Skip Navigation Links

Bitkiler Tüm Dünyanın Yaralarını Sarıyor

HBB Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Dairesi Başkanlığı, Üsküdar Üniversitesi Fitoterapi Uzmanı Şaduman Karaca ve ekibini konuk etti.

Bitkiler Tüm Dünyanın Yaralarını SarıyorWeb
TV

Gündem   A+a-

 Hatay Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya HBB Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Dairesi Başkanı Mustafa Dönmez, HBB Yazı işleri ve Kararlar Daire Başkanı Mehmet Bozkurt,  HBB personelleri, Mustafa Kemal Üniversitesi Tıbbı ve Aromatik Bitkiler Bölümü öğrencileri katılım gösterdi.
 

“BİTKİ ÇEŞİTLİLİĞİ AÇISINDAN HATAY OLDUKÇA ÖZEL BİR COĞRAFYA” 

 
HBB Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Dairesi Başkanlığı’nda görevli Biyolog Doktor Samim Kayıkçı,” Üsküdar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Fitoterapi Uzmanı Şaduman Karaca ve ekibi dört gün bizim ilimizi ziyaret ettiler. Ben de dört gün boyunca hocamıza ve ekibine eşlik ettim. Biz ekip olarak hem onlara ‘’Hatay’ın Bitkileri’’ kitabımızı hediye etmek istedik hem de Mustafa Kemal Üniversitesi Tıbbı ve Aromatik Bitkiler Bölümü öğrencileri ile bir araya gelerek diyalog kurulması için buraya davet ettik. Bitki çeşitliliği açısından Hatay oldukça özel bir coğrafya. Ülkemiz bitki konusunda neredeyse bütün Avrupa kıtası ile boy ölçüşebilecek büyük bir zenginliğe sahip. Avrupa kıtasında 12 bine yakın bitki varken ülkemizde sadece 11 bine yakın bitki çeşitliliği var. Hatay’da 2500’e yakın bitki türü var. Bu türlerin 250’den fazlası ülkemize özgü ve 167 tane bitkinin ismi ilimizde verilmiş. Pek çok bitki de ismini ilimizden almıştır. 50’ye yakın bitki de dünya üzerinde sadece Hatay’da yetişiyor.  Tıbbi ve aromatik bitkiler açısından çok zengin bir floramız var. Aklınıza gelebilecek birçok bitki türü doğal olarak ilimizde yetişmektedir. Bizim sahip olduğumuz bu değerleri ve zenginliklerimizi bir taraftan koruyarak ekonomimize kazandırmamız lazım. Bunu da hep birlikte fikir alışverişinde bulunarak ve birlikte hareket ederek yapabiliriz. Önümüzde Hatay’da gerçekleştirilecek dev organizasyon EXPO 2021 var. Bizim şimdiden EXPO 2021’e en iyi şekilde hazırlanmamız ve planlama çalışmaları yapmamız gerekmektedir” dedi. 
 

“BİTKİLER SADECE İNSANLARIN DEĞİL TÜM YERYÜZÜNÜN YARALARINI SARIYOR” 

 
Üsküdar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Fitoterapi Uzmanı Şaduman Karaca,” Esasen Üsküdar Üniversitesi’nde öğretim görevlisiyim. Fakat aynı zamanda kendi mesleğimi devam ettirirken bir yandan da bitkiler ile tedavi yöntemini öğrenmek isteyen yetişkin insanlara kurs veriyorum. Fitoterapi dediğimiz olay sağlık konusunda herhangi bir bozukluğun denge dışında ya da istenmeyen bir durum halinde bitkilerin desteği yapılması ve belli süre sonra bunlar ile yol alınmasıdır. Bu yolda insan metabolizması ve organizmasının doğduğumuz andan itibaren sağlığımız yerindeyse eski haline dönüp kendi işini halledebilir hale gelmesi için bitkiler bize yardımcı oluyorlar. Bitkiler sadece insanlara değil tüm yeryüzünün yaralarını sarıyorlar. Bitkiler olmasaydı ne biz ne de diğer canlılar olmazdık. Üzerinde bulunduğumuz yer kürenin yeşil olması ve sürekli fotosentez yaparak atmosferdeki gaz olayını ihtiyacımız olan kıvama getiren canlılar bitkilerdir. Türkiye coğrafyası gerçekten de Orta Avrupa’nın 3 katı kadar bitki türüne sahiptir. Bu zenginliğin değerinin bilinmemesi ve takdir edilmemesi oldukça üzücü. dedi.
 

HATAY SADECE BİTKİ ÇEŞİTLİLİĞİ VE ZENGİNLİĞİ İLE DEĞİL DİN, DİL VE ETNİK KÖKEN GİBİ BİR SÜRÜ FARKINDALIĞIN BİR BÜTÜN HALİNDE YAŞADIĞI ÖZEL BİR ŞEHİR” 

 

Geçmiş zamanlarda hastaların bitkisel tedavilerin kullandığının altını çizen Karaca,” Modern ilaçlar yokken hasta insanlar tarih boyunca kendilerini bitkilerle tedavi ettiler. Fakat şimdi bizlere faydası olacak bitkileri ticari ve ekonomik getiri olarak görüp kendi ülkemize değil dış dünyaya sunma yollarını aramak etik bir durum değildir. Çünkü Türkiye’de insanlar ciddi boyutta belli hastalıklara sahip. Eğer biz doğamızdan bu bitkileri toplayacaksak ve Avrupa’daki ülkeler yada dünyanın diğer ülkeleri bunu kendi hastalıklarını şifalandırmak için satın alıyorsa bunu önce biz kendi ülkemize sunmalıyız. Maalesef ülkemizde mevcut standartların olmayışı ve yetersiz oluşu bizleri zor durumda bırakıyor. Ben şuanda aktarlardaki mevcut bitkileri sağlığımız için kullanabilirsiniz diyemiyorum. Çünkü bitkilerin düzgün yetiştirilmesi ve kurutulması gerekiyor. Hatay’da çok sayıda tıbbi bitkinin yetiştirilebileceği uygun koşullar var. Planlı bir şekilde, kurutma tesisi ve  ambalajı ile piyasaya düzgün sunulduğunda aktarlara da yönlendirildiğinde çok güzel bir şekilde çalışmalar yürütülebilir. Bu konuda Tıbbı ve Aromatik Bitkiler Bölümü öğrencilerine çok iş düşüyor. Ben de elimden geldiğince sizlere destek olurum. Hatay sadece bitki çeşitliliği ve zenginliği ile değil din, dil, etnik köken ve bir sürü farkındalığın bir bütün halinde yaşadığı çok özel bir şehir. Ben ve ekibim Hatay’ı çok sevdim ve bu çeşitlilik günlük hayata nasıl yaşatılıyorsa bunu aynı şekilde bitki yetiştiriciliğine de uygulanması gerektiğini düşünüyorum. Hepinize katılımızdan dolayı hepinize teşekkür ederim” ifadelerini kullandı. 
 
Bilgilendirme toplantınsın sonunda Üsküdar Üniversitesi Fitoterapi Uzmanı Şaduman Karaca kendisinin bitkiler üzerine yazmış olduğu kitabı HBB Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Dairesi Başkanı Mustafa Dönmez’e hediye etti. 
 
Ayrıca HBB Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Dairesi Başkanı Mustafa Dönmez Karaca’ya ve ekibine katılımlarından dolayı teşekkür ederek Hatay’daki bitki çeşitliliğinin yer aldığı Hatay’ın Bitkileri’’ kitabını hediye etti.
 
 
Bitkiler Tüm Dünyanın Yaralarını Sarıyor videosunu izlemek için tıklayın.
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet