Skip Navigation Links

Seküçoğlu Sert Konuştu

İskenderun Ticaret Sanayi Odası Başkan Vekili Bülent Seküçoğlu İskenderun Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğünün, Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü Hatay'

Gündem   A+a-

 
İskenderun Ticaret Sanayi Odası Başkan Vekili Bülent Seküçoğlu İskenderun Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğünün, Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü Hatay’a taşınmasına tepki gösterdi.
 
İTSO Başkan Vekili Seküçoğlu yaptığı açıklamada “08.06.2011 ve 27958 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 640 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Teşkilat yasasından sonra Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlükleri, Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlükleri olarak teşkilatlandırıldıktan sonra, ilçe merkezlerinde olamayacağı iddiasıyla, İskenderun Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğünün, İskenderun’dan taşınacağı hususunu öğrenmiş bulunmaktayız.
 
İskenderun’dan başlayarak dış ticarete yönelik üretim yapan sanayi tesislerinin bulunduğu Osmaniye’ye kadar olan bölgenin nüfusu, 500,000 den fazladır. Devlet İstatistik Enstitüsü hesaplamalarına göre yakın bir gelecekte bu bölgenin nüfusunun, 2,000,000 olması beklenmektedir.
 
İskenderun Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü, 23.07.1939 Tarihinde Hatay’ın Anavatana İlhakı edildiği yılda kurulmuş olan, Türkiye’de İstanbul ve İzmir’den sonra kurulmuş olan üçüncü Başmüdürlüktür. Gümrük işlemlerinin yapıldığı yerde, icracı İdare olarak kurulmuş olan ilk Başmüdürlüktür.
 
İskenderun ve Bölgesi, Hatay İli içinde Gümrük işlemlerinin ve dış ticaret hacminin %99 nin gerçekleştiği, ithalat vergilerinin %99 nin tahsil edildiği, Bölgemiz içinde en aktif ve ağırlığı olan yerimizdir. İskenderun Merkezli, Bölgedeki Gümrük Müdürlüklerinden gerçekleşen Dış Ticaret miktarı, 2011 Ocak Temmuz Döneminde, ithalattaki artış %59 artarak 5,470,726.000 USD ye, İhracat %38 artarak, 1,608,493,000 USD ye çıkmıştır.
 
2009 yılında Hatay ili tahakkuk miktarı ve tahsilata göre 8.olmuştur. 2010 yılında Hatay ili tahakkuk miktarına göre Türkiye’de 9.dur. Tahsilat miktarına göre 8. sırada yer almaktadır.
 
Hatay ilinde toplanan vergilerin yaklaşık 2/3 ü İskenderun ve Dörtyol’dan toplanmaktadır.
 
İskenderun Limanın özelleştirme kapsamında devrinin gerçekleşmesinden, yeni kurulmuş, kurulmakta olan ve yatırım planlaması yapılan, özellikle demir çelik sanayi tesislerinin de üretime geçmesi ile birlikte, İskenderun da gerçekleştirilecek dış ticaret hacmi daha da artacaktır. Buna paralel olarak Türkiye Dış Ticaretindeki payı da yükselecektir. 2010 Yılı sonu itibariyle, Türkiye’nin ilk 500 firması sıralamasında 14, ilk 100 içinde 8 firma yer almıştır.
 
İskenderun’da karayolları, demiryolları ve havayollarının sağladığı avantajlar nedeniyle kurulacak olan 2. Organize Sanayi Bölgesi dışında yeni Organize Sanayi Bölgelerinin kurulması kaçınılmazdır. Bu bakımdan şuanki dış ticaret hacmi giderek büyüyecektir. Dolayısıyla Gümrük Ve Muhafaza Başmüdürlüğünün İskenderun’da kalması büyük önem arz etmektedir.
 
Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüklerinin İlçe Merkezlerinde olamayacağı iddiasının herhangi bir Kanuni Dayanağı yoktur. Bu sav, İzmit Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğünün, İzmit’ den 06.05.2011 tarihinde gerçekleştirilen törenle, Derince ilçesine taşınması ile bizzat Bakanlık tarafından çürütülmüştür.
 
Yeni Oluşturulacak Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğünün, icraatın gerçekleştiği İskenderun’dan taşınmasının, bu bölgede bulunan idari ve mükellef sorunların çözümüne hiçbir faydası olamayacaktır. Aksine her türlü ihtilafın ve sorunun çözümünü de zorlaştıracaktır.
 
Yukarıda belirttiğimiz gerekçeler, İskenderun İlçesinin ekonomik, jeopolitik ve sosyal konumu nedeniyle, İskenderun’ da bulunan Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğünün, bölgemizde dış ticaretin kalbi konumunda bulunan, İskenderun’da kurulması ve bulunması hususunun tekrar değerlendirilmesi arz olunur.” dedi
 



İTSO'dan Açıklama 8gun
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet