Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Prof. Dr. Füsun Sayek Etkinlikleri Başlıyor

Prof.Dr.İskender Sayek, 11.Füsun Sayek Sağlık ve Kültür Etkinlikleri proğramıyla ilgili bilgi verdi.

Prof. Dr. Füsun Sayek Etkinlikleri Başlıyor

Gündem   A+a-

 

Prof.Dr.İskender Sayek, 11.Füsun Sayek Sağlık ve Kültür Etkinlikleri proğramıyla ilgili bilgi verdi.
İskenderun Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret eden Prof.Dr.İskender Sayek, etkinliklere her geçen yıl ilginin arttığını belirtti.
Fusun Sayek etkinlikleriyle ilgili yapılan açıklama şöyle:

“Türk Tabipleri Birliği Eski Başkanı Dr. Füsun Sayek’i anmak amacıyla İskenderun’un Arsuz yöresinde her yıl düzenlenen Füsun Sayek Sağlık ve Kültür Etkinlikleri’nin onbirincisi, 31 Temmuz - 25 Ağustos 2017 tarihleri arasında Arsuz’da İskender Sayek Kültür ve Sanat Evi’nde gerçekleşiyor.

Toplumsal duyarlılık ve sosyal sorumluluk konusunda gerçekleşecek çalışmalarıyla yörede bir ilk oluşturan Füsun Sayek Sağlık ve Kültür Etkinlikleri, her yıl genişleyerek gelenekselleşmekte ve bu konuda bir örnek teşkil etmekte.
Ülkemizde kültür mozaiğini koruyan ve yaşatan ender yerleşim merkezlerinden Arsuz’da düzenlenen Füsun Sayek Sağlık ve Kültür Etkinlikleri’nin programında bu yıl da konserler, sergiler, toplum söyleşileri, çocuklara yönelik sanat atölyeleri, spor yarışmaları ve sağlık ilgili konular yer alıyor. 

Etkinlikler 2006 yılında kaybettiğimiz Türk Tabipleri Birliği Eski Başkanı Dr. Füsun Sayek’in en büyük hayallerinden birini, Arsuz’daki dededen kalma aile evini bir Kültür ve Sanat Evi’ne dönüştürme çalışmalarıyla başladı. Prof. Dr. İskender Sayek’in dedesinin babasının inşa ettiği, avlulu tarihi ev restore edildikten sonra tek bir sergiyle başlayan yolculuk Ağustos ayının tümüne yayılan ve küçük balıkçı köyünü yaz boyu canlandıran bir etkinlik haline geldi. 

Eskiden buğday ambarının bulunduğu depo bir sergi salonuna, tüm ailenin toplandığı avlusu ise akşamları dünyaca ünlü sanatçıların konser verdiği, gündüzleri ise sanat atölyelerinde çocukların yaratıcılıklarını gösterdiği bir alana dönüştü. 
Bu yıl ki etkinliklerinin ana teması “kadın”. Tarih boyu ve bugün bu topraklarda yaşayan kadınların toplumdaki yerleri değerli bilim insanları Prof.Dr. İlber Ortaylı, Prof.Dr.Feride Acar ve Prof.Dr. Şevkat Bahar Özvarış tarafından tartışılacak. Mülteci sağlığı ile ilgili bir çalıştay yapılacak. Etkinlik sadece kültürel aktivitelerle sınırlı değil; şimdiye dek binlerce kişiye ücretsiz sağlık hizmeti sunulmasının yanı sıra kurulan Burs Fonu’yla ise ilk günden bu yana onlarca yüksek öğretim öğrencisinin eğitimine destek oluyor ve her yıl büyüyerek devam ediyor.

SAĞLIK ETKİNLİKLERİ

Füsun Sayek Sağlık ve Kültür Etkinlikleri’nde her yıl olduğu gibi poliklinikler ve taramalar Genel Cerrahi, Ortopedi, ve Dermatoloji olmak üzere farklı uzmanlık alanlarında gerçekleştirilecek. 

Türkiye’nin önde gelen Tıp Fakülteleri’nde ve yerel tıp merkezlerinde çalışan uzman hekimler, etkinliğe kendi imkanları ile katılarak, gönüllü olarak yöre halkına ücretsiz muayene ve tetkik gerçekleştirecekler. “Benlerimizi tanıyalım” projesi ile toplumda deri kanseri ile ilgili farkındalık yaratılacak.

MÜZİK ETKİNLİKLERİ

Arsuz’da 1800’lerden kalma ve artık bir ‘kültür ve müze evi’ olarak kullanılan aile evinde gerçekleştirilen Füsun Sayek Sağlık ve Kültür Etkinlikleri konserlerinde yine pek çok değerli sanatçı yer alıyor. 

Sahilde Emre Kutur Dörtlüsü Caz konseri verecek. Sevda-Cenap And Müzik Vakfı Dostluğun Sesi Vokal Grubu Konseri, Kemal Anadol, Soner Çiftçioğlu ve Eren Süalp’in “Sevdiğimiz Şarkılar Konseri programda yer alıyor. Burs fonu yararına düzenlenecek Gala Gecesinde Arda Aktar ve arkadaşları Opera alla Turca grubu ile sahne alacaklar .

TOPLUM SÖYLEŞİLERİ

Sergi ve konserlerin yanı sıra çevre ve toplum sağlığına yönelik çeşitli etkinlikler düzenlenecek. Programda yenidoğanlarda kalıtsal hastalık taramaları ile ilgili Prof. Dr. Ayşegül Tokatlı bilgilendirme yapacak.

Söyleşilere ek olarak, İGEV işbirliğiyle Prof. Dr. Dilek Aslan, Prof. Dr. Songül Vaizoğlu ve Dr. Nedim Turhan’ın katılacağı gençlere yönelik "Gençlik Sağlığı " konulu bir seminer de etkinlikler çerçevesinde düzenlenecek.

Önemli bir sağlık sorunu olan şişmanlık ile ilgili toplum bilgilendirmesi yapılacak.

ÇOCUK ETKİNLİKLERİ

Füsun Sayek Sağlık ve Kültür Etkinlikleri’nin en çok önem verilen bölümlerinden biri de yöre çocuklarının her yıl ilgiyle takip ettiği çocuk etkinlikleri. Resim Çalıştayı, Ebru Çalışması, Seramik Çalışması ve artık bir Arsuz klasiği haline gelmiş olan Arsuz Çocuk Korosu çalışması ve konseri programda yerini alıyor.
Sergiler: 
-Atchafalaya Fotoğraf Serisi/Prof.Dr.Metin Çakmakçı
-Resim Sergisi/Selçuk alten
-Resim Sergisi/Gaye-Özgür Yanık
-Camaltı Resim Sergisi/ Sema Akdoğan
-Bakır Koleksiyonu/Prof.Dr.Kaya Yorgancı
Kalıcı Sergiler: 
- Tarihi Tarım Aletleri 
- Dokuma Aletleri 
- Tarihi İskenderun ve Antakya Fotoğrafları 
- Teta’nın Mutfağı – Yöre Mutfağı Sergisi 
- Biz Arsuzluyuz: Arsuz’dan Portreler (Aylin Sayek, Yıldırım Beyazıt) 
- Tarihte Hatay Devleti 
- Hatay Deniz Kabukları (Süheyl Boncuk Koleksiyonu) 
- Eczacıbaşı Koleksiyonu’ndan Seçme Seramik Baskılar 
- Hatay Kitaplığı Kültür Köşesi”
İskenderun Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veysel Cıncık da, bu yıl onbirinci kez düzenlenen bu etkinliklerin başarıyla sürdüğünü görmekten memnun olduklarını belirterek, ‘’bize basın mensupları olarak ne görev düşüyorsa, yaparız. Önemli olan bölgemizde böyle kaliteli etkinliklerin sürekli hale gelmesi. Gelecek yıllarda bu başarılı çalışmaların devamını diliyoruz.”dedi.
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar