Skip Navigation Links

Klima Filtresinden Damlayan Su Hasta Ediyor

Bakımsız klimaların hastalıklara davetiye çıkardığını düzenli bakımları yapılmayan klimaların bakteri ürettiğini vurgulayan Hatay Sıhhi Su Kalorife Te

Kültür Sanat   A+a-

Bakımsız klimaların hastalıklara davetiye çıkardığını düzenli bakımları yapılmayan klimaların bakteri ürettiğini vurgulayan Hatay Sıhhi Su Kalorife Tesisatçılar Derneği
Başkanı Mehmet Rumeli alışveriş merkezleri, hastane, otel, konut ile toplu taşıma araçlarında kullanılan klima ve havalandırma sistemlerinin bakımlı olmasının toplum sağlığı için önem taşıdığını ifade etti.


Hava sıcaklıklarından korunmak ve serinlemek için kullanılan klimalar, acaba ne kadar bakımlı ve güvenilir. Periyodik bakımları düzenli olarak yapılmayan klimalar, bakteri üretip akciğer enfeksiyonundan zatürree, astımdan lejyonella hastalığına kadar çok sayıda hastalığa neden oluyor. Klima hassasiyeti konusunda uyarıda bulunan Dernek Bşk Rumeli, bakımların ihmal edilecek yanının bulunmadığını kaydetti.
Özellikle hastanelerin yeni doğan bebek üniteleri ve ameliyathanelerindeki havalandırma sistemlerinin standartlara uygun ve bakımlı olmaları gerektiğini ifade eden Rumeli herkesin duyarlı olması gerektiğini bildirdi.
Gelişmiş ülkelerde klima ve havalandırma tesisatlarının proje ve uygulama şartlarının özel hazırlanmış standartlar ile belirlendiğinin dile getiren Dernek Bşk Rumeli, "Bunlar uluslararası kabul görmüş standartlardır. Enfeksiyon riski bulunan ortam havasının gerçek anlamda steril özelliklere sahip olması için standartlarda belirtilen asgari klima ve havalandırma koşullarının yerine getirilmesi gereklidir. Ayrıca klima-havalandırma tesisatlarının kullanım süresince bakım ve temizliğinin yapılması büyük önem taşımaktadır. Türkiye’de ise klimalara ilişkin denetleme mekanizmasının bulunmaması ise oldukça düşündürücüdür." dedi.
Özellikle yaz aylarında ciddi tedbirlerin alınması gerektiğini hatırlatan Dernek Bşk Rumeli, "Klima seçerken odanın özellikleri, hacmi, güneş alma ve yalıtım durumu göz önüne alınmalıdır. Eğer klima sadece yaz aylarında soğutma amaçlı kullanılacaksa, mümkün olduğu kadar az güneş gören oda seçilmelidir. Cihaz seçimi ve satın alma aşamasında satıcı firmanın bünyesindeki makine mühendislerinin görüşleri alınmalı, önerilen cihazların kriterleri sorgulanmalıdır. Enerji verimliliği yüksek "A Tipi" cihazların tercih edilmesi ilk yatırım maliyeti yüksek olsa da enerji tasarrufu yaparak uzun vadede tüketici lehine sürekli kazanç sağlamaktadır." şeklinde konuştu.
Klimanın dış ve iç ünitesinin sürekli temiz ve bakımlı olmasının cihaz kapasitesinden tam olarak faydalanmayı sağlayacağını bildiren Dernek Bşk Rumeli, "Bunun için özellikle iç ünitenin, hava filtresi ve dış ünitenin serpantinleri, sık sık toz gibi maddelerden temizlenmeli veya yıkanmalıdır. Soğutucu gazın ölçümü en az yılda bir defa teknik servis tarafından yapılmalı, eksikler tamamlanmalıdır. Önerilerin dikkate alınması ile klimaların verimli, konforlu ve uzun ömürlü kullanımı sağlamak mümkündür." açıklamasında bulundu.
Cihazı konfor sıcaklığına ayarlayarak kendi kontrol sistemi ile ortam havasını istenen sıcaklık değerine getirmesini beklemenin en doğru yöntem olacağına da değinen Mehmet Edip RUMELİ, "Bunun dışında bir an önce ortamı soğutmak veya ısıtmak amacıyla en düşük ya da en yüksek sıcaklık değerine ayarlamak, sağlık açısından risk taşıdığı gibi enerji israfına da neden olmaktadır. Yeni açılacak sağlık kurumlarının yanı sıra var olan kuruluşların da klima ve havalandırma tesisatlarının işletme ve bakım konusunda denetlenmesi gerekmektedir." şeklinde konuştu.
 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet