Skip Navigation Links

'Kırmızı Çizgimiz Türkiye'

İskenderun’a bir toplantıya katılmak üzere gelen KKTC Ekonomi, Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun, Hatay Vali Yardımcısı

'Kırmızı Çizgimiz Türkiye'

Gündem   A+a-

İskenderun’a bir toplantıya katılmak üzere gelen KKTC Ekonomi, Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun, Hatay Vali Yardımcısı Mahmut Hersanlıoğlu ve KKTC Fahri Konsolosu Gökhan Gökten ile birlikte İGC’yi ziyaret etti.
İGC Başkanı Veysel Cıncık ile Yönetim Kurulu üyeleri tarafından karşılanan Bakan Atun, zaman zaman Anavatan Türkiye’de çeşitli illeri, dostları ziyaret ettiğini, hem KKTC Ekonomisini hem de Rumlarla sürdürülen görüşmelerdeki son durumu anlattığını belirtti.

KKTC’nin ana gelir kaynaklarının turizm ve eğitim sektörleri olduğunu, bu alanlara yapılan yatırımların ülkeye katma değer sağladığını belirten Atun, şunları söyledi:
“KKTC’de şu anda yeni otellerin inşaası sürdüğü gibi kapasite genişleten otellerimiz de mevcut. Eğitim alanında ise hızla büyüyoruz. 6-7 yıl öncesinde 30 bin olan öğrenci sayısı bugün 80 bini buldu. Hedefimiz 100 bini aşmak. Bu da ülkeye önemli bir ekonomik katkı sağlıyor. Ancak Kıbrıs adasında ciddi bir ekonomik kriz mevcut. Rumlar eski günlerini mumla arıyor. 2-3 yıl önce Yunanistan’a sattıkları 28 milyar Euro değerindeki tahvil, temerrüde düşünce krize girdiler. Rumlar AB üyesi olarak siyaseten rahat ancak ekonomik krizdeler. “

Rum kesimi ile ikili görüşmelerin sürdüğünü, bazı gelişmelerin sağlandığını ancak ana konularda ilerleme olmadığını da belirten Atun,sözlerini şöyle sürdürdü:
“Burada toprak konusu önem taşıyor. Türk Askeri’nin durumu ve Türkiye Cumhuriyeti’nin garantörlüğü de Rumlar tarafından masaya getiriliyor. Mülkiyette kimin öncelik hakkına sahip olması gerektiği tartışılıyor. İki hafta önce Türkiye için AB ‘ne girme konusunda başlıkların yeniden açılmasında Rumlar veto haklarını kullanıyorlar. Biz Kıbrıslı Türkler olarak Ada da kalıcı, sürdürülebilir ve her iki toplumun haklarını veren çözüm isteriz. Bu hem siyasi hem ekonokik açıdan her iki topluma da büyük yarar sağlar.

Atun, her halkın olduğu gibi Kıbrıslı Türklerin de kırmızı çizgileri olduğunun altını çizerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Anavatanımızın garantörlüğünden asla vazgeçmeyiz. Türk Askeri bize emanettir, vazgeçmeyiz. Geri kalan herşeyi konuşuruz, tartışırız. Siyasi eşitlikten de vazgeçmeyiz. Siyasi ortaklık kurarken bir bölümü birinci bir bölümü ikinci sınıf vatandaş olamaz. AB kriterlerine göre dil, din, ırk farkı olmadan eşit olunmalıdır. “

Türkiye’den denizin altından KKTC’ye döşenen su borularının büyük fayda sağladığını, su işletme işini yap-işlet-devret modeliyle vereceklerini belirten Atun, “Sadece yatırım miktarı 2 milyar TL’yi bulan bir proje. Yıllık 75 milyon metreküp su akacak. KKTC’nin 50 yıllık ihtiyacı giderilmiş oluyor. Gerekirse bu suyu Rumlara da satabiliriz.“dedi.

İGC Başkanı Veysel Cıncık da, ziyaretten onur duyduklarını belirtti. Cıncık, KKTC’de çalışan meslektaşlarını İskenderun’da ağırlamak istediklerini ifade etti. KKTC Sanayi, Ekonomi ve Ticaret Bakanı da, İskenderunlu gazetecileri ülkesinde ağırlamak istediğini söyledi.

 

 

 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
ramazan bayrami 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet