Skip Navigation Links

‘Bürokrasinin Mazeretleri Bizi Frenliyor’

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği(TÇÜD) ve Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, canlı yayın konuğu olduğu NTV’de

‘Bürokrasinin Mazeretleri Bizi Frenliyor’

Gündem   A+a-

 Türkiye Çelik Üreticileri Derneği(TÇÜD) ve Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, canlı yayın konuğu olduğu NTV’de “Hükümetimiz teşvik konusunda çok önemli kararlar alıyor, ancak kararların altını dolduracak tebliğ ve yönetmeliklerde geç kalınıyor” dedi ve ekledi;
 
‘Bürokrasinin Mazeretleri Bizi Frenliyor’
 
Türkiye Çelik Üreticileri Derneği(TÇÜD) ve Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, NTVpara ekranlarında "Geri Sayım"programına konuk oldu, Servet Yıldırım ile Mahfi Eğilmez'in sorularını yanıtladı. Ekonomik gelişmeler ve Global çelik piyasaları ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Tosyalı, Dolar’daki kurun artışı, faiz oranları, teşvik sistemi, 2017’deki beklentiler ve daha birçok ekonomik gelişmeler ışığında değerlendirmelerde bulundu.
‘MAL NEREDE TÜKETİLİYORSA, ORADA ÜRETİYORUZ’
Fuat Tosyalı, ‘ekonomik durgunluk yaşanıyor mu?’ sorusuna verdiği yanıtta, “Biz inadına yatırım ve istihdam diyoruz. Yatırımlarımız hiç durmadı. Üstelik bunlar ağır yatırımlar! Türkiye’de ve ülke dışında yatırımlarımız sürüyor. Geçen seneye göre daha iyi rakamlardayız. İhracatta duruşumuz şudur; Mal nerede tüketiliyorsa, orada üretiyoruz. Ayrıca üretimi çeşitlendiriyoruz. Yüksek teknoloji, katma değer ürünlere odaklanıyoruz. Örneğin; Cezayir yatırımlarımızın temelini atarken, Sayın Cumhurbaşkanımız geldiğinde, o bölgede farkındalık oluştu, değişim yaşandı. Cezayir’de günde 1 uçuş vardı, şimdi 7 uçuş var. Yeni hatlar açılıyor. O gün yatırım programımıza katılan iş adamlarının yüzde 30’u şimdi Cezayir’de yatırımcı konumunda.. Biz istiyoruz ki, bu coğrafyadan herkes faydalansın” dedi.
 
‘KUR ARTIŞINA BAKMIYORUZ’ 
Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Başkanı Fuat Tosyalı, Dolar’daki kur artışının sanayi üzerindeki etkisi üzerine sorulan bir soruya verdiği yanıtta, “Çelik yatırımları son derece ağır yatırımlar, yatırımlarımızı yaparken uzun vadeli düşünüyor, günlük kura bakmıyoruz. Burada doların yükselişini takip eden çevreler bunun endişesini yaşıyorlar. Bazıları ‘ne olacak bu artışın sonu?’ diye soruyorlar. Ben bu durumun geçici olduğunu düşünüyorum. Bizim Osmaniye’deki yatırımda Japon ortaklarımız gülümseyerek, ‘Türkiye’de doların kur artışı yüzde 13 olabilir, ama Japonya’da daha ilk haftada yüzde 20 kur artışı oldu’ diyorlar. Bu durum Dünya’nın birçok ülkesinde böyle. Sadece Türkiye etkinlenmiyor. Biz de ‘şöyle böyle oldu’ diyerek, sanayide kur artışına bakmıyoruz. Bunlar günlük şeyler. Bizim ihracat bölgemiz sadece dolara endeksli değil. AB ülkelerinde Euro, Cezayir’de Dinar, Çin’de ve daha birçok ülkede değişik para birimleriyle çalışıyoruz. Bu sepetle dengeyi sağlıyoruz” dedi.
 
 
 
‘ŞANGAY İŞBİRLİĞİ ÖRGÜTÜ FAYDALI OLUR’
‘Şangay İşbirliği Örgütü’ ile işbirliğinin geliştirilmesi hakkında konuşan Tosyalı, “Şangay İşbirliği Örgütü büyük fırsatlar ve potansiyel sunuyor. Bu oluşuma yönelmekte fayda olduğunu düşünüyorum. O pazarlar hareketli pazarlar. Fırsatlar sunan pazarlar. Biz büyümek istiyoruz. Türkiye güçlü bir ülke, genç bir nüfusa sahip. Orada zaten iş yapıyoruz. Bu alana yönelmek gerek” dedi.
 
‘BÜROKRASİ HAREKETLENMELİ’
Projelere süper teşvik dönemi hakkında bir değerlendirme yapan Fuat Tosyalı, “Teşvik bir bütün olarak ele alınmalı. Yaşadığımız iç olaylara, 15 Temmuz hain FETÖ kalkışmasına rağmen, Türkiye’deki büyüme çok iyi noktalarda. İnanılmaz güçlü bir ekonomimiz ve yatırım iştahımız var. Hükümetimizin aldığı kararlar bizi heyecanlandırıyor. Ancak hükümetin heyecanı ile bürokrasinin heyecanı örtüşmüyor. Sayın Cumhurbaşkanımız, Sayın Başbakanımız, bakanlarımız gece gündüz inanılmaz bir efor sarfediyorlar. Siyaseten riskli ve iyi kararlar alıyorlar. Ancak bu kararların altını dolduracak tebliğler, yönetmelikler geç kalıyor. Bürokrasinin hareketlenmesini bekliyoruz. Bizde bu heyecan var. Ama bürokrasinin mazeretleri bizi frenliyor. Burada bir ikmal olursa, teşviğin dönüşlerini görebileceğiz” diye konuştu.
 
 
 
‘BAZI REFLEKSLERİMİZ GEÇ OLUYOR’
Fuat Tosyalı, talepteki durgunluğun canlanması hususunda sorulan soruya şu yanıtı verdi; “Tek eksiğimiz boş kapasitemize dışarıdan ithal ürünlerin girmesidir. Bazı reflekslerimiz geç oluyor. ABD bile Çin’den gelen dampingli ve devlet destekli çelik ürünlerine yüzde 520’ye varan günlük oranları ve damping marjları belirliyor. Ülkeye dışarıdan çelik ürünleri girişi kısıtlandı. Biz bunu yapamadık. Bir yandan kapasitemizi kullanamıyoruz, bir yandan da kapımızı dampingli ve devlet destekli ürün ithalatına açık tutuyoruz. Bu sebeple reflekslerimizi ortaya koyamadık. Onun için kapımızı kapatmamız lazım” dedi.
 
‘AFRİKA ÇOK ÖNEMLİ BİR POTANSİYEL BARINDIRIYOR’
“Yeni çıkacak teşvik paketinin istihdama büyük katkı sunacağına inanıyorum’ diyen TÇÜD Başkanı Fuat Tosyalı, “Türkiye'nin, çelik sektörünü haksız rekabete karşı koruyacak tedbirleri almasında tereddüt etmemesi ve gecikmemesi gerekiyor” dedi ve ekledi; Çelik sektörümüzde 2012-2015 döneminde yaşanan daralmanın bu yıl kısmen de olsa sona erdiğini söyleyebiliriz. Biz Tosyalı olarak, Cezayir'de günlük çelik üretim kapasitemizi, 5.000 tondan, önümüzdeki yıl 14.000 tona çıkaracağız. Afrika'da yoğun bir şekilde pazar araştırma çalışmaları yapıyoruz. Afrika çok önemli bir potansiyel barındırıyor, kullanmalıyız” değerlendirmesinde bulundu. 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet