Skip Navigation Links

Rota Virüse Dikkat!!!

Özel İskenderun Gelişim Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Hüseyin Avni Solğun, çocuklarda Rota virüsü tehlikesine dikkat çekti.

Sağlık   A+a-


Rota Virüse Dikkat!!!
Özel İskenderun Gelişim Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Hüseyin Avni Solğun, çocuklarda Rota virüsü tehlikesine dikkat çekti.
Çocuklarda Rota virüsünün neden olduğu sıkıntılara vurgu yapan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Hüseyin Avni Solğun, yaptığı açıklamada ebeveynlere uyarılarda bulundu.
ROTA VİRÜS
ROTA VİRÜS NASIL BİR VİRÜSDÜR
Rota virüsü, bebek ve küçük çocuklarda görülen ishallerin, özellikle hastane yatışlarına ve bebek ölümlerine neden olan ağır gastroenteritin en önde gelen nedenidir.
Rota virüs nedeniyle dünyada yılda 114 milyon ishal atağı, 24 milyon poliklinik başvurusu olmakta , 2.4 milyon çocuk hastaneye yatırılmakta ve 600.000 çocuk kaybedilmektedir.
Rota virüs yaşamı tehdit edici enfeksiyonlar yapabilen tehlikeli bir virüsdür.
ROTAVİRUS EN SIK HANGİ YAŞ ÇOCUKLARDA GÖRÜLÜR
Ortalama enfeksiyonu geçirme yaşı dünya genelinde hafif değişiklikler göstermekle birlikte ülkemizde genel olarak 5 yaş altında görülen ishallerin %30 - 50'sinden Rotavirüsler sorumludur.Hastaneye yatan vakalarda Rota virüs ishal sıklığı daha yüksektir.
Dört büyük ilde 2005-2006 da yapılan bir çalışmada, ishal
nedeniyle hastaneye yatırılan 5 yaş altı çocukların
yarısından fazlasında (%57) Rota virüs saptanmıştır.
Rota vürüs 3ay*5 yaş arasındaki tüm çocuklarda ağır ishal yapabilmaktedir.
ROTA VİRÜS İSHALİ NASIL BELİRTİLER VERİR
Rota virüs ince bağırsağa yerleşerek, rahatsızlıklara sebep olur. Çok şiddetli ishal ve kusmayla ortaya çıkan rota virüsü enfeksiyonları, vücutta yoğun sıvı kaybı yapar. İleri derece sıvı kaybı, böbrek yetmezliğine hatta ölümlere bile sebep olabilmektedir.
Başlıca belirtileri genellikle 48 saatten az süren kuluçka dönemini izleyen ateş, kusma ile başlar. Sık, sulu, özellikle çok kötü kokulu kansız ishal belirtilere eklenir. İshal 5 - 7 gün sürebilir. Özellikle süt çocuklarında kusma, ishalin neden olduğu dehidratasyon gelişebilir. Bağışıklık sistemi yetersiz olan hastalarda hastalık daha uzun ve ağır seyir gösterir. Yeni doğanlar ve süt çocukları anne sütünden geçen antikorlar sayesinde hastalığı daha hafif atlatabilmektedir.
ROTA VİRUS NASIL BULAŞIR
Rota virüsler ishalin ortaya çıkmasından önceki günlerde de dışkıda bol miktarda bulunur. Bulaşma; dışkı ile kontamine (bulaşık) su ve gıdalarla olur. Özellikle kreş, bakımevleri ve çocuk hastanelerinde salgınlar görülebilir. Solunum aracılığı ile bulaşma da bildirilmiştir. Aile içi yayılım sıktır.
ROTAVİRÜS İSHALİNİN TEDAVİSİ VARMIDIR
Tedavinin başlıca amacı; kusma, ishale bağlı ortaya çıkabilecek dehidratasyonun önlenmesidir. Kusma önleyici, ishali önleyici ilaçların tedavide çok yararı yoktur. Rota virüsünün infeksiyonu geçiren çocuklarını kusma ve ishal açısından sıkı takip etmeleri gerekir. İdrar miktarının azalması, gözyaşının olmaması, ağız kuruluğu, devamlı susuzluk hissi, dehidrotasyonun belirtilerindendir.Beslenme devam ettirilmelidir, mümkünse sık aralarla azar azar beslenme yapılmalıdır. Az yağlı gıdalar tercih edilmeli, özellikle anne sütü ile beslenme kesilmemelidir. Ağızdan alımın yetersiz olduğu durumda çocuk doktora acilen götürülmelidir. Yoğun ishali olan, beslenmesi iyi olmayan ,kusması fazla olan hastaların sıvı kaybının önlenmesi ve dehidratasyonun derinleşmemesi açısınından hastaneye yatırılarak tedavi ve gözlem altında alınması gereklidir.
HASTALIKTAN NASIL KORUNULUR
1*Genel hijyen kurallarına uymak
Rota virüsünden korunmada genel hijyen kurallarına uymanın çok önemli olduğunu biliniyor. Ellerin sık sık yıkanması, kreşlerde ve okullarda ortam temizliğine dikkat edilmesi, hasta çocukların diğer çocuklar ile temas etmelerini engellenmesi hastalıktan korunma yöntemlerinin başında geliyor.
2*Rota virus AŞILAMA
Yapılan çalışmalar ışığında Dünya Sağlık Örgütü (who) rota virüse karşı en iyi çözümün aşılama olduğunu söylemektedir. Aşı vücudun immun sistemini(bağışıklık) güçlendirerek, kazanılmış olan rotavirüs enfeksiyonuna karşı koruma sağlıyor. Birçok gelişmiş ve gelişmekte olan ülke bu aşıya onay vererek, ülkelerinde aşılama programlarında rutine eklemiştir.
Aşılama kendi kliniğimizdede takipli hastalarmıza ilk doz 6haftalık*3aylık arasında olmak üzere uygulanmaktadır. 2.doz ise ilk dozdan 2 ay sonra yapılmaktadır. ( 3doz uygulamalı diğer bir jenerik aşıda mevcuttur )
 
 
 
 
 
 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
Sag-Blok-Reklam
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet