Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Geçmişini Bilmeyen Geleceğine Yön Veremez

Uluslararası yüksek ödüle layık görülen projelerin bilgilendirme toplantısı Antakya Müze Otel'de gerçekleştirildi.

Geçmişini Bilmeyen Geleceğine Yön Veremez

Gündem   A+a-

Her dört yılda bir geleneksel olarak düzenlenen Mimar Sinan Proje Olimpiyatları’nda mimarlık kategorisinde "Hatay Hilton Müze Otel", tasarım ve fikir kategorisinde de "Medeniyetler ve Dinler Merkezi" projelerinin uluslararası yüksek ödüle layık görülmesi nedeniyle Antakya Hilton Müze Otel’de bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. 23 Eylül Cuma günü Hatay Büyükşehir Belediyesi ve Hilton Oteli yatırım sahibi Necmi Asfuroğlu ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya, Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Serdar Güven, Hatay Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Hasan Maden, Hatay Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sait Günal, Hatay Birlik Vakfı Başkanı İhsan Aydeğer ve üyeleri, Hatay Sanayici ve İş Adamları Derneği (HASİAD) ve Antakya Organize Sanayi Bölgesi(OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Tahsin Kabaali, Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği üyeleri katılım gösterdi. 
 
HİLTON OTELİ YATIRIM SAHİBİ NECMİ ASFUROĞLU: ZEMİN KATINI KAMUYA, MÜZE KATINI DEVLETE HİBE EDECEĞİZ
 
Projenin maliyeti hakkında bilgi veren Hilton Oteli yatırım sahibi Necmi Asfuroğlu, “Projemizi 35 milyon dolarlık bütçe ile düşünerek bu yola başladık. İlerleyen zamanlarda ise karşılaştığımız tarihi eserler sonucunda projemizi revize edilerek bütçe fiyatlandırmasını 60 milyon dolar olarak yeniledik. Ardından proje 100 milyon dolar olarak yenilendi. Şuan ise yeniden değerlendirecek olursak 120 milyon dolarlık bütçeyle projemizi bitirmeyi amaçlıyoruz. Fiyatlandırmanın yanı sıra başlangıcında ticari olan projemiz şuan ise kamusal alana dönüştü. Nedeni ise zemin katın tamamını kamuya, müze katını ise devlete hibe edeceğiz. Kendi arazimizde kiracı durumuna düştük. Neticede biz bu topraklar üzerinde doğduk ve kazanımlar sağladık. Çalışmalarımız da kamuya helali hoş olsun diyoruz. Yatırımımız hem bölgeye hem de ilimize hayırlı olsun” şeklinde konuştu. Gerçekleşen toplantının amacını belirten Hatay Birlik Vakfı Başkanı İhsan Aydeğer, Mimar Sinan Proje Olimpiyatları’nda proje yarışmasında ödüle layık görülen iki proje hakkında katılımcılara bilgi vererek yapılan yatırımların ülkemize hayırlı olması temennisinde bulundu.
 
ÇAKAR, “PROJEYİ DEĞERLENDİRMEYE LAYIK GÖREN TÜRK DÜNYASI MÜHENDİSLER VE MİMARLAR BİRLİĞİ’NE TEŞEKKÜR EDERİM”
 
Hatay Büyükşehir Belediyesi İmar Daire Başkanı İhsan Çakar projenin ödül platformuna taşınmasındaki aşamalara değinerek, “Mimar Sinan Proje Olimpiyatları yarışması kapsamında şehrimizi temsil eden iki önemli projemiz var. Tasarım ve fikir kategorisinde “Medeniyetler ve Dinler Merkezi” başlıklı projemizi bu platforma taşıyan Hatay Birlik Vakfı Başkanı İhsan Aydeğer ve projeyi değerlendirmeye layık gören Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği’ne çok teşekkür ederim. Projede, Hatay’ın jeomorfolojik yapısı, tarım, su, maden kaynakları bakımından zenginliği, iklim ayrıcalığı, kültürel yapı zenginliği, paleolitik çağdan bu yana yerleşim alanı olarak kullanılması göz önünde bulunduruldu. Ve planlamalar bu dinamiklere uygun yapıldı” dedi.
 
“GEÇMİŞİNİ BİLMEYEN GELECEĞİNE YÖN VEREMEZ”
 
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “ Geçmişini bilmeyen geleceğine yön veremez” sözü ile konuşmasına devam eden Çakar,”Bu proje, kentimizin sınırları içerisinde bulunan tarihi ve kültürel değerleri tanıma ve onları tanıtma misyonu çerçevesinde başlatılmak istenmektedir. Birçok zenginliği bulunan kentimizde projemizin eski Antakya olarak tabir ettiğimiz Zenginler Mahallesi ile Küçükdalyan Mahallesi arasında başlatılacak olmasının sebebi; bölgenin tarihte birçok medeniyete ve inanca ev sahipliği yapmış bir kültür mozaiği olmasıdır. ‘Dinler ve Medeniyetler’ konu başlığında tarihimiz boyunca ilklerin yaşandığı şehrimizde, dinler ve medeniyetler arası bir aks oluşturulması hedeflenmiştir. Projede, medeniyet aksları, kültür aksları, sanat sokakları, gurme sokakları gibi alanlar da mevcut. Bu projeler ile kente özgü tasarımların hayata geçirilmesi ve gelecek nesillere aktarılması planlanmaktadır” ifadelerini kullandı.
 
“ KAZI ÇALIŞMALARINDA HATAY ARKEOLOJİ MÜZESİ YETKİLİLERİ VE ÇEŞİTLİ ÜNİVERSİTELERDEN ALANLARINDA UZMAN 5 KİŞİLİK BİLİM HEYETİ GÖREV ALDI “
 
Arkeolojik kazılar sonucunda aralarında Eros heykelciği, sikkeler, metal objeler, mimari parçalar ve pişmiş toprak eserlerin de olduğu 30 bine yakın arkeolojik eser ortaya çıkarılarak bu eserlerin belgelendiğini açıklayan Restorasyon ve Konservasyon Uygulamaları Şefi Arkeolog Can Okkalı, arkeolojik alanda toplamda yaklaşık 2 bin metrekare mozaik, 3 bin 5 yüz metrekare mermer döşeme alanı, bir Roma hamamı ile çeşitli dönemlere ait mimari yapılar sergileneceğini açıkladı. Okkalı, kazı çalışmalarında Hatay Arkeoloji Müzesi yetkililerinin yanı sıra çeşitli üniversitelerden alanlarında uzman akademisyenlerden oluşturulan 5 kişilik bir bilim heyetinin de görev aldığını vurguladı.
 
“MÜZE KATI KAMUYA HİBE EDİLECEK “
 
Ayrıca proje kapsamında Hellenistik dönemden başlayarak İslami döneme kadar birbirini izleyen 5 kültür katmanı ve günümüze kadar gelen 13 farklı medeniyete ait eserlerin sergileneceği bir müze binası olduğunu açıklayan Okkalı, arkeolojik park, arkeolojik kazı çalışmaları, belgeleme işleri, restorasyon, konservasyon çalışmaları ve sergileme uygulamaları masraflarının tamamının Asfuroğlu Grubu tarafından karşılanması şartıyla, kamuya hibe edileceği açıkladı.
 
“PROJENİN SADECE HATAYLILARA DEĞİL TÜRKİYE’YE SUNULACAK OLMASI OLDUKÇA GURUR VERİCİ”
 
Alanında uzman kişilerce arkeolojik eserlere zarar vermeden yürütülen çalışmaların takdiri hakkettiğinive çalışmalar için ülkemizin önde gelen mimarlık ofisleri ile iletişime geçildiğinin altını çizerek kazı çalışmalarını sunum eşliğinde anlatan Prof. Dr. Hatice Pamir, “Hatay tarihi zenginlikleri ve renkli mozaiği ile muhteşem bir şehir. Ayrıca çok derin ve köklü bir tarihi olan özel bir konuma sahip. Antakya Hilton Müzesi projesinde bilimsel danışman olarak görevlendirildiğimde her çalışmayı başından sonuna takip ederek projeye katkı sunmaya çalıştım. Antakya, M.Ö. 300’lü yıllarda kurulduğunda ızgara planlı kent örneği olarak örnek alınmış bir yerdir. Çünkü düzgün sokakları ve içinde bulunduğu topoğrafya ile çok önemli bir yapıya sahiptir. Bu projenin sadece Hataylılara değil tüm Türkiye’ye sunulacak olması oldukça gurur verici. Çok özel ve takdir edilecek bir örnek olan proje ile açık alanda geçmişle geleceğin adeta iç içe bir şekilde sunulacağı çok değerli bir müze şehrimize ve ülkemize kazandırılacaktır” dedi.
 
 
 
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş