazalarda, outlet’lerde, private shopping sitelerinde görebilirsiniz.

Bulimikler: Satın alma ve iade kısır döngüsüne kapılmış olanlar. Yeni tüketiciyi koruma kanunu sağ olsun 15 gün koşulsuz iade şartı ile bu kesim şuan mutluluğun zirvesini yaşıyor. E-ticaret siteleri onların ihtiyaçlarına çok rahat cevap veriyor artık. Kargo maliyetleri dışında çok sıkıntı yaratmazlar…

Koleksiyonerler: Bir ürünün tüm renklerini ya da tüm bağlantılı ürünlerini almadan alışverişi tamamlamış hissedemeyenler. Aldı mı aksesuarına kadar alır. FBÜ (fatura başına ürün) oranını artırdığı için çok sevilirler.

İskenderun Teknik Üniversitesi Konservatuar öğrencilerinden Ali DALYAN tarafından hazırlanıp sunulmuştur. 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş