Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Gökbilimciler Arsuz’da Buluşacak

Arsuz Belediyesi, bir ilke daha imza atıyor

Gökbilimciler Arsuz’da Buluşacak

Arsuz   A+a-

Arsuz Belediyesi, sosyal sorumluluk projeleri kapsamında bu kez yine bir ilke imza atıyor. Akdeniz Üniversitesi Kimya Eğitimi Anabilim Dalı tarafından geleneksel olarak düzenlenen, İstanbul Kültür Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi ve TÜBİTAK  Ulusal Gözlem Evi tarafından desteklenen Astronomi Öğretmen Seminerleri(AÖS) serisinin bölgesel buluşmalarından birisi olan AÖS-8 Çalıştayı’na ev sahipliği yapacak olan Arsuz Belediyesi program kapsamında Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen yaklaşık 103 bilim ve fen öğretmenini ilçede konuk edecek.

 

Bu şenlik diğerlerine benzemez!

22-24 Nisan 2016 tarihleri arasında Arsuz’da yapılacak olan çalıştay kapsamında 23 Nisan 2016 Cumartesi günü halka açık olarak teleskoplarla gerçekleşecek olan gökyüzü gözlem şenliğiyle de 7’den 77’ye tüm gökbilim meraklıları unutulmayacak saatler yaşayacak. Gündüz 12.30 – 14.00 saatleri arasında güneşin özel filtrelerle, gece de 20.30 – 24.00 saatleri arasında teleskoplarla yıldızların izlenebileceği gökyüzü gözlem şenliğinin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na denk gelmesiyle de çocuklar  farklı bir deneyimle adeta çifte bayram yaşayacak. Gözcüler Sahili’nde gerçekleşecek olan şenlikle, hem öğrenciler, hem de vatandaşlar gökyüzündeki gezegenlerin ahengini daha yakından görme fırsatı yakalarken, “Temel astronomi ve bilim eğitimi” başlığı altında gerçekleşecek olan çalıştayla ayrıca Arsuz’un ışık kirliliği ölçümü de yapılarak, gözlem aletleriyle gökyüzü yeniden taranacak.

 

Gökbilim duayenleri Arsuz’da buluşacak

Gökbilim şemsiyesi altında bilimin ve eğitimin konuşulacağı çalıştayda astronomi, bu alanda yaşanan son gelişmeler, bilim eğitim ile astronominin vazgeçilmez ilişkisi ele alınırken son AÖS'lerde projeli çalışma grupları oluşturularak ivmelenen Işık Kirliliği çalışmaları üzerine de "uygulamalı çalıştaylar" düzenlenecek. Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ethem Derman’ın kongre başkanlığı yapacağı, İstanbul Kültür Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Zeki Aslan, TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi’nin kurucularından Prof. Dr. Zeynel Tunca, Prof. Dr. Aysun Akyüz, Doç. Dr. Bülent Aslan, Ümit Fuat Özyar, Tahsin Demirci gibi gökbilim duayenlerinin konuşmacı olarak katılacağı çalıştayın düzenleme komitesinde de Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Memduh Sami Taner, İstanbul Kültür Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Dursun Koçer ile İskenderun Demir Çelik Anadolu Lisesi Fizik Öğretmeni Mehtap Kavuzlu bulunuyor.

 

Gökyüzünü yeniden keşfedin

Dolu-dolu bir Astronomi Programı ile Arsuz’da Gümüş Otel’de iki gün boyunca sürecek olan ve deneyimlerin paylaşılacağı çalıştayda yediden yetmişe gökbilim, yakın evrenimizi modelleyelim, gökyüzü, takım yıldızlar ve hareketler, Güneş ve ailesi, tutulmalar, mevsimler, güneş saati, iğne deliği kamerası ile güneş ve ay çapının ölçülmesi, NASA Mars Projesi,  Işık Kirliliği ölçüm projesi, Madencilik sektörünün ışık kirliği açısından değerlendirilmesi, yıldızların özellikleri, yıldız evrimi, keşfinden günümüze teleskoplar, yıldızların evrimi, Gök parlaklığı ölçüm uygulaması gibi astronomi ile ilgili çok önemli konular yeralıyor.

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar