Skip Navigation Links

Akdeniz'de Küresel Doğalgaz Planı

OECD Daimi Temsilcisi, Emekli Büyükelçi Mithat Rende; 'Türkiye'nin Akdeniz'deki doğalgaz merkezi olmak zorunda.'

Akdeniz'de Küresel Doğalgaz Planı

Gündem   A+a-

OECD Daimi Temsilcisi, Emekli Büyükelçi Mithat Rende; "Türkiye'nin Akdeniz'deki doğalgaz merkezi olmak zorunda."
 
Türkiye'nin, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) İcra Komitesi eski başkanı emekli Büyükelçi Mithat Rende, Akdeniz'e kıyısı olan ülkelerden birinde mutlaka bir doğalgaz ticaret merkezinin kurulacağını söyledi. Rende, Türkiye'nin hedefini açıkca ortaya koymasının önemli olduğunu ifade etti.
 
Katar'da 2007-2009 yıllarında büyükelçilik görevinde bulunan Rende, küresel doğalgaz piyasalarının önemli bir değişim ve dönüşüm içinde olduğunu, Avrupa Birliği'nden (AB) sonra bölgedeki ikinci büyük doğalgaz piyasasına sahip Türkiye'nin de bu dönüşümden etkilenebileceğini söyledi.
 
Türkiye ile Yarışan İki Ülke
 
Akdeniz'de satılan doğalgazın yüzde 70'nin hala petrol fiyatlarına endeksli olduğunu vurgulayan Rende, şöyle konuştu:
"Orta vadede bu oran düşecek. Akdeniz'e kıyısı olan bir ülkede mutlaka bir doğalgaz ticaret merkezi kurulacak. İtalya ve küçük piyasasına rağmen Yunanistan, Türkiye ile bu konuda yoğun bir yarış sürdürüyor. Doğalgaz ticaret merkezi, Akdeniz'de satılacak doğalgazın fiyatlandırma yapısını temelden değiştirecek. 2015 yılında dünyanın en büyük 5. doğalgaz ithalatçısı olan Türkiye'nin doğalgaz ticaret merkezi olma hedefini açık olarak ortaya koyması önemli."
 
Rende, bu sürecin 10 yıl kadar sürebileceğini belirtirken, bu sürecin başarılı şekilde faaliyete geçirilebilmesi için birçok gerekliliğin aynı anda yerine getirilmesi gerektiğini ifade etti.

Türkiye Merkez Olmak Zorunda
 
Güneydoğu Avrupa, Doğu Akdeniz, Karadeniz, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da henüz verimli ve etkin bir şekilde gaz alım-satımını sağlayan bir piyasa mekanizmasının mevcut olmadığını belirten Rende, gaz alımlarının neredeyse tamamının ikili anlaşmalar çerçevesinde, uzun vadeli ve petrol fiyatına endeksli kontratlarla yapıldığını söyledi.
 
Bu nedenle doğalgaz ticaret merkezinin kurulmasının bölgedeki oyunun kuralını temelden değiştirebileceğini dile getiren Rende, "Türkiye bölgesinde doğalgaz ticaret merkezi olmak zorundadır." ifadesini kullandı.
 
Türkiye Yarışı Kaybederse Ne Olur?
 
Türkiye'nin bu yarışı kaybetmesi durumunda doğalgazını, İtalya'daki doğalgaz ticaret merkezinde belirlenen fiyattan almak zorunda kalabileceği konusunda uyarıda bulundu.
 
Türkiye'nin, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) İcra Komitesi eski başkanı emekli Büyükelçi Mithat Rende, Akdeniz'e kıyısı olan ülkelerden birinde mutlaka bir doğalgaz ticaret merkezinin kurulacağını söyledi. Rende, Türkiye'nin hedefini açıkça ortaya koymasının önemli olduğunu ifade etti.
 
Katar'da 2007-2009 yıllarında büyükelçilik görevinde bulunan Rende, küresel doğalgaz piyasalarının önemli bir değişim ve dönüşüm içinde olduğunu, Avrupa Birliği'nden (AB) sonra bölgedeki ikinci büyük doğalgaz piyasasına sahip Türkiye'nin de bu dönüşümden etkilenebileceğini söyledi.
 
Mithat Rende Kimdir?
 
Büyükelçi Mithat Rende 1953 Antakya doğumludur. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunudur. Dışişleri Bakanlığı'nda çeşitli görevler yaptıktan sonra Aralık 2004'te Enerji, Su ve Çevre İşleri Genel Müdür yardımcısı olarak görev aldı. 2005-2008 yılları arasında Brüksel'de bulunan Enerji Şartı Konferansı'nın Ticaret ve Transit Çalışma Grubu başkanlığı görevini yürüttü. 2007-2009 yıllarında Katar büyükelçisi oldu. 2010-2013 yıllarında Çok Taraflı Ekonomik İşler Genel Müdürlüğü görevinde bulundu. 12 Kasım 2013 tarihi itibariyle OECD Daimi Temsilcisidir. Evli ve iki çocuk babasıdır.
    
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet