Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

'Yeni Bir Anayasaya İhtiyaç Var'

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Malkoç İskenderun’da Konferans verdi.

'Yeni Bir Anayasaya İhtiyaç Var'

Gündem   A+a-

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Şeref Malkoç, Türkiye’de yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğunu belirtti. Malkoç, İskenderun Belediyesinin düzenlediği ‘Yeni Anayasa ve 2023 Vizyonu’ konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı. Konferansa İskenderun Kaymakamı Hasan Özyiğit, Arsuz Kaymakamı Fatih Baysal, İskenderun Belediye Başkanın Seyfi Dingil, Payas Belediye Başkanı Bekir Altan, Reyhanlı Belediye Başkanı Hüseyin Şanverdi, Hassa Belediye Başkanı Abdurrahman Demirel, Belen Belediye Başkanı Adnan Vurucu, Kırıkhan Belediye Başkanı Ayhan Yavuz, AK Parti İl Başkanı Ahmet Atıç, AK Parti İskenderun İlçe Başkanı Ayhan Bodur, OSB Başkanı Fatih Tosyalı, İTSO Başkanvekili Muhsin Yeter, muhtarlar, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, belediye meclis üyeleri ile çok sayıda davetli katıldı.

ANAYASA YENİDEN DİZAYN EDİLMELİ

Düzenlenen toplantının açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Seyfi Dingil, Türkiye’nin gelişmesini ve büyümesini önlemek için yazılan 1982 anayasasının kesinlikle değiştirilmesi gerektiğini belirterek,” Anayasamızın niçin yazıldığını da önsöz olarak yeni nesile anlatılmalıdır. Çünkü yeni nesil darbeleri, baskıyı, fakirliği, Türkiye’nin eski zor günlerini bilmemektedir. Yeni anayasa darbeyi ve vesayet yaratmayı önleme misyonu ile kaleme alınmalı, güçler ayrılığı buna göre dizayn edilmelidir.” şeklinde konuştu. Salona girerken yoğun bir ilgi ile karşılanan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Şeref Malkoç İskenderun’da bulunmaktan çok memnun olduğunu belirterek, ”İskenderun barış, hoşgörü ve huzur kentidir. Burada çok samimi dostlarım var sizlerle bir arada olmaktan dolayı çok mutluyum. Türkiye’nin her tarafını gezerek paneller konferanslar veriyoruz. Bu konferansı düzenleyen İskenderun Belediye Başkanımız Seyfi Dingil’e teşekkür ediyorum” dedi.

YENİ ANAYASA İÇİN HERKESTEN KATKI BEKLİYORUZ

Konuşmasının devamında, Türkiye’nin yeni bir anayasaya ihtiyaç duyduğunun altını çizen Malkoç, şöyle konuştu:“Bu anayasayı yazarken hangi siyasi görüşten, hangi inanıştan ve hangi kanaatten olursa olsun bu ülkede yaşayan her insanın mutlaka katkıda bulunması gerektiğine inanıyorum. Herkesin, tecrübesini, umudunu ve heyecanını bu anayasaya yansıtması gerekir. Çünkü bu çalışmaları Ankara’da yapacağız ama halkımızın desteğine de ihtiyacımız olacak. O yüzden herkesin görüş ve desteklerini bekliyoruz. Memleketimiz dünyada kolay kolay hiçbir ülkeye nasip olmayacak imkânlara sahip. Şeyh Edebali’nin söylediği ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ ve Mevlana’nın söylediği ‘Yaratılanı severiz yaratandan ötürü’ gibi öğretilerin Anayasanın başlangıç kısmına yerleştirilerek ruhunun ona göre göre oluşturulması lazım. ABD anayasası dediğimiz yapı kendi ihtiyaçlarından ortaya çıkan bir anayasadır. 20 maddedir ama ardından ihtiyaçlarla birlikte ilaveler yapılmıştır. Fakat Dünyanın geneline ve Türkiye’ye baktığımızda yazılı bir anayasamızın olması şart. Çünkü yazılı anayasada hak ve özgürlüklerimizin ciddi şekilde teminat altına alınması gerekir. Birinci esas budur. İkincisi de devlet çarkının geçmişteki gibi sıkıntılı olmamasıdır. Yeni anayasanın, sağlam zemine oturtulması gerekir, iyi işlemesi gerekir. Siyasi istikrarın ve sosyal huzurun sağlanması gerekir.

 

Mevcut anayasamız 1982 anayasası. Yapılan bütün kamuoyu araştırmalarında toplumun yüzde 95’inin bu anayasanın ya değişmesi ya da yenisinin yazılması noktasında talebi var. Bu haklı bir talep. Cumhuriyetin yüzüncü yılına yani 2023’e giderken 21. yüzyılda bütün uluslarla yarışıldığını ve Türkiye’nin bu nedenle bir hedef koyduğunu, Ülkemizin 2023 vizyonu olarak adlandırılan vizyonu ile ilk on ülke arasına girme hedefi var. Cumhuriyetimizin 93. yılındayız ve 64. Hükümeti gördük. Bir ülkede ortalama her 1,5 yılda bir hükümet değişiyorsa o ülkede siyasi istikrar olmaz. Siyasi istikrarın olmadığı yerde hak ve özgürlükler yeteri kadar korunamaz.

 

Sağlık hizmetleri arzu edilen düzeyde yürüyemez, o ülke gelişemez. Üniversitedeki gençler mezun olsa bile kolay kolay iş bulamaz. Anayasada koyacağımız temel prensiplerden birisi siyasi istikrarı temin edici bir hükümet sistemidir. Türkiye mevcut hükümet sistemiyle mesafe alamaz. Anayasa bu iş için iyi bir fırsattır.”Yapılan konuşmasının ardından İskenderun Belediye Başkanı Seyfi DİNGİL, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Şeref Malkoç’a plaket takdim etti. Ardından konferansa katılan protokol üyeleri hatıra fotoğrafı çekildi. 

 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar