Skip Navigation Links

Hatay ‘Özel Ekonomik Paket’ Bekliyor

Ertem, “Hatay’ın kendine özgü mozaiğinin ekonomik sıkıntı ile bozulmamasını istiyoruz.” Dedi.

Hatay ‘Özel Ekonomik Paket’ Bekliyor

Gündem   A+a-

Ertem, “Hatay’ın kendine özgü mozaiğinin ekonomik sıkıntı ile bozulmamasını istiyoruz.” Dedi.
 
CHP Hatay Milletvekili Birol Ertem İskenderun Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret etti. Ertem konuşmasında, Hatay için Ekonomi Bakanı Lütfü Elvan’dan ‘özel destek paketi’ istediğini söyledi.
 

İGC Başkanı Veysel Cıncık ve Yönetim Kurulu Üyeleri tarafından karşılanan Milletvekili Ertem, bir süredir Hatay’ın ilçelerini dolaşarak işadamlarıyla yaptığı toplantılar hakkında bilgi verdi.
 

Ertem, Türkiye’de Suriye savaşından en çok etkilenen 3 il’den birinin Hatay olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
“Biliyorsunuz Suriye savasından sonra Hatay’ın ekonomik verileri aşağı doğru ivme kazandı. Sınır ticareti maalesef bitti. Türkiye’nin İstanbul’dan sonraki en büyük TIR Filosu Hatay’a ait. Bu Tırlar da artış işlev göremez halde. Nakliye sektörü de kan ağlıyor. Hatay’ın kültür ve inanç turizmi olumlu yönde ilerliyordu. Türkiye içinden ve dünyanın pek çok yerinden turistler geliyordu. Hatay’ın damak tadını, etnik kimliğini, dinlerin bir arada bulundurmasını görmek için rağbet edenler çoktu. Ancak Suriye Savaşı ile bu turizm de tamamen bitti. Rus uçağının düşürülmesiyle birlikte yaş sebze-meyve üreticileri önemli bir darbe yedi Hatay da. Ürünler ağaçta ve tarlada kaldı, satamadılar. Hataylı üreticiler bilindiği gibi Ortadoğu ve Rusya’ya ürünlerini satıyorlardı. 
Bu süreçte işsizlik de çok arttı. Dünya Çalışma Örgütü(İLO)’ nun yaptığı bir çalışma da Hatay da çalışabilir durumdaki insanlar arasındaki işsizlik oranının yüzde 32 olduğu ortaya çıktı. Bu oran son iki yılda yüzde 11-12 arttı. Bunun nedeni de bilindiği gibi Türk işçilerin yerine daha az ödemelerle Suriyeli işçilerin çalıştırılması.”
Kalkınma ve Ekonomi Bakanları ile bu konularda görüşmeler yaptığını da ifade eden Ertem, sözlerini şöyle sürdürdü:
 

“Hatay’ın hem etnik hem dini kimlik açısından kendine özgü bir mozaiği var. Bu mozaiğin bozulmasını istemiyoruz. Hatay ekonomisi yıllardır Türkiye ortalamasının üstünde olan bir ekonomiydi. Ekonominin bozulması ile mozaiğin de bozulma ihtimaline karşılık Hatay Ekonomisini daha iyi hale nasıl getirebiliriz diye bir takım çalışmalar yapmaktayız. Bilindiği gibi 23 il kalkınmada öncelikli il kapsamında ve Hatay’ın da 24. İl olması için çalışmalar yaptık. Hatay’ın 24.il olması şu an itibariyle mümkün görülmüyor. Çünkü, ortalama milli gelir düzeyi yüksek. Biz de şunu rica ettik. Hatay, bilindiği gibi Suriye savaşından etkilenen 3 ilden biri. Hatay’a özgü özel bir ekonomik paket hazırlanması sözünü Sayın Kalkınma Bakanı Lütfü Elvan’dan sözünü aldık.”
Hataylı işadamlarıyla bu çerçevede toplantılar düzenlediğini de belirten Ertem”Bu toplantılarda işadamları bana fikirlerini bildiriyorlar. Ben de bunları bir dosya halinde Sayın Bakan’a sunacağım. Sayın Bakan Lütfü Elvan da bu nedenle Hatay’a bir heyet gönderecek. İnşallah Hataylı işadamlarını, esnafları rahatlatacak kararlar en kısa sürede çıkar. Bu konuda basına, STK’lara büyük görevler düşüyor.”
CHP Hatay Milletvekili Birol Ertem, Antakya’da işadamlarının şikayetleri arasında Krediye ulaşabilirlik Hatay da çok zor olmaya başlaması, Cilvegözü kapısı açılmasa dahi Yayladağı kapısının ihracaat için açılması olduğunu da sözlerine ekledi.
 

İGC Başkanı Veysel Cıncık da yaptığı konuşmada, her isteyenin gazete çıkarmasının önlenerek, bunun mutlaka kriterlere bağlanması gerektiğini ifade etti. Cıncık, 1 Ocak tarihinden itibaren günlük gazetelerin şartlarının ağırlaştırılacağını, pek çok yerel gazetenin kapanma ihtimalinin olduğunu belirterek, CHP Hatay Milletvekili Birol Ertem’den bu konularla ilgili çalışmalar beklediklerini de ifade etti.
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
ramazan bayrami 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet