Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Adalet Bakanı Ergin: Yargı Bağımsızlığı Amaç Değil Araçtır

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, 'Yargı bağımsızlığı bir amaç değil araçtır.

Gündem   A+a-

Adalet Bakanı Ergin: Yargı Bağımsızlığı Amaç Değil Araçtır
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, "Yargı bağımsızlığı bir amaç değil araçtır. Yargı bağımsızlığı ile ulaşılmak istenen şey yargının tarafsız olmasının sağlanmasıdır." dedi.
Ergin, AK Parti İskenderun İlçe Teşkilatı'nca düzenlenen iftar yemeğine katıldı. Memo Restoran'da düzenlenen programda konulan Ergin, referanduma değindi.
Ergin, "Bu seçimde oy kullanan vatandaşlarımız AK Parti'ye değil geleceğine, kendi haklarına oy verecek ve kendi bileklerini güçlendireceklerdir." dedi.
Ergin, "Kamu otoritesine karşı daha çok düzenlemelerin yanı sıra işçilerimiz için sendikal haklarını genişleten, memurlarımız için toplu sözleşme getiren haklar var. Şimdi buraya kadar saydıklarımın ötesinde iki tane var ki biri HSYK biri de Anayasa Mahkemesi. 'Yargı bağımsızlığına ilişilmesin' diyorlar, 'yargı bağımsız olsun' diyorlar. Bu değişikliğin AK Parti'nin ihtiyacını karşılamaya yönelik değişiklik olduğu yönünde eleştiri yapılıyor. Yargıyı kuşatmaya yönelik bir değişiklik olduğu söyleniyor. Avrupa'da ve dünyada eşi benzeri olmayan bir uygulama var. Dünyanın ve Avrupa'nın hiçbir yerinde olmayan yöntem uygulanıyor. HSYK ile ilgili olarak yapmış olduğumuz düzenleme Türkiye'nin bu alanda daha önce yapmış olduğu taahhütleri yerine getiren bir düzenlemedir." ifadesini kullandı.
"Geniş tabanlı güven veren bir adalet sistemini oluşturmak için HSYK'yı demokratik yöntemlerle inşa edecek bir model getirdiklerini" vurgulayan Ergin, sözlerine şöyle devam etti:
"22 üyeli bir kurul kuruluyor. Bu 22 üyelik kurulun 16 üyesi sürekli hakim ve savcılar tarafından doğrudan seçiliyor, arada hiçbir aracı olmaksızın. Şu anda ise sadece Yargıtay ve Danıştay'ın gönderdiği 5 üye var. Bunları da Cumhurbaşkanı atıyor, iki de bakan ve müsteşar. Dolayısıyla bizim getirdiğimiz model geniş tabanlı, demokratik verilere dayalı olarak, demokratik yöntemlerle yapılan bir seçim.
Türkiye'de temin edemediğimiz güven veren, herkesin gönlünü rahatlatan, adalet duygusunu tatmin eden bir adalet sistemini şu ana kadar verilemedi. Ama yargı reformu stratejisi çerçevesinde 300'ün üzerinde tespit edilmiş stratejik hedefe Türkiye yargı sisteminde ulaşmak suretiyle güven veren adaleti inşallah getireceğiz."
Yeni anayasa paketi ile vatandaşa sağlanan haklar ve güven veren adalet sistemi tesis edeceğini söyleyen Ergin, şunları söyledi:
"Yargı bağımsızlığı bir amaç değil araçtır. Yargı bağımsızlığı ile ulaşılmak istenen şey yargının tarafsız olmasının sağlanmasıdır. Eğer bağımsız, tarafsız bir yargı olmaya yetmiyorsa o bağımsızlık hiçbir anlam ifade etmiyor demektir. Yargı bağımsızlığı derken, 'parlamento karışmasın, hükümet etki etmesin, karışmasın' diyorlar. Şu üç etkenden yargıyı kurtarmamız gerekiyor. Bunların içerisinde siyaset olabilir, sivil toplum örgütleri olabilir, medya olabilir, bunlar dış etkilerdir. İkincisi iç etkiler, bunlar hakimler, savcılar, Yargıtay'ın etkisi, bunların tamamı iç tehdittir.
Hakim ve savcıların amiri yoktur. Dış etkilerden ve iç tehditlerden yargıyı kurtarmamız gerekiyor. Bir yargıcın kendi inançlarının kendi düşüncelerinin etkisi altında kalabilmesi bir yargıç kendi dünya görüşünü, felsefi bakış açısının görmekte olduğu davaya yansıtma hakkına sahip değildir. Bu nedenle yargıçların iç ve dış tehditlere karşı bağımsız olması, Kendi vicdani kanaatlerine karşı bağımsız olabilmesi lazım. Bunları sağlamadıkça yargı bağımsızlığından söz etmemiz mümkün değil.
Anayasa değişiklik paketinden bunların önünü açacak düzenlemeler var. 12 Eylül günü vereceğiniz oy hiçbir siyasi partiye verilmiş oy olmayacaktır."
İftar yemeğine; AK Parti Hatay Milletvekili Orhan Karasayar, AK Parti eski Hatay Milletvekili Mehmet Soydan, AK Parti Hatay İl Başkanı Adem Yeşildal, İskenderun İlçe Başkanı Musa Kurşun, Denizciler Belediye Başkanı Esabil Soydan, Azganlık Belediye Başkanı Halil Demir, Sarıseki Belediye Başkanı Bülent Özer, Bekbele Belediye Başkanı Bestami Bilgili, ilçe ve belde başkanları ile çok sayıda partililer katıldı

 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar