Skip Navigation Links

ATSO Coğrafi İşaretleri Koruma Seferberliği Toplantısına İTSO’da Katıldı

Türkiye’nin coğrafi işaretli ürünleri ve değerleri geçmişten geleceğe uzanacak.

ATSO Coğrafi  İşaretleri  Koruma Seferberliği Toplantısına İTSO’da  Katıldı

Gündem   A+a-

 
Türkiye’nin coğrafi işaretli ürünleri ve değerleri geçmişten geleceğe uzanacak.
Tescil ettirenler ve üreticiler tescilli coğrafi işaretin denetim ve pazarlama konusunda bilgilendiriliyor.
İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Genel sekreter vekili Figen Gül Dönmez ve İskenderun Teknik Üniversitesinden Yard.Doç.Dr. Selin Sayın  da toplantıya katılarak, konu hakkında görüşlerini  ifade ettiler.
 
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Türk Patent ve Marka Kurumu‘nun işbirliğiyle tüm yurdu kapsayan eğitim ve bilgilendirme çalışması Antakya Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde başladı. Ottoman Palace’de toplantıya TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Karakuş, TOBB daire başkanları, bölge oda ve borsa yanı sıra Prizren Belediyesi Meclis Başkanı Levent Buş, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Genel sekreter vekili Figen Gül Dönmez, Kahramanmaraş, Osmaniye il  ve ilçe Oda/Borsalarının yanı sıra ürün üreticileri ve Özener Patent Yönetim Kurulu Başkanı Huriye Özener, Ankara Patent Avukatı Ekin Karakuş Öcal ile MKÜ Öğretim Görevlisi Elif Ovalı katıldı.İskenderun Teknik Üniversitesinden Yard.Doç.Dr.Selin Sayın da katıldılar.
 
Konunun uzmanları,bölgenin Türkiye’ye zenginlik katan coğrafi işaretlerin ve geleneksel ürünlerin korunması konusunda bilgilendirme yaptılar. Toplantıda Türkiye’nin yanı sıra Avrupa Birliği’nde de Coğrafi işaretin tescil işlem sürecinin yanı sıra  Türk ürünlerine Avrupa’da bazı ülkelerin sahip çıkmaya çalıştığını hatırlatan uzmanlar bu kapsamda tescil işleminin büyük önem taşıdığını anlattılar. Ürünün tescilinin özgün bir şekilde korunmasının ve gelecek kuşaklara aktarılmasının da en önemli unsur olduğu dile getirildi .Coğrafi işaretlerin tanıtımı, yurt içi, tescil süreçleriyle  Avrupa Birliği nezdinde ki tescil süreç ve işlemleri, coğrafi işaretlerin üretim ve pazarlaması, tescil sahibi kuruluşların hak ve sorumlulukları dikkat çeken diğer konular oldu. Antakya’nın ardından 25 il bölgesinde düzenlenecek toplantılarda tüm Türkiye’deki üreticilere ulaşılması hedefleniyor. 
 
Programda ev sahibi olarak konuşan ATSO Başkanı Hikmet Çinçin “ sizleri yöresel ürünler membası olan Antakya’da ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz. Antakya Ticaret ve Sanayi Odası olarak coğrafi ürünlere işaretlenmesini çok önemsiyoruz. Bu kapsamda 2007 yılında Hatay’ın ilk tescilli ürünü olan Antakya künefesinin coğrafi işaretini aldık. İhracatı hiç olmayan Antakya künefesinin bugün dondurulmuş bir şekilde bir çok ülkeye ihraç edilir hale gelmesinde ATSO’nun almış olduğu coğrafi işaret belgesinin katkısı yadsınamaz. Ayrıca ATSO olarak künefenin Avrupa başvurusu yapılmış ve Künefelik peynirin başvurusunu yapmış olacağız. ATSO olarak künefeden sonra  Tuzlu  yoğurt ve Antakya Sürk peynirinin başvuru dosyaları tarafımızca yapılmış ve kısa bir süre sonra coğrafi işaret başvurusu gerçekleşecektir. Coğrafi işaretlenme toplantısını ilk olarak Antakya’da organize eden TOBB Başkanı Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’na ve Reel sektör araştırma geliştirme Daire Başkanı Sayın Fatih Soysal’a teşekkür ediyorum” diyerek sözlerini sonlandırdı. 
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet