Skip Navigation Links

DÖRTYOL'DA TARIMIN GELECEĞİ TARTIŞILDI

Dörtyol'un tarımda izleyeceği yol haritası önceki gün Karahasan Paşa İşhanındaki Vakıf Toplantı Salonunda tüm detaylarıyla çizildi.

Kültür Sanat   A+a-

Sedat İSKENDEROĞLU / DÖRTYOL

Dörtyol’un tarımda izleyeceği yol haritası önceki gün Karahasan Paşa İşhanındaki Vakıf Toplantı Salonunda tüm detaylarıyla çizildi. Dörtyol Kaymakamı H. Hasan Özyiğit, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürleri Mevlüt Erdal, Şamil Temiz, Halk Eğitim Merkezi Müdürü İsmail Küçük ve Müdür Yardımcıları, Tarım İlçe Müdürü Mehmet Coşkun ve İlçe Tarım Ziraat Mühendisleri, Dörtyol Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Hasan Eker, Dörtyol Ziraat Odası Başkanı Ali Abacı, Dörtyol Kadın Girişimciler Dernek Başkanı Perihan Soylu ve İlk Kurşun Gazetesinden Ali Rıza Arıkan katıldığı toplantıda İlçedeki tarım potansiyeli ve bu potansiyelin en doğru ve verimli şekilde kullanılmasının yol ve yöntemleri tartışıldı. Gündeme çıkan konu ise narenciyeden sonra ikinci ürün olarak yetişen zeytin oldu..
Toplantının açılış konuşmasını yapan Dörtyol Kaymakamı H. Hasan Özyiğit, ilçenin sorunların paylaşmak için zaman zaman sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldiklerini belirterek; “İlçemizin meselelerini, özellikle işin içinde yakından bilen arkadaşlarımızla bir araya gelerek çözme yoluna gidiyoruz. Bu toplantı konumuz ilçemizin tarım potansiyeli. Basın mensubu arkadaşımız bizi arayarak ilçemizdeki narenciyeden sonra ikinci ürün olan zeytinin değerlendirilmesi konusunda bir toplantı yapılmasının uygun olacağını ifade etti. İlçemizde narenciye birinci planda olsa da şu anda ilçemizde 16200 dekar alanda zeytin yetiştiriciliği yapılmakta. 160 bin meyve veren zeytin ağacımızın yanı sıra önümüzdeki yıllardan itibaren 4000 ağacımız daha meyve verecek hale gelecek. Şu anda yıllık zeytin üretimimiz 4800 ton gibi bir rakamda. Bu rakam hiç de küçümsenemeyecek bir rakam. Bu üretimin tamamı zeytin yağı yapımına gitmekte. Üreticilerimizin bu üretimi en karlı bir şekilde değerlendirmesi, sadece zeytin yağı yapımından öteye geçerek farklı şekillerde de kullanarak daha fazla kar sağlamalarını amaçlıyoruz.” dedi.
ZEYTİNİ EKONOMİK OLARAK PAZARA SUNAMIYORUZ Dörtyol Kaymakamı H. Hasan Özygit açıklamasının devamında ise zeytini daha ekonomik olarak pazara sürmenin yol ve yöntemlerinin araştırılması ve bu konuda girişimler yapılması gerektiğini de ifade ederek; “Zeytini yağ olarak kullanmanın yanı sıra üreticimize daha fazla gelir getirecek yöntemlerle pazara çok daha ekonomik olarak sunmanın yol ve yöntemlerini araştırmalıyız. Bu konuda İlçe Tarım Müdürlüğümüze, Ziraat Odamıza ve Dörtyol Tarımsal Kalkınma Kooperatifimize büyük sorumluluklar düşmekte.” dedi. Dörtyol Kaymakamı H. Hasan Özyiğit bu konuda bir araştırma yapan İlk Kurşun Gazetesinden Ali Rıza Arıkan’a söz verdi. Ali Rıza Arıkan yaptığı açıklamada; “Sayın kaymakamım değerli arkadaşlar hepimizin bildiği gibi Hatay Valiliği İl Özel İdare desteği ve Kaymakamlığı İlçe Tarım Müdürlüğümüz aracılığıyla ilçemizde ucuz zeytin fidanı dağıtımı yaptı. Bu çalışma 7 - 8 yıl sürdü. Bu süre içerisinde İlçe Tarım Müdürlüğümüz mühendisleri kamyonların üzerine çıkarak günde iki kamyon fidan dağıttı. Bu her yıl 10-15 gün sürdü. Ucuza zeytin fidanı dağıtmaktaki amaç zeytinciliği de bölgemizde özendirmekti. Bu amaca ulaşıldı. Bölgemizde zeytincilik narenciyeden sonra ikinci ürün konumuna geldi. Bu işin birinci aşamasıydı, başarı ile tamamlandı. Bundan sonraki aşama hasat zamanı, hasat tekniği, ürünün işlenmesi ve değerlendirilmesi olarak gözükmekte. Bu saydığımız konularla ilgili üreticilerimizin Kaymakamlığımız, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüz, Halk Eğitim Müdürlüğümüz, İlçe Tarım Müdürlüğümüz vasıtalarıyla ile üniversite destekli bilimsel bir eğitimden geçmesi gerekmektedir. Erken hasattan kaynaklanan üreticinin ve ülke ekonomisinin büyük kayıpları olmaktadır. Yere dökülen zeytinlerin toprakta uzunca beklemesinden ve bu zeytinlerinde yağlık zeytinlere karıştırılmasından dolayı yağın kalitesi düşmektedir. Bu konularla ilgili zeytin üreticilerinin eğitilmesi gerekmektedir.” dedi. İlk Kurşun Gazetesinden Ali Rıza Arıkan konuşmasının devamında Ege ve Marmara Bölgesinde zeytinin yağlık olarak değerlendirilmesinin yanı sıra salamura ve sele zeytini olarak da değerlendirildiğini belirtip bölgemizde böyle bir eksikliğin gözüktüğü bunun içinde ufak zeytinlerin yağlık iri tanelerin sofralık olarak değerlendirilmesi için ilçemizde bir çalışma yapılması gerektiğini söyledi. Ali Rıza Arıkan konuşmasının son bölümünde ise; “Sofralık olarak değerlendirmek için zeytinlerin bir kalibrasyon makinesinden geçmesi gerektiğini küçük ve zedelenmiş tanelerin yağlık iri tanelerin sofralık olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Bunun içinde bir kalibrasyon makinesine ihtiyaç vardır. Salamura ve sele zeytini yapımı işinin doğru bir şekilde yapılması için üreticilerin Halk Eğitim Müdürlüğü bünyesinde üniversite destekli bir eğitimden geçirilmesi şarttır” diyerek tamamlandı.
 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet