Skip Navigation Links

'Kalite 2017'den sonra artacak!'

İskenderun'da 13 Aralık'ta uygulanmaya başlanacak olan Aile Hekimliği konusunda bilgilendirme semineri düzenlendi.

Gündem   A+a-

İskenderun’da 13 Aralık’ta uygulanmaya başlanacak olan Aile Hekimliği konusunda bilgilendirme semineri düzenlendi.
İl Sağlık Müdürü Bayram Kerkez’in verdiği Aile Hekimliği Bilgilendirme sunumuna, AKP Hatay Milletvekili Orhan Karasayar, İskenderun Belediye Başkanı Dr.Yusuf Civelek, bazı belde belediye başkanları, meclis üyeleri ve muhtarlar katıldı.
İskenderun Belediye Meclis Salonu'nda düzenlenen toplantının açılışında yaptığı konuşmasında, sağlık sorunlarını çözmeye çalıştıklarını belirten AKP Hatay Milletvekili Orhan Karasayar, problem yaşatmayacak şekilde dizayn etme konusunda çalışmaların sürdüğünü söyledi. Numune mahallesinde 200 yataklı olarak yapımı süren İskenderun Devlet Hastanesi'nin bitme aşamasına geldiğini belirten Karasayar, “Müteahhit, Sağlık Bakanlığı'na devir işlemi yapılıyor. Beş yıldızlı hastaneye kavuşturuyoruz. Diğer hastanelerin ekipman konusunda eksik yok. Başhekim, müdürlerle sık sık bir araya gelip sorunları çözmeye çalışıyoruz. Sağlıkta standardı yükseltme mücadelesi vereceğiz. İnsanımız hizmetin en iyisini almaya layık” dedi.
İlimizde 13 Aralık'ta uygulamaya geçecek olan Aile Hekimliğini sağlıkta devrim olarak nitelendiren Karasayar, “Herkesin bir doktoru olacak. Beğenmediğiniz zaman doktorunuzu değiştirebiliyorsunuz. Eksiksiz hizmet vermeye devam edeceğiz” dedi.
Aile Hekimliği uygulamasına geçiş öncesinde bilgilendirme yapan İl Sağlık Müdürü Bayram Kerkez, 65 ilin uygulamaya geçtiğini anımsattı. Herkesin yerleşim yerine göre 3 bin 500 nüfusluk bölgenin bir hekime bağlanacağını belirten Kerkez, bu konuyla ilgili 23–30 Ekimde çalışma yapmayı planladıklarını anlattı. İl Sağlık Müdürü Bayram Kerkez, “İlimizde 400 bölge olacak. Hizmet puanına göre hekimler tercih yapacak. Maaş nüfusa dayalı olduğu için böyle yapılacak. Üç aydan sonra vatandaş aile hekimini değiştirme hakkı bulunuyor. Her aile hekimi uzmanına 3 bin 500 nüfus bağlı olacak. Nüfus, aile hekimliğinde önemli bölüm, nüfus azaldıkça hekimin maaşı düşecek. Herkesin bir doktoru olacak. Beğenmediğiniz zaman doktorunuzu değiştirebiliyorsunuz. Eksiksiz hizmet vermeye devam edeceğiz” dedi.
Aile Hekimliği uygulamasına geçiş öncesinde bilgilendirme yapan İl Sağlık Müdürü Bayram Kerkez, 65 ilin uygulamaya geçtiğini anımsattı. Herkesin yerleşim yerine göre 3 bin 500 nüfusluk bölgenin bir hekime bağlanacağını belirten Kerkez, bu konuyla ilgili 23–30 Ekimde çalışma yapmayı planladıklarını anlattı. İl Sağlık Müdürü Bayram Kerkez, “İlimizde 400 bölge olacak. Hizmet puanına göre hekimler tercih yapacak. Maaş nüfusa dayalı olduğu için böyle yapılacak. Üç aydan sonra vatandaş aile hekimini değiştirme hakkı bulunuyor. Her aile hekimi uzmanına 3 bin 500 nüfus bağlı olacak. Nüfus, aile hekimliğinde önemli bölüm. Nüfus azaldıkça hekimin maaşı düşecek. Hastalarına daha önce kötü davranan hekim iyi davranmak zorunda kalıyor. Aile hekimi kendi bölgesindekilerle iletişime geçecek. Vatandaş nasıl hekim seçebiliyorsa hekim de vatandaşı kabul etme zorunluluğu yok. Hekim en fazla 4 bin kişiyi kabul edebilir. Mesai günlük sekiz haftalık 40 saat çalışacak. Kırsal alanda saat değişebilir. Vatandaş kırsalda tarla gibi işlerle meşgul olduğu zamanlarda hekim saat 10.00'da başlayabilir ve 18.00'e kadar devam ettirebilir. Aile hekimliğinde mesai saatlerini belirlemede muhtarlara önemli iş düşüyor” dedi.
Aile hekimliğinde doktorun telefonla aranıp eve muayene için çağırma gibi bir durumun söz konusu olmadığını, hekimin sadece iletişim ve tanışmak amacıyla ilk altı ay içinde ziyarette bulunacağını belirten Kerkez, “Kendi bölgesinde evde bakım hizmeti gereken yatalak ve yaşlıları ziyaret edip onun sağlıkla ilgisi ihtiyacını gidermek zorunda. Bu sayıda her bölgede 3-5'i geçmez. Evlere gitme zorunluluğu yok. Günlük hastalar aile hekimine gidecek” dedi.
Koruyucu sağlık hizmetinin önemli olduğunu belirten Kerkez, hekimlerin gebe ve bebek izlenimi için ziyaret yapacağını ifade etti
2017’den sonra sağlık ocaklarında kalite artacak
Aile hekimliği uygulamasına geçişle birlikte sağlık ocaklarının aile sağlığı merkezine dönüşeceğini anlatan Kerkez, vatandaşın reçetesini de bağlı bulunduğu aile hekiminin yazacağını, başka bir hekime muayene olamayacağını söyledi. Kerkez, “Bir hekim kontrolünde sağlık daha iyi değerlendirilecek. Köyün nüfusuna göre gezici hizmet verilecek. Haftalık veya aylık sağlık müdürlüğü bu konuda program yapacak. Muhtarlar kararlaştırılan günde aile hekiminin gelmediğini tesbit edip bildirirse aile hekimi maaşından çok büyük kesinti olabilecek. Mevcut ebeler çalışacak. Hastanelerde sevk zinciri zorunluluğu yok. Hasta hastanelere direkt gidebilecek. Ancak aile hekimliğine geçişle ilgili bazı kriter var. Avrupa bu şekilde geçmiştir. En önemli avantaj sağlık ocağı hizmet kalitesini arttırmayı düşünüyoruz. Bunun için zaman ve süreç gerekiyor. Aile hekimliği branşı var. Üç yıl ihtisas yapılan branş. İlimizde aile hekimliği uzmanlığı branşında 12 kişi var. Sayıları yeterli değil. İlimizde 400 olması gerek. Sağlık ocağı hekimleri uyum eğitiminden geçerek, sertifika aldı. 2017'den itibaren Türkiye'de aile hekimi yapmak isteyen her hekim ihtisaslaşacak uzman hekim olacak. Cerrah değil ama birkaç branşta ihtisas yapıyor hekimler. Bunlar aile hekimi olarak görev yapacak. 2017'den sonra sağlık ocaklarında kalite artmış oluyor”
Aile hekimleri, sağlık hizmetlerine yardımcı olmak amacıyla ebe, hemşire, sağlık memuru, tıbbi sekreter gibi ilave sağlık hizmetleri personeli ile güvenlik, temizlik, kalorifer, sekretarya hizmeti için ferden veya müştereken personel çalıştırabileceği ya da hizmet satın alabileceği belirtildi.

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet