Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Çıraklık Eğitimi Zorunlu Eğitim Kapsamına Alındı

İskenderun ve Dörtyol Mesleki Eğitim Merkezleri organizesi ile İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Salonunda İl Milli Eğitim Müdürü Kemal KARAHAN

Çıraklık Eğitimi Zorunlu Eğitim Kapsamına Alındı

Gündem   A+a-

 
İskenderun ve Dörtyol Mesleki Eğitim Merkezleri organizesi ile İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Salonunda İl Milli Eğitim Müdürü Kemal KARAHAN bölgenin tüm basın mensupları ve STK' larının katıldığı Basın Toplantısı gerçekleştirdi.

"Mesleki Eğitimde Devrim" niteliğindeki 6764 sayılı yasa ile Çıraklık Eğitimindeki düzenlemelerin anlatıldığı toplantıda İl Milli Eğitim Müdürü Kemal Karahan'ın şu sözleri toplantıya damgasını vurdu; "Ben İl Milli Eğitim Müdürü olarak başarılarından dolayı afişlere çıkardığımız çocuklarımızın mutluluğunu, sokaklara başarısız fire! diye bıraktığımız çocukların ızdırabından dolayı tadamıyorum. Öyle ki; Hayat duvarına sıçrama kabiliyeti ile donanık çocuklarımıza küçük bir omuz verme ile başarılı olabiliriz. Ancak çok daha yüksek oranda akademik başarıya ulaşamayan çocuğumuz hayat duvarına bizlerin temin edeceği merdivenlerle (çözümlerle) tırmanabilir. Asıl başarıda onları tırmandırmaktır. İşte bu yasa ile akademik başarıya ulaşamayan bu çocuklarımıza çok etkili çözümler getirilmiştir. Bu yasa ile hayata tırmanmak için tek merdivenin akademik eğitim olduğu algısı tedavülden kalkmıştır. Bizim tüm eğitim kurumları ve yöneticileri olarak en önemli başarı kriterimiz "fire verilecek bir tek yavrumuz bile yoktur" düsturu ile bu yasanın getirdiği çözümleri en üst seviyede çocuklarımıza yansıtmaktır. Tüm kurum ve okullarımızın el birliği ile Çıraklık Eğitimini ilimizde çok üst düzeye çıkarma hedefindeyiz. Özellikle Ortaokul ve Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlerimin bu çalışmaya katılımlarını çok yakından takip etmekle birlikte Çıraklık Eğitiminin yaygınlaşması yönünde sağladıkları başarıdan mutluluk duyuyorum. Ve inanıyor ve çok güçlü şekilde diyorum ki GÜÇLÜ TÜRKİYE İÇİN MESLEKİ EĞİTİM" dedi.

Daha gazetemize devrim niteliğindeki projenin tanıtımını yapan Dörtyol Mesleki Eğitim merkezi Müdürü Erhan Akı; “02/12/2016 tarihinde 6764 sayılı kanunla Mesleki ve Teknik Eğitimde köklü değişiklikler yapılmıştır. Yapılan bu değişikliklerle çıraklık eğitimi zorunlu eğitim kapsamına alınmıştır. Çıraklık eğitimine ve işletmelerde beceri eğitimlerine giden öğrencilere alacakları ücretin üçte ikisi oranında devlet desteği verilmiş, alan eğitimine başlayan bütün meslek lisesi öğrencilerinin iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı sigortalanması sağlanmıştır.  Çıraklık eğitimi zorunlu eğitim kapsamına alınmıştır. 3308 sayılı kanuna “staj”, “tamamlayıcı eğitim” ve “telafi eğitimi” ibareleri eklenerek bu öğrencilerin işletmede çalıştıkları süre boyunca ücret almaları sağlanmıştır. İşveren tarafından çıraklara ve meslek lisesi öğrencilerine ödenecek beceri eğitimi ve staj ücretlerinin 3'te 2'si yani mevcut durumda 381 TL'nin 254TL'si devlet tarafından karşılanacaktır. Mesleki ve teknik eğitim öğrencilerinin 10,11 ve 12. sınıfta iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigortalanması zorunluluğu hale getirilmiştir. Bütün mesleki ve teknik ortaöğretim mezunlarına teknisyen unvanı verilmesi sağlanmıştır. TEOG'dan Mesleki Eğitim Merkezine Kayıt olan öğrenci haftanın 1 günü okula gelecek, 5 gün işyerine devam ederek, 11. sınıfın sonunda kalfalık belgesi alacak. 12. sınıfın sonunda ise Ustalık belgesi alacaktır. Çırak öğrencilerimiz mezun olduktan sonra ustalık ve işyeri açma belgesi alacak ve isterlerse kendi iş yerlerini açarak hayallerini gerçekleştirebileceklerdir. Çırak öğrencilerimiz isterlerse fark derslerini tamamlayarak meslek lisesi diploması alabilecek, üniversite sınavlarına girebileceklerdir. Çırak öğrencilerimize, asgari ücretin yüzde otuzundan az olmamak kaydıyla ücret ödenecek. Meslek öğrenmeleri teşvik edilecek. Çırak öğrencilerimize ödenecek ücretin üçte ikisini (381 TL.nin 254 TL.si) devletimiz karşılayacak, böylece esnaf ve sanatkarların yükü hafifletilecek. Esnaf ve sanatkarlarımız, mesleki devamlılıkları için artık kolaylıkla çırak bulabilecek ve onlara mesleklerini öğretme imkanı sağlanacak. Çırak öğrencilerimizin yetenekleri doğrultusunda güvenilir ortamlarda iş imkanına kavuşması sağlanacak.” Dedi.
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar