Skip Navigation Links

Her sigara yaşamdan 11 dakika alıyor

İskenderun Sağlık Grup Başkanı Dr. Karahan: Her sigara yaşamdan 11 dakika alıyor

Sağlık   A+a-

İskenderun Sağlık Grup Başkanı Dr. Zafer Oğuz Karahan, içilen her bir sigaranın ya da tütün mamülünün, insan ömründen 11 dakika aldığını söyledi. Yarın alanı genişleyecek Sigara Yasağı ile ilgili İskenderun esnafını bilgilendirmek amacıyla kaymakamlık, sağlık grup başkanlığı ve Lokantacılar, Kebapçılar, Dönerciler ve Pastacılar Odası işbirliğiyle Halk Eğitim Merkezi'nde düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuşan Dr. Karahan, yasanın değişmesinin mümkün olmadığını, kimsenin 'değişir' düşüncesine kapılmaması gerektiğinin altını çizdi ve "Çünkü, kanserlerin yüzde 35 nedeni sigara" dedi. Karışımında 4 bin dolayında kimyasal madde içeren tütün dumanına maruz kalmanın 50'den fazla hastalığa yol açtığını anlatan Dr. Karahan, yılda sigaraya bağlı hastalıklardan dünyada 5 milyon kişinin öldüğünü, ülkemizde ise bu sayının 100 bin kişiyi bulduğunu da vurguladı. İskenderun'da kaymakamlık, belediye ve sağlık grup başkanlığından oluşan üçer kişilik 2 ayrı Denetleme Komisyonu oluşturuldu.

Kullanımın yüzde 80 azalması hedefleniyor
Yasa ve uygulamasıyla birlikte 2010 yılı sonunda 15 yaş ve altındaki gençlerin tütün kullanımını tamamen sona erdirmeyi, 15 yaş üzerindekilerde de yüzde 80 oranında azaltmalarını sağlamayı hedeflediklerini anlatan İskenderun Sağlık Grup Başkanı Dr. Zafer Oğuz Karahan, sigara ve tütün mamülleri kullananların yüzde 50'sinin ölüm nedeninin kullandığı tütün olduğuna dikkat çeken Dr. Karahan, bir paket sigara içenlerin, içmeyenlere göre 20 kat daha fazla akciger kanserine yakalanma riski bulunduğunu söyledi.

'Deneyen her 4 kişiden 3'ü bağımlı oluyor'
Sigara içmeyi deneyen her dört kişiden üçünün bağımlı olduğuna vurgu yapan Sağlık Grup Başkanı Dr. Karahan, sigara içmemesine karşın 8 saat süreyle duman altında kalan bir kişinin de 5 adet sigara içmiş gibi etkilendiğini belirtti. Tütün tüketiminin zengin toplumlar değil, aksine fakir toplumlarda yaygın olduğunu, sigara tüketiminin üçte ikisinin 15 ülkede olup, ytüketimin yüzde 85'inin fakir, yüzde 15'inin de zengin ülkelerde bulunduğunu, Türkiye'de de tüketim oranının yüzde 35 olduğunu anlatan Dr. Zafer Karahan, şunları söyledi: "Türkiye'de 17 milyon insan sigara bağımlısı. Yani ülkemizde her üç kişiden birisi sigara, tütün ve mamülleri (içme, emme, çigneme, buruna çekme yoluyla alım) tüketicisi durumunda. Ülkemiz insanı sigaraya yılda 15 milyar dolar, sigaranın etkilerinin tedaisi için de devlet her yıl 2.72 milyar dolar harcamaktadır."

İzmarit atmanın cezası 25 TL
Yasak olarak belirlenen yerlerde sigara içmenin cezasının 69 TL, içmesine izin veren kuruluşlara da 500 ila 5 bin TL ceza verileceğini, ceza kesme yetkisinin ise kaymakamlık ve belediye olduğunu ifade eden İskenderun Sağlık Grup Başkanı Dr. Karahan, 18 yaşından küçüklere sigara satmanın cezasının 6 ay ila 1 yıl arasında hapis, yerlere tütün atıkları veya izmarit atmanın cezasının da 5 TL olduğunu söyledi. Yasayla birlikte yarından itibaren özel konut hariç, tüm kapalı alanlarda, lokanta, kahve, kıraathane, pastane, taksi ile kamuya açık binalar, spor müsabakalarının yapıldığı ve seyir alanının oluştuğu bölümlerde sigara içilemeyecek.
 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
ramazan bayrami 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet