Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Başkan Savaş’ın Dağ Ceylanlarına Yakın İlgisi

HBB Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Gazella Gazella olarak da bilinen dağ ceylanlarını yakından gözlemleyerek yetkililerden bilgiler aldı.

Başkan Savaş’ın Dağ Ceylanlarına Yakın İlgisi

Gündem   A+a-

BAŞKAN SAVAŞ, HATAY’A ZENGİNLİK KATAN DAĞ CEYLANLARINI YAKINDAN İNCELEDİ
 
 
Hatay Büyükşehir Belediye(HBB) Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Türkiye’de sadece Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde neslini sürdüren ve Gazella Gazella olarak da bilinen dağ ceylanlarını koruma altına alındıkları doğal ortamlarında yakından gözlemleyerek yetkililerden bilgiler aldı.
 
Başkan Savaş’a gözlemleri sırasında Türkiye Tabiatını Koruma Derneği(TTKD) Hatay Şubesi Başkanı Abdullah Öğünç ve çok sayıda Kırıkhanlı doğasever eşlik etti.
 
NESLİ TÜKENME TEHLİKESİNDEKİ DAĞ CEYLANLARI 2008 YILINDA KEŞFEDİLMİŞTİ
 
TTKD Hatay Şubesi tarafından yürütülen Hatay Dağ Ceylanlarının (Gazella Gazella) Yaşam Ortamlarını İyileştirilmesi ve Risklerin Azaltılması Projesi’nde etkin olarak çalışan ve bilim adamı rolünün ötesinde gerçek bir doğasever olan Doç. Dr. Yaşar Ergün'ün WWF projesiyle Hatay Dağ Ceylanları, 2008 yılında keşfedilmişti. 
 
BAŞKAN SAVAŞ: SÜRMELİ GÖZLÜ DAĞ CEYLANLARI, İLİMİZİN TANITIMINDA ÖNEMLİ BİR ETKEN OLDU”
 
Koruma altına alınması sonrasında doğal yaşam alanları Hatay Kırıkhan'da yaşayan ve sayıları yapılan çalışmalarla çoğalarak yaklaşık 250- 300’e ulaşan Gazella Gazella’ları yakından inceleyen ve aynı zamanda iyi bir doğasever olan Başkan Savaş, “Ülkemizde nesli tükenme tehlikesi bulunan dağ ceylanları konusunda il genelindeki resmi kurumlar ile sivil toplum örgütlerinin başlatmış oldukları koruma ve tanıtma seferberliğine bizler de dahil olduk. İncirli Mahallesi’nde dağ ceylanları temalı okul kurulması, yürüyüş parkurları ve gözlem yerleri yapılması yönündeki girişimlerimizde önemli aşamalar kaydettik. Gazella- Gazella türü dağ ceylanları nadir bir tür olarak şüphesiz ilimizin tanıtımında önemli bir etken oldu. Sayıları her geçen yıl düzenli olarak artış gösteren sürmeli gözlü dağ ceylanlarının korunması ve neslinin devamı kuşkusuz bizlerin de en önemli görevlerinden biri. Umut ediyoruz ki önümüzdeki yıllarda ülkemizin farklı illerindeki bozkırlarda özgürce koşup, üreyip çoğaldıklarını görebiliriz” ifadelerini kullandı.
YÖREYE “DAĞ CEYLANLANI TEMALİ BİR KÖY OKULU” İNŞA EDİLECEK
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü  Savaş’ın özel hassasiyet gösterdiği Gazella Gazella’lar için doğal yaşam alanının özenle oluşturulmasına yönelik ilk adımlar atılırken, dünya mirası olabilecek bir potansiyele sahip olan el değmemiş Gölbaşı Gölü ve Dağ Ceylanları için ilk adımı atarak hayata geçirilecek proje kapsamında bölge halkının daha da bilinçlenmesi adına yöreye “Dağ Ceylanı temalı bir köy okulu” inşa edileceğinin müjdesini verdi.
Bölgede bir köy okulu olmadığından hareketle oluşturulan iş planı ile yöreye kazandırılacak 5 sınıflı dağ ceylanı temalı köy okuluna ek olarak dağ ceylanı müzesinin de yer alması planlanıyor. Ayrıca dağ ceylanı gözlem evleri ve yürüyüş parkurlarının da kurulacağı bu girişimler, vatandaşların boş zamanlarında faydalanabilecekleri ve hoşça vakit geçirebileceklerinin planlandığı büyük projenin ilk adımı olarak değerlendiriliyor.
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş