Skip Navigation Links

Tosçelik’in İçinden 5 Şirket Çıkacak...

Şirketi sıralamasında 2015’te zirvedeki yerini korudu. Ekonomist'e konuşan Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı;

Tosçelik’in İçinden 5 Şirket Çıkacak...

Ekonomi   A+a-

Tosyalı Holding’in lokomotif şirketi Tosçelik, sektör için 2015 yılı zor geçse de Anadolu 500’de ikinciliğini korumayı başardı. Üç kıtada gerçekleştirdiği devasa yatırımlarla Hatay’ın ve Türkiye’nin gururu olmayı sürdüren Tosyalı Holding, devasa bir büyüklüğe ulaşan Tosçelik’i daha dinamik yönetmek için karar aldı. Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, Ekonomist Dergisi'ne verdiği röportajda şirketin faaliyet alanlarına göre bölünme ve Tosçelik’in içinden 2017 sonuna kadar beş şirketin çıkacağını söyledi. 
2015 demir çelik sektörü için zor bir yılda. Yerli üretici bir taraftan Çin’in ucuz ürünleriyle rekabet etmek zorunda kalırken, bir yandan da yüksek ithal hurda fiyatıyla boğuşmak durumunda kaldı. Sonuç olarak ise 40 milyonluk tonun üzerinde üretim kapasitesi olan demir-çelik sektöründe 2015’te üretim 30 milyon tona ulaşamadı. Ancak böyle bir ortamda Anadolu’da 500 listesinde Tosyalı Holding, ikinci sıraya kimseye bırakmadı. Geçen yılı 3,5 milyar dolar TL ciro ile kapatan Tosyalı Holding’in lokomotif şirketi Tosçelik, günden güne büyümeye devam ediyor. 
Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, önceki yıl 2,6 milyar TL olan cirosunu geçen yıl 3 Milyor TL’ye çıkaran Tosçelik’in sektördeki küçülmeye rağmen bu büyümeyi yakalamasının arkasında geçen yıl faaliyete geçen Tosyalı Filmaşin tesisinin devreye girmesinin yattığını söylüyor. Tosyalı, “Fiyatların gerilemesiyle oluşan ciro kaybını bu tesisin devreye girmesi önledi” diyor. 
2016’nın 2015’e oranla dala iyi geçtiğini ifade eden başarılı iş adamı Tosyalı, Tosçelik’te 2016’da bazı değişiklikler olduğu bilgisini de verdi. Buna göre daha dinamik yönetmek adına şirket bölünüyor. Spiral boru üretimi şirketten ayrıldı ve Tosçelik Spiral Boru A.Ş isimli yeni bir şirket kuruldu. Kangal İnşaat Demir Üretim ise, başka bir şirket oldu. Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, 2017 yılı sonuna kadar Tosçelik’ten çıkan şirket sayasının 5’e çıkacağını söylüyor. Tosyalı, Tosçelik’in sadece sıvı çelik üreten, ağır sanayiye iş yapan bir şirket haline geleceğini söylüyor. Tosyalı’nın Ekonomist’teki açıklaması şöyle;
 
Demir Çelik sektörü için zorlu geçen 2015 yılında siz Anadolu 500 sıralamasında ikinciliği korudunuz. Bunu nasıl başardınız?
 
- 2015 yılında özellikle Çin’den dampingli çelik ürünlerinin hem ülkemizi hem ihracat piyasayalırını istila etmesi sektörü olumsuz etkiledi. Biz de yıla daha yüksek bir ciro artışıyla başlarken, fiyatların gerilemesinden etkilendik. Ancak ciro kaybını filmaşin demir tesisinin devreye girmesi önledi. O tesis devreye girince ciro artışı oldu. 
 
2015’te ihracat rakamınızdaki düşüşe Çin’den gelen dampingli ürünler mi neden oldu?
 
- Evet, Çin geçmişte hiç olmadığı kadar istilacı ve dampingli ürünlerini bütün ihraç pazarlarımıza sattı. Kuzey Irak’taki gelişmeler teröre yönelik yapılan operasyonlardan kaynaklanan geçiş sıkıntıları da ihracatımızı etkiledi. Ayrıca Avrupa ekonomisindeki durgunluk, Euro paritesindeki değer kaybı, Amerika’nın bizim çelik ürünlerine uyguladığı rekabet soruşturmaları da üst üste geldi. Ama ihracat düşüşü bizim için felaket seviyesinde olmadı. Çünkü pazarımızı kaydırma ve ihracat mallarımızı çeşitlendirme kabiliyetimiz var. Daha önce üretmeyi tercih etmediğimiz ürünleri devreye soktuk. Ve bu şekilde ihracatımızı en azından eski seviyesine yakın rakamlarda gerçekleştirmeyi başardık.
 
2016’yı nasıl geçiriyorsunuz?
 
-2016 yılı 2015’e göre çok daha iyi. Son zamanlarda hükümetimizin yaptığı düzenlemelerde işlerimizin moralitesini arttırdı. İflas erteleme düzenlemesini belli kesimlerin kötüye kullanması sonucu piyasadaki işleyişte bir stres olmuştu. Ekonomi yönetiminin bu konuda aldığı son karar piyasa da olumlu yankı buldu. Çek sistemine güven geldi. Düzenlemenin olabileceği söylentisi bile piyasayı düzeltti. Çin şirketlerinin 2015 yılından kaynaklı zarar açıklamalarına ve bazılarının piyasadan yavaş yavaş çelimesine şahit olduk. Çin’den gelen ürünlerde azalma oldu. Bizlerde çok daha rekabetçi duruma geldik. Çok önlem aldık, iyileştirme programları yaptık. Bu iki durum 2016’ya iyi bir başlangıç sebebi oldu. 
 
Sonraki dönemlerde neler yaşandı?
 
- Şu an için bakıldığında işler bu yıl önceki yıldan daha iyi geçiyor. Bu arada Tosçelik’i daha dinamik yönetmek adına şirketlere ayırdık. Tosçelik kurulduğu günden bu yana devasa bir şirket oldu. Bir yandan çelik, bir yandan boru, bir yandan filmaşin demiri üretimi yapıyor. Biz bu yıl şirket içinden spiral boru üretimini ayırdık ve bunu kendi başına müstakil bir şirket haline dönüştürdük. Artık burada Tosçelik Spiral Boru Endüstrisi A.Ş. faaliyet gösteriyor. Kangal İnşaat Demiri Üretim diye bir tesisimiz vardı, onu da anonim şirket haline getirdik. Her bölüm kendi arazisi, üretimi ve yatırımı olan şirketlere dönüştü. Tosçelik kendi başına ilk etapta kendi sıvı çeliğini, yassı ürünlerini üreten ve boruya çeviren bir yapıda olacak. 2017 sonuna kadar Tosçelik’ten toplam beş şirket çıkacak. Sonunda Tosçelik svı çelik üreten ve ağır sanayi iş kolunda iş yapan bir şirket haline gelecek. 2017’den sonra sıralamaya bu şekilde girecek. 
 
Halihazırda devam ettiğiniz Tosyalı Toyo ve Cezayir’deki yatırım projelerinizde durum nedir?
 
- Tosyalı Toyo, bu yıl sonu itibariyle deneme üretimlerine başlayacak. Yoğun bir şekilde makine ekipman montajında. Hedef 2017’nin ilk üç ayında ticari üretime geçmek. Kademe kademe Tosyalı Toyo’yu ticari üretime alarak piyasaya mal verir duruma getireceğiz. Cezayir’de üçüncü etap yatırımdayız. Önümüzdeki yıl yatırım tamamlandığında 2 milyar doları geçecek Cezayir yatırımımız, Türkiye’nin bu güne kadar yaptığı en büyük sıfırdan dış yatırım olacak. 
 
’İTHAL EDİLEN ÜRÜNLERİ İHRAÇ EDECEĞİZ’
Tosyalı Holding’in Karadağ’da büyük bir tesisi bulunuyor. Oradan Avrupa pazarına ürün verdiklerini ancak bu yıl Türkiye pazarına da satışlara başladıklarını belirten Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, şu anda gündemlerinde Tosyalı Toyo’nun faaliyete başlamasıyla hem yüksek kaliteli hem de rekabetçi bir tedarikçi olacaklarını vurgu yaparak, “İhracat rakamlarımızı yükselteceğiz. Çünkü otomobil ve gıda gibi daha önce girmediğimiz sektörlerin de tedarikçisi olacağız. Öyle ki ithal edilen ürünleri ihraç eder konuma geleceğiz” dedi.  
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
ramazan bayrami 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet