Skip Navigation Links

Başkan Nehir Gün Işığı Programında

Samandağ Belediye Başkanı Mithat NEHİR, 25 Kasım Cuma günü saat 18.05’te Mazman Medya grup radyolarının konuğu oldu.

Başkan Nehir Gün Işığı Programında

Gündem   A+a-

 
Samandağ Belediye Başkanı Mithat NEHİR, 25 Kasım Cuma günü saat 18.05’te Mazman Medya grup radyolarının konuğu oldu. Mazman Medya Grup Radyoları’nda yayınlanan ve gündeme ışık tutan Mithat Öztürk’ ün hazırlayıp sunduğu ‘Günışığı Programı’nın konuğu olan Başkan NEHİR, Samandağ’ına sunduğu hizmetler hakkında ve yapılacak projelerle ilgili bilgiler paylaştı. Başkan Nehir alt yapı, üst yapı hizmetleri 2017’de yapılacak hizmetler konusunda bilgiler verdi. Vatandaşlardan gelen soruları yanıtladı.” Mithat Nehir” adlı kişisel Facebook sayfasından da canlı yayın yapıldı. Kurtuluş Öğrenci Servisi, Emrah Ustanın yeri, Metin Yılmaz Turizm, Nehir oto sponsorluğunda program gerçekleşti. Ayrıca Samandağ Küçük Sanayi Sitesi Başkanı Mahmut Hocaooğulları ve esnafının da programda mesajı okundu.
 
 İÇME SUYU FİYATLARI
Büyükşehir yasasıyla 76 belediye 640 mahalle 300 üzerinde köy, farklı idari yapıların farklı altyapıları vardı. Su ile ilgili altyapı eksilikleri vardı. Suyun sağlıklı bir şekilde ulaştırmamız için öncelikle alt yapı eksikliklerinin tamamlanması gerekmektedir. İçme suyunun borularının değiştirilmesi ciddi bir yatırım maliyeti gerekiyor. Bazı ilçelerimizde su cazibe ile akıyor, bazı ilçelerimizde enerji harcanarak yani pombajla vatandaşlarımıza ulaştırılıyor. Bunların hepsinin üst üste eklediğimiz zaman, suyu ulaştırma maliyeti ile hedeflediğimiz süreye sığdırabilmemiz için bir girdinin sağlanması gerekiyor. Büyük şehir yasasından önce bazı altyapı ile ilgili bazı borçların HATSU’ ya devredilmesinden kaynaklı çok ciddi bir borç yükü ile karşı karşıya HATSU. Borç yükünün olduğu birçok yerde önceki yıllarda hizmetin eksik yapılmasından kaynaklı, şehrin çok önemli kısmında arıtma tesisinin olmadığı bir şehirden bahsediyoruz. Bu noktada içme suyu şebekesinin yenilenmesi, su depoları yapılması bununla beraber atık suların arıtılması ile ilgili bir yatırımların yapılabileceği bu hizmetlerin yanı sıra vatandaşlarında suya daha uygun fiyata ulaşabileceği makul fiyatlar belirledik. Hem yatırımların önünü kesmeyen hem de vatandaşın uygun fiyatlarla suyu tüketmelerine fırsat yaratan bir karar alınmış olduk. Kararda su fiyatları meskenlerde 2.3 lira işyerlerinde 4.25 Tl Olarak belirlendi. Spekülatif politikalarla suyu çok ucuza verebilirsiniz ancak hiçbir yatırım hizmet yapamazsınız. Bu uyumun bu iradenin şekillenmesinde herkesin bir katkısı oldu bu anlamda bütün parti gruplarına ve grup başkanlarına teşekkürü bir borç bilirim.
 
 BU KONUDA UZLAŞININ OLMASI DEĞERLİDİR
Uzun bir süre su üzerinden politikalar yürütülmek istendi bu çok şık değildi. Su, üzerinde oynanacak çok politik bir alanda değil çünkü su canlılar için vazgeçilmez ve hayati öneme sahiptir. Bu anlamda bugün böyle bir uzlaşının olması değerliydi.
 
SAMANDAĞIN ALTYAPIDA GELDİĞİ NOKTA
Özellikle yeni katılan köy ve mahallerimizde ciddi sıkıntılar var. Bununla ilgili Büyükşehrin özellikle su idaresinin bir an önce oradaki planlamaların bitmesini ve bu altyapı ile ilgili beklediğimiz hizmetlerin ulaştırılmasını arzu ediyoruz. Bir mahalleye altyapıyı getirtebilmek için önce oranın planlamasının yapılması gerekiyor eğer planlamanız hazırsa imar planına bakılması ve imar planı ve projesi hazırsa imalata geçilebilir. Bazı mahallerimizde maalesef imar planı yok bunlarla ilgili çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bazı mahallerimizde imar planı var iptal edildi bunların yeniden planlanması gerekiyor. Önceden 9 mahalleyken şuanda 42 mahalleyiz bunların hepsini eklediğimiz zaman hedeflediğimiz zaman dilimini biraz aksaklıklara uğruyor ama buna rağmen dönem sonuna kadar önemli bir kısmın bitirilmesini hedefliyoruz. 9 Mahalleyken alt yapı ile ilgili sıkıntılarımızın büyük çoğunluğu bitmişti ve alt yapıyı önemli bir noktaya getirmiştik. Arıtma tesisi büyükşehir olmadan önce bizim başlattığımız bir hizmetti. Bir kurumun idari yapısı belirli birikimdeki insanlardan oluşmalıdır. Bu süreci hızlandıracak bir faktördür.
 
SAMANDAĞ- ANTAKYA- ÇEVLİK ÇEVRE YOLU
 Bu şehrin en önemli sorunlarından bir tanesi trafik sorunudur. Antakya- Samandağ arası yol güzergâhı 16-17 dakikada kat edilen yol Samandağ’ın içine girdiniz mi trafik tıkanmaya başlar. Bahsettiğimiz çevre yolu 30 yıldır imar planlarımızda mevcuttur ve kamulaştırma bedellerinin ödendiği bir yoldan bahsediyoruz. Bu anlamda çevre yolunun başka bir yol güzergâhından geçirilme şansı yoktur. Geçen dönem Hatay eski valisi Celalettin Lekesiz’e bir dosya sunmuştuk ve bize yardımcı olmasını istemiştik ve o dönem birlikte çalışmıştık. Aynı şekilde Hatay eski valisi Ercan Topaca ve kaymakam beylerinde çabaları söz konusu. Yolun revize edilmesi ile ilgili çalışmalarımız oldu. Mevcut olan projenin hayata geçmesi için çok yoğun emekler harcadık. O dönemde imalat ihalesine çıkarıldı ve 2 şirket arasında çıkan ihtilaflar yüzünden ihale iptal edildi. İki buçuk yıl sonra yani bugün geçmişte ihaleyi alan şirket aynı ihaleyi tekrar kazandı. Şuanda harita noktalamaları yapılıyor ve yakında imalata başlanacak. Yüklenici firma bizi ziyaret etti. Bu işin bir an önce çözülmesi için biz yerel idare olarak kendi sınırlarımızdaki karışılabilecekleri tıkanıklarda yanlarında olacağız. Biz Samandağ’ ına nefes aldırmak derdindeyiz. Bugün bu işe başlandı ve 2019 un ortalarında bitirilmesi hedefleniyor. Çevlik – Arsuz yolu içinde Hatay Büyükşehir’in bir süprizi var bu konuyu başkanımız Lütfü Savaş açıklayacak yakın zamanda.
 
SAMANDAĞ SAHİLİ
 Bizim kıyılarımızda caretta carettaların yaşam alanlarının olduğu bilinmelidir. Bu yüzden çok fazla müdahale edilemiyor. Kıyı kenar çizgisi dışında devlete ait veya Belediyeye ait alan mevcut değil.
 
 YENİ SANAYİ SİTESİ
 Hali hazırda çok önceden yapılmış bir sitemiz vardı içinde 50 ye yakın iş yeri mevcut ve neredeyse tamamen doldu ama bu kadarı yetmez elbette. Bizim daha çok donanımlı bir yere ihtiyacımız var bununla ilgili çalışmamız oldu. Ama yanlış algılamalar oldu.Bizim şuanda faal olan önceden yapılan sanayi sitesi 9 mahalleye hitap ediyor; Fakat şuanda 42 mahalleyiz ve bütün mahallelerin rahatlıkla ulaşabileceği ve yeterli donanıma sahip bir alana ihtiyacımız var .Bunun için 150 -200 dönümlük bir alana ihtiyacımız var.Yeni sanayi sitesinin hayata geçmesi  için çalışmamız devam ediyor.
 
SEMT PAZARI
Bugün itibari ile üzerinde çalıştığımız yedi bin metre karelik arazinin yaklaşık iki bin metre karelik bir alan kapatıldı ve üstü örtüldü diğer bir kısmının ise çalışmalar halen devam etmekte.
Mülkiyetle ilgili sorunlar büyük ölçüde çözüme kavuşturuldu ve bu süreçte kamulaştırma süreci devam ediyor.
İkinci etap olarak toplamda yedi bin metre karelik dönüm arazinin bunların dördü kapalı ve üçü açık bir şekilde bir planlama yapıldı. Yapılan çalışmalar en kısa sürede bitirilecek, halkımıza en iyi bir şekilde hizmet verecektir.
75.YIL PARK ALANI
Park alanı için belli bir süreden yaklaşık 3 -4 aydan beri yaptığımız bir çalışma mevcut olan bu çalışma park alanı kazılarak iki katlı yer altı otopark alanı yapılıp üstü modern meydan yapılacak. Eski vergi dairesi binası ile ilgili belli hukuki tıkanma var kısa sürede orasının çözüme kavuşturulacağına inanıyorum. Eski vergi daire binasında mülkiyetlerinde mevcut bununla birlikte mal müdürlüğü ile Samandağ belediyesinin büyük payı var. Bunu için payların yeniden düzenlenip paydaşlara dağıtılması gerekiyor. Ama eski vergi dairesi için imar çalışması ile ilgili proje çalışmaları başlatıldı. Bu çalışmalar biter bitmez şehrin bütünüyle hem havası hem dokusu değişecek ve daha da yaşanabilir hale gelecektir.
 
ÇÖP İHALESİ
Çöp ihalesine çıkılırken bu insansız yapılmıyor burada yanlış anlaşılma söz konusu çöp ihalesine çıkıldığı zaman kaç araca ihtiyaç var? kaç vardiye yapılıyor? çoğu zaman gibi sorularla karşı karşıya kalıyoruz. Vardiya kadar şoföre, araca ve dışarıda süpürgeciye ihtiyacımız var. Görevde kaç kişi mevcut ise bunların tanımları belli ve bu çerçevede bu hizmet ihalesine çıkıldı. Yani bu ihale araç ihalesi değil. Yapılan çalışmalarda kullanılan araçlar Samandağ Belediyesine ait olan araçlardır bu açıdan Samandağ Belediyesine ait olan araçlar bakımından işçilik ihalesine çıkıldı. İhaleye çıkılan konu çöp aracı satın almaktı.Bu ihaleden sonra temizlik işçileri  şirketin  çöp araçları ile değil Samandağ Belediyesine ait olan araçlarla  temizlik çalışmalarına devam edeceklerdir.
 
ESKİ BELDE BELEDİYELERİNİN HİZMET VERMESİ
Toplam olarak on tane belde belediyemiz vardı. Belde belediyelerinin kullanılabilir binalarını kamusal amaçlı olarak verimli hale getirebilme çabası içerisindeyiz. Bunlardan bir tanesi Tekebaşı mahallesinde bulunan belediye binası çok amaçlı salon haline dönüştürüldü.Vatandaşların sosyal etkinlik,taziye salonu ve film gösterimleri amacıyla vatandaşların ihtiyaçlarını karşılayabilmek adına çalışmalarda bulunuldu.
 
Sutaşı eski Belediye hizmet Binasını kreşe dönüştürme çalışmaları başlatıldı. Samandağ Belediyesine ait olacak olan kreşin bitme aşamasına gelindi ve yakında hizmete sunulacak.
Yaylıca eski Belediye Binası yaşlıların oturup dinlenebileceği bir mekân haline getirildi.
Mağaracık eski Belediye Binası yıkılarak Hatay Büyük Şehir Belediyesi ile ortak çalışma yapılarak kültür merkezi haline getirildi.
Tomruksuyu eski Belediye Binası yıkılarak vatandaşların talebi ile büyük bir park yapılarak vatandaşların genel ihtiyaçların karşılanmasına açısından öyle bir proje gerçekleştirdik.
Değirmenbaşı Belediye Binasının mülkiyeti Samandağ Belediyesine ait değil. Hatay Büyük Şehir Belediyesinin çalışma sonrasında sosyal bir tesis haline getirilecek.
Uzunbağ Belediye Binası Hatsu binası olarak hizmet vermektedir.
Kuşalanı Belediye Binası İlçe Tarım Müdürlüğü içerisinde hizmet veren bir binadır.
Koyunoğlu Belediye Binası vatandaşların talebi ile okul olarak kullanılmaktadır.
Mızraklı eski  Belediye Binası içinde çalışmalar yapacağız.
Hiçbir belediye binaları işe yaramayan bir pozisyonda değil halka en iyi verimi ve en iyi hizmeti kaliteli ve seviyeli bir şekilde hizmet verebilmek adına büyük bir  çaba gösterdiğimize inanıyorum.
 
YEŞİL ALANLAR
Samandağ ilçesinde gayrimenkul önemli derecede kıymetli bununla ilgili mecburen yeni bir alan yaratmak zorundayız. Yeni alanlarda standartların çok üstünde yani Avrupa ortalamasına kişi başına on yedi metre karelik alan düşmektedir. Türkiye’de yasaların öngördüğü  dokuz metre kare ile on metre kare arasındadır belki de bizim yarattığımız alanların çok daha fazlasını yani Avrupa standartlarını yakalayan yeşil bir yaşam alanı oluşturuluyor.
Daha ferah alanların daha geniş yolların ve yeşil alanların bu konuda ilçe belediyelerinin katkıda bulunulması gerektiğini düşünüyorum.
 
TARIM
Tarım, En örgütsüz alandır.Bununla ilgili Hatay  Büyük Şehir Belediyesinden   sebze hallerinin kurulması hususunda beklentilerimiz var.  Büyükşehir Belediyesinin bu konuda çalışmaları da mevcuttur.
Bu çalışmalar hakkında Hatay Büyükşehir Belediyesinin çalışmaları kapsamında büyük hedefler konuldu. Bu hedefleri  ve bu projeleri bizler dile getiriyor ve destekliyoruz.
Hatay Büyükşehir Belediyesi Samandağ’da yeşil köy mahallesinde yaklaşık bin beşyüz metre karelik  arazisinde ambalajlama ve paketleme fabrikasının yapılması hususunda bir çalışma var ve bu çalışmanın sonlarına gelindi.
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet