Skip Navigation Links

Gazeteciler: 'Sayın Cumhurbaşkanım; YIPRANIYORUZ'

Gül: 'Çözümü için kendimi görevli hissediyorum'

Gündem   A+a-

 
Gazeteciler: “Sayın Cumhurbaşkanım; YIPRANIYORUZ”
 
Gül: “Çözümü için kendimi görevli hissediyorum”
 
Türkiye Gazeteciler Federasyonu’nun 36. Başkanlar Konseyi toplantısı için Ankara’da bulunan 60’a yakın gazeteci meslek örgütü başkanı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü ziyaret etti.
Türkiye’nin dört bir yanından gelen gazeteciler Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’den başta yıpranma hakkının geri verilmesi olmak üzere basın özgürlüğü önündeki engellerin kaldırılmasını talep etti. Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Atilla Sertel, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’den gazetecilerin sorunlarının çözümü noktasında “hamilik” yapmasını istedi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de “Gazetecilerin sorunlarını biliyorum. Bu hakların 1961’e göre geriye gittiğini kabul ediyorum. Çözümü için kendimi görevli hissediyorum. Gerekli temaslarda bulunacağım” dedi.
Türkiye Gazeteciler Federasyonu 36. Başkanlar Konsey Toplantısı için Ankara’da bir araya gelen üye meslek örgütü başkanları, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Çankaya Köşkü’nde kabul edildi. Gül, TGF Genel Başkanı Atilla Sertel öncülüğündeki gazeteci cemiyet başkanları ile tek tek tokalaştı.
GAZETECİLERLE 1 SAAT
Yaklaşık bir saat süren kabulde konuşan Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Atilla Sertel, Cumhurbaşkanlığı makamının devleti temsil ettiğini ve gazetecilerin sorunları için destek istediklerini dile getirdi.
Sertel, “1961 yılında elde ettiğimiz haklar tek tek geri alındı. Sendikalar, sosyal haklar ortadan kalktı. Eskiden gazeteciler başı dik bir şekilde toplum içinde dolaşan, topluma örnek gösterilen, ailesini de aldığı maaşla geçindirebiliyordu. Ancak bugün aynı koşullarda değil” dedi.
Sertel, “Sayın Cumhurbaşkanım, biz gazeteciler yıpranmıyoruz. Van’da depremde ölüyoruz. Haber takiplerinde can verebiliyoruz. Birçok çatışmanın ortasında kalıp biber gazı yiyebiliyoruz, yaralanabiliyoruz. 2008 yılına kadar var olan yıpranma hakkımızı 2008 yılında ne yazık ki kaybettik. Bu hakkın geri verilmesini istiyoruz” diye konuştu.
“SORUNLARIMIZI KENDİMİZ İÇİN ÇÖZELİM”
Genel Başkan Atilla Sertel, Avrupa Birliği ilerleme raporlarında Türkiye’nin düşünce özgürlüğüyle ilgili eleştirilere maruz kalmasından Türk gazeteciler olarak büyük üzüntü duyduklarını belirterek, şunları söyledi:
“Türkiye’nin içinde bulunduğu bu tablo yurt dışında olumlu karşılanmıyor. Ancak bunu Avrupa Birliği istedi diye değil kendimiz için yapalım. Basın ve ifade özgürlüğünün önündeki engeller, gazetecilerin tutuklanması bizleri üzüyor. Bunları çözecek tek yer parlamentodur. Mustafa Kemal Atatürk’ten bu yana tüm cumhurbaşkanları devleti temsil eder. Bu makamın çok önemli bir yeri var bizim için. Sizden gazetecilerin haklarını savunmada destek bekleniyoruz, hamilik yapmanızı istiyoruz.”
“KENDİMİ GÖREVLİ HİSSEDİYORUM”
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de, gazetecilerin yaşadığı sorunları takip ettiğini ve Türkiye Gazeteciler Federasyonu’nun bu sorunları sürekli olarak dile getirmesinin de büyük önem taşıdığı söyledi. Dile getirilen konularda ilgili bakanlarla görüşeceğini belirten Gül, şöyle devam etti:
“Yazılarından, konuşmalarından ötürü yargılamalar olmamalı. Uzun tutukluluk süreleri vicdanları yaralıyor. Bazı mahkemelerde hukuk ve yasadan ziyade uygulamadan kaynaklanan sorunlar çıkıyor. Tutukluluk sürelerinin cezaya dönüşmemesi konusunda duyarlıyım. Çözüm noktasında başta Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Başbakan Yardımcısı Sayın Bülent Arınç olmak üzere gazetecilerin sosyal haklarını kavuşması ve uzun tutukluluk süreleri için gerekli görüşmeleri yapacağım. Sizlerin de bu sorunları sürekli dile getirmesini olumlu buluyorum. Çünkü konuşulmayan meseleler çözümsüzlük doğurur.”
“BENİ ASIL ONURLANDIRAN ÜLKEMDEKİ ÖZGÜRLÜKLERDİR”
Türkiye’nin bir dönem dünyada işkencelerle anıldığını ve bunun izlerinin uzun yıllar silinemediğini belirten Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Türkiye işkence ile anılmaktan çok çekti. Şimdi de tutuklu gazetecilerle, uzun tutukluluk süreleriyle, basın ve ifade özgürlüğü ile anılması üzücü. Türkiye’nin ekonomik kalkınması kadar insan hakları, özgürlükler, sosyal konulardaki ilerlemesi de çok önemli. Yurt dışına çıktığım zaman asıl beni onurlandıran ülkemdeki özgürlüklerdir. Ekonomik ve sosyal kalkınmalar tek başına yetmiyor. Özgürlüklerin olduğu, herkesin düşüncesini rahatça ifade edebildiği, vatandaşlarımızın kendini mutlu hissettiği bir ülke bizi daha çok onurlandırır” dedi.
Kabulde bulunan Türkiye’nin 60’a yakın ilinden gelen gazeteci meslek örgütü başkanlarının davetlerini de olumlu karşılayan Gül, “Fırsat buldukça her ilimize geleceğim, sizlerle görüşeceğim” dedi.
Toplantının ardından Cumhurbaşkanı Gül, TGF üyesi meslek örgütü başkanları ve yönetim kurulu üyeleriyle birlikte fotoğraf çektirdi.
 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
ramazan bayrami 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet