Skip Navigation Links

Çalıştay Kapsamında Samandağ İpek Köyü’nü Ziyaret

Hatay’da düzenlenen Hatay Sarısı İpek Turizm Çalıştayı kapsamında Çalıştay Müdürü Şengül Gitmez, Hatay Kültür ve Turizm İl Müdürü Hüsnü Işık, Nursa Ta

Çalıştay Kapsamında Samandağ İpek Köyü’nü Ziyaret

Gündem   A+a-

 
Hatay’da düzenlenen Hatay Sarısı İpek Turizm Çalıştayı kapsamında Çalıştay Müdürü Şengül Gitmez, Hatay Kültür ve Turizm İl Müdürü Hüsnü Işık, Nursa Tarım kooperatif Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Işık, Koza Birlik Genel Müdür Aysel Akbaba ve çalıştaya katılan akademisyenler İpek Köyü nü ziyaret ettiler.
 
Ziyaretçileri Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir, Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Hülya Nehir, Akademisyen Berna İleri, Hatay Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü yetkilileri ve İpek Köyü ‘nde eğitim alan kursiyerler karşıladılar.
 
Samandağ Belediyesi, Samandağ İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve İŞ-KUR İl Müdürlüğü işbirliğinde 1. Etabı gerçekleştirilmiş olan İpek Böcekçiliği ve Dokumacılığı hakkında bilgi verdiler. Eğitim sonunda Samandağ Belediyesi unutulmaya yüz tutmuş bu kültürü canlandırma çalışmaları kapsamında yapmış oldukları 1. Ulusal İpek Baharı Festivali hakkında da bilgiler verdi.
 
Hatay ve bölgesinde yaklaşık 30 yıl öncesine kadar ipek üreticileri tarafından yaygın olarak yetiştirilen fakat oluşan hastalık nedeni ile farklı ipek böceği türlerine yönelen üreticiler eski günlerde olduğu gibi yeniden Hatay sarısının üretimini sağlamak ve kullanımını yaygınlaştırmak amacı ile çalışma başlattı.
Hatay Sarısı İpek Turizm Çalıştayı; uluslararası, bölgesel ve yerel gelişme dinamikleri ve temel eğilimler doğrultusunda, Hatay ilini benzerleri arasında en iyisi olduğu ipek yetiştiriciliğini konu edindi. Kendine has rengiyle sadece Hatay’da üretilen ve Hatay Sarısı adı verilen ipek böcekçiliği türünün, günümüzde yok olmaya yüz tutmuş geleneksel bir sanat dalı olan ipek üreticiliğine dikkat çekildi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Hatay Valiliği, Mustafa Kemal Üniversitesi, DOĞAKA ve Hatay Turizm Derneği tarafından düzenlenen çalıştay'da, ulusal / uluslararası platformlarda Hatay İpek Üretimi ve Hatay Sarısı tanıtılarak; geleneğin korunması adına adımlar atılacağı kaydedildi.
ÇALIŞTAY KAPSAMINDA GERÇEKLEŞTİRİLMESİ PLANLANAN FAALİYETLER
  • İpek üretiminin arttırılması
  • Yeni ustalar yetiştirilmesi
  • İpek evlerinin kurulması
  • Markalaşma
  • Turistik ürün
  • Uluslararası tanıtım ve festival düzenlenmesi
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
ramazan bayrami 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet