Skip Navigation Links

Başkan Nehir:” Hukuki Süreç Tüketilmelidir”

Samandağ ilçe kaymakamlığı tarafından düzenlenen, kıyı kenar çizgisi ile ilgili toplantı geçtiğimiz Perşembe günü Kültür Merkezi toplantı salonunda ge

Başkan Nehir:” Hukuki Süreç Tüketilmelidir”

Gündem   A+a-

 
Samandağ ilçe kaymakamlığı tarafından düzenlenen, kıyı kenar çizgisi ile ilgili toplantı geçtiğimiz Perşembe günü Kültür Merkezi toplantı salonunda gerçekleşti.
 
 Toplantıda, kıyı kenar çizgisi mağdurları ve konuşmacılar arasında zaman zaman sert tartışmalar yaşandı. Toplantıya İlçe kaymakamı Cahit Çelik, Belediye Başkanı Mithat Nehir, Samandağ Mal Müdürü Neriman Tıraş, İlçe Emniyet Müdürü Mustafa Ateş, Esnaf Odası Başkanı Refik Gümüşoğlu, CHP İlçe Başkanı İbrahim Aydoğan, SATİYAD Başkanı Tahsin Boğday ve Kıyı Kenar Çizgisi mağdurlarını katıldı.
 
Kaymakam Çelik:1992 yılında emlak denetçilerinin tutanağıyla tapu iptali yapılmıştır
 Toplantıda konuşma yapan İlçe Kaymakamı Cahit Çelik “ Öncelikle hepinizin Ğadir-Hum bayramınızı kutluyorum. İlçemizde 1992 yılında Hz. Hızır Türbesinin sağında ve solunda Milli Emlak denetçilerinin yaptığı tutanak neticesinde tapu iptali yapılmıştır. Bu toplantının amacı kıyı mevzuatı ve türbenin solundan başlayarak Asi Nehrine doğru mevcut yapıların yıkımı ile ilgilidir.” dedi. Kaymakam Çelik, 3621 sayılı kıyı kanunu ile ilgili kıyı mevzuatının 43. maddesi, kıyı kanunun 16. Maddesi, kıyı kenar çizgisinin 6. Maddesi konusunda bilgiler verdi. Kaymakam Çelik, Hz. Hızır türbesinin sol kısmında 232 parselin bulunduğunu bu parsellerin 72 âdetinin belediyeye ait olduğunu belirtti.
 
 Kaymakam Çelik:Kamu menfaatine baktığımızda yıkım haklılık arz ediliyor
 Kaymakam Çelik konuşmasının devamında “ yıkımı kimse kabul etmez. Ama burada 20 - 25 yıl devam eden hukuk davaları var. Bazıları sonuçlandırılmış bazılarının da tazminat davası devam ediyor. Tapu iptalleri başta vatandaşın canını acıtmıştır. Ama genel olarak kamu menfaatine baktığımızda haklılık arz ediliyor. Öncelikle türbenin sol tarafını temizleyip vatandaşın hizmetine yeşil alan olarak sunulacaktır. 
 
Kaymakam Çelik:Yıkıma 31 Aralık’ta büs fabrikasından başlayacağız
Kıyı kenar çizgisi içinde olan hiçbir yeri maliye kiraya veremiyor. Bu konuda Danıştay kararı var. Bu konuda özellikle işletmeci arkadaşlarımız önlemlerini alsınlar. Yıkım için makul bir süre vereceğiz. Yıkıma 31 Aralık’ta başlayacağız. Yıkıma öncelikle büs fabrikasından başlayacağız. Türbenin sağ tarafındakilerde kendilerini psikolojik olarak hazırlasınlar. ”dedi.
 
Mevlüt Oruç : Evimizi başımıza yıkmaya çalışıyorsunuz
Mülk sahiplerinden Mevlüt Oruç söz alarak “ bizim hiçbir zaman kötü niyetimiz olmamıştır. Yıkım kararı olmadan burayı yıkmanız suç teşkil ediyor.
 
Mevlüt Oruç :Bizler kıyı kenar değil, yanlış tespit edilen kıyı kenar çizgisinin mağdurlarıyız
Burada bizlerin evleri, barkları vardır. Vatanımız, bayrağımız buradadır. Evimizi başımıza yıkmaya çalışıyorsunuz. Bizler kıyı kenar mağduru değil, yanlış tespit edilen kıyı kenar çizgisinin mağdurlarıyız. Türkiye’nin diğer yerlerinde neden Samandağ gibi kıyı kenar çizgisi uygulanmıyor. Bunu siyasi ve kasıtlı bir karar olarak görüyoruz. Bizler kıyı kenar çizgisinin yeniden belirlenmesini talep ediyoruz. ”dedi.
 
Ebibe Rahbay Altunöz:Daha önce devlet eliyle yapılan kum talanı ihaleleriyle deniz evlere çekildi
 
Ardından söz alan Edibe Rahbay Altınöz “Kıyı kenar çizgisi yanlış uygulanıyor. Bizler evimizi ve yerimizi devletten parayla satın almışız. Evlerimi başımıza yıkılmak isteniyor. Burada yanlış tespit edilen bir kıyı kenar çizgisi vardır. Daha önce devlet eliyle yapılan kum talanı ihaleleriyle deniz evlere çekildi. Şu anda bizi kıyıya sanki tecavüz etmiş gibi gösteriyorlar. Biz, bilimsel normlarla kıyı kenar çizgisinin yeniden tespit edilmesini istiyoruz. Dişimizden, tırnağımızdan biriktirerek burayı aldık. Başka yerimiz yoktur. Devlet bu konuda bizlere yanlış yapıyor. Bu yanlışı düzeltmek için el birliği içerisindeyiz. “dedi.
Av. Şükran Dağ:Yıkılan evlerin yerine Petro kimya tesisi kurarsa ne olacak?
 Yıkım kararının yasal olabileceğini ama meşru olmadığını belirten Av. Şükran Dağ “ Yarın yıkılan evlerin yerine yabancı sermayeli bir şirket Petro kimya tesisi kurarsa ne olacak? Bunu kim önleyecek?  “dedi.
 
Av. Nida Hüzmeli: Turizme yönelik insanların ekonomik anlamda faydalanacağı yer mi olacak?
 
Av. Nida Hüzmeli “ kıyı kenar çizgisinin içinde bulunan evler yıkılırsa yerine ne olacak? Turizme yönelik insanların ekonomik anlamda faydalanacağı yer mi olacak? Yıkım turizme de hizmet etmeyecektir. Dolayısıyla halkımızda mağdur olacaktır. Bu konuyu karşılıklı diyaloglarla, görüşmelerle çözebiliriz. Bu konuda ki önerim şudur. Sahilimize bir dalga kıran yapılabilir. Herkesin faydalanacağı güzel şeyler yapılmalıdır. Kamu otoritesi halkı mağdur etmemelidir. “dedi.
 
 Vahap Duran:Bizim dini inancımıza göre kul hakkı yenemez, burada kul hakkı vardır
Mülk sahiplerinden Vahap Duran “ bizim dini görüşlerimize göre kul hakkı yenemez. Şu anda burada kul hakkı vardır ve bunun yenmemesi gerektiğine inanıyorum.” dedi.
Av. Zeynel Kadayıfçı söz alarak “ Bu zamanda en çok ihtiyacımız olan toplumla devlet arasındaki hoşgörü ikliminin sağlanmasına katkı sunacak, bu toplantıyı gerçekleştiren ilçe kaymakamımıza teşekkür ediyorum. “dedi.
 
Av. Zeynel Kadayıfçı:Tapu iptali var ama yıkım kararı yok!
 Kadayıfçı 1960 yılından bu yana kıyı kenar çizgisi ve tapu sürecini anlatarak mahkeme kararlarından örnekler verdi. Kadayıfçı tapu iptalinin olduğunu ama yıkım kararının olmadığını vurguladı.
 
Daha sonra söz alan esnaf odası başkanı Refik Gümüşoğlu ve CHP İlçe başkanı İbrahim Aydoğan ilçe kaymakamından toplumsal barış adına bu sorunun çözümü için katkı sunmasını istedi.
 
 
BAŞKAN NEHİR:”HUKUKİ SÜREÇ TÜKETİLMELİDİR “
 
Değerli arkadaşlar ben sizinle aynı yerdeyim. Ben sizin ne acılar çektiğinizi ne sıkıntılar yaşadığınızı gayet iyi biliyorum . Şu an itibariyle mahkemeler tarafından verilen bir yıkım kararı söz konusu değildir.Mahkemece verilmiş  yıkım kararının olmamasından dolayı da bu sürecin başlamasını doğru bulmuyorum.
 
SİYASİ BASINÇLARIN BU İŞİ BU AŞAMAYA GETİRDİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM
 
 Bu yıkımın gerçekleşmesi halinde bu yerlerin park yapılıp, yapılmayacağı konusunda da çok emin değilim.Evet geçmişte barikanı yıkıp park yaptık .Devlet yetkililerimizin ,kurumlarımızın(Valilik,Kaymakamlık,Doğaka) elbette katkıları oldu.( Samandağ Belediyesi olarak 1 milyon 200 bin tl ödedi, doğaka   500 bin küsur katkı sundu.)
 
KİMSENİN KARŞI TARAFTA OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM.
 
İmar  planımızda  deniz kıyısında park olarak görünen alanlarla ilgili  4 yıl öne Milli emlak genel müdürlüğüne yazı yazdık,Ankaraya gittik takip ettik bugüne kadar bir sonuç alamadık. Siyasi baskıları ve çifte standartları yaşayarak, görüyoruz. Kimsenin karşı tarafta olduğunu düşünmüyorum. Fakat siyasi basınçların bu işi bu aşamaya getirdiğini düşünüyorum.
 
HAKKIMIZI HUKUKUMUZU SAVUNUYORUM
 
Kıyı kenar çizgisi içinde kalan Samandağ Belediyesine ait  ve tapuları iptal edilmiş arazilerin bedelini aldık. Neredeyse denizin içinde olan parsellerimiz vardı. Biz  tapuları iptal edilmiş arazilerimizin bedellerini  alarak hizmete dönüştürdük. Bahsi geçen 25 milyon liralık kaynağın nereye harcandığını kalem kalem açıkladık. Siz tapusu iptal edilen arsalarınızın geri iade edilmesi durumunda 2 katı 3 katı parasını ödemeye hazır olduğun ifade ettiniz. Belediye buna itiraz etmez.Bu muameleye tabi olursanız bizde itiraz etmeyiz.
 
ÖZEL BİR MUAMELE BEKLEMEDİK
 
Bunu yapmasaydık görevimizi kötüye kullanmış ,belediyeyi zarara uğratmış,kamu zararı yaratmış olacağımızın bilinciyle bu süreci takip ettik.Özel bir muamele beklemedik.Türkiye’de herkese yapılan muamele ne ise (tapu iptalleri süreciyle ilgili )bizde bu muameleye tabi olduk.  Biz halkımızın hakkını, hukukunu savunuyoruz.
1960’larda tapularını aldığınız mülkiyetlerinizle ilgili yıkım yapılmasının doğru olmadığını düşünüyoruz. Fakat dönemimizde milli emlak genel müdürlüğüne ya da mal müdürlüğüne ait arazilerin üzerinde yapılan yapıların yıkılmasıyla ilgili çalışmaların başlayacağını ifade ediyorum. Saygılarımı sunuyorum.  “dedi
 
İlçe kaymakamı Çelik, son olarak hukukçularla görüşeceğini, yasalar çerçevesinde çözüm ile ilgili görüş alışverişinde bulunacağını belirtti. Toplantıda zaman zaman sert tartışmalar yaşandı, zaman zaman konuşmalar alkışlarla kesildi.
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet