Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Sarı Zeybekler Derneği'nden Anlamlı Bir Sergi Daha..

Kurtuluş Savaşı Milli Mücadele’nin İlk Kurşunu’nun atıldığı yer olan Hatay’da“ATATÜRK VE İLK KURŞUN” fotoğrafları sergisi açılacak…

Sarı Zeybekler Derneği'nden Anlamlı Bir Sergi Daha..

Kültür Sanat   A+a-

 
Yıllardır İskenderun’da gazetecilik mesleğini başarı ile yapan Gazeteci-Yazar Nevzat Kurt'un fotoğraf arşivinin bir kısmının sergilendiği “Atatürk ve İlk Kurşun” konulu sergisi İskenderun Belediyesi Sanat Galerisinde açılacak.
19 Aralık’ta açılışı yapılacak olan sergi hakkında bilgiler veren Gazeteci Nevzat Kurt şunları söyledi : 
“Milli Mücadelenin İlk Kurşunu Hatay’ın Dörtyol İlçesi, Karakese Köyü yakınındaki Özerli Çayı kenarında Mehmet Kara ve Çete arkadaşları tarafından 19 Aralık 1918 tarihinde atılmıştır. Bu olay 15 Mayıs 1919’da İzmir’in işgalinden yaklaşık altı ay öncedir. İlk kurşunu atan Mehmet Kara’nın kısa bir süre sonra ölmesiyle bu çete içinde yeralan Kara Hasan mücadeleye devam etmiştir. Çete liderliğini üstlenen Kara Hasan, Hatay Milli Mücadelesi’nde kilit adam rolünü üstlenmiştir.
Genelkurmay Başkanlığı da bu iddialar üzerine konunun araştırılması için bir uzman göndermiştir. Uzman İlhami Berk'in hazırladığı üçbuçuk sayfalık rapor 27 Ocak 1992 tarihinde Hatay Valiliği'ne gönderilmiştir. 
Bu raporda ilk direniş ve ilk kurşunun Mehmet Kara ve çete arkadaşları tarafından atıldığı; Fransız destekli Ermeni işgalcilerine karşı olduğu, bu ilk kurşun ve direnişin Kurtuluş harbimizde işgalci düşmana karşı kazanılan ilk başarı olduğu ve 15 Mayıs 1919'da İzmir'deki ilk kurşundan yaklaşık altı ay önce olduğu gerçeğini ortaya koymuştur. 
İşte biz de Sarı Zeybekler Derneği olarak bu anlamlı günde ‘Milli ruhun şahlandığı şehir’ olan Hatay’ın İskenderun ilçesinde 'Atatürk ve İlk Kurşun' konulu bir fotoğraf sergisi açacağım. Sergime tüm Atatürk, Cumhuriyet ve vatan sevdalılarını davet ediyorum.”
“Atatürk ve İlk Kurşun Sergisi” 29 Aralık tarihine kadar açık kalacak..
 
 
 
 
 
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş